reklama
hledat uživatel
       

Recept na houbového kubu 

1) Příprava surovin. 

Na houbového kubu si připravíme 400 g středně velkých ječných krup, 2 misky čerstvých hub nebo misku sušených, 2 - 3 velké cibule, 120 g sádla nebo másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín a hrst majoránky. Při podávání hojně užijeme čerstvou petrželku.  

Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo. 

2) Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. 

Kroupy vaříme 15 - 20 minut. 

3) Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. 

Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. 

4) Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

5) Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. 

Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje. 

6) V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. 

7) Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. 

8) Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova.

9) Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. 

Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou. 

10) Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut. 

11) Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou. 

Houbový kuba a finanční náročnost

Za kroupy, tuk, cibuli, česnek, koření a bylinky si započítáme 45 Kč. Houby při troše štěstí nasbíráme v lese, případně použijeme houby sušené. Čtyři porce houbového kuby nás tak vyjdou na pouhých 45 Kč. 

Naučte se houbového kubu ještě jinak - videorecept podle šéfkuchaře restaurace Grand Cru 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Těpéro
    Těpéro

    Komentář k článku Recept na houbového kubu krok za krokem

    Pokud tam dáte místo sádla jiný tuk, hodně tím změníte chuť (nedoporučuju)
    Recept jinak vcelku sedí - i když náš tradiční recept od prababičky z Podkrkonoší je trošku jiný - viz níže (houby vždy sušené - ostatně dost těžko si dokážu představit že někdo 24.12. bude mít čerstvé houby, mražené nedoporučuju - vyzkoušeno).
    1. Kroupy dejte namočit do hrnce ve kterém je budete vyřit aspoń 12 hodin předem - na 2 hrníčky krup 4-5 hrníčků vody.
    2. Sušené houby dejte ráno namočit do vody ve které už namáčíte kroupy.
    3. Až se houby namočí (cca za 3/4 hodiny) přendejte je do misky a ve stejné vodě vařte kroupy vodu NESLÉVAT, nesolit
    4. Vařte kroupy tak dlouho až se voda vyvaří, jak to začne houstnout míchejte aby se vám to nepřipálilo (vařte tak dlouho až mezi kroupami zůstane jen hustý šlem ze škrobu z krup, a nebojte se, kroupy se nerozvaří)
    5. Kroupy přendejte do mísy, vmíchejte do krup 1 až 1,5 lžíce sádla (může být vepřové, kachní, husí...) a nechte kroupy trochu vychladnout
    6 mezitím si připravte česnek (podle chuti - dáváme 1 - 1,5 paličky) a prolisujte ho nebo rozetřete. Připravte si široký pekáček (vrstva kuby v pekáčku by neměla být víc jak 2-3cm) dále mletý černý pepř, drcený kmín, majoránku, sůl.... a sádlo (na vymazání pekáčku), pekáček sádlem vymažte
    7. Rozpalte troubu na 180°C
    8. Do krup zamíchejte houby, česnek, okořeňte a osolte (podle chuti) - majoránkou nešetřete. Směs rozprostřete rovnoměrně do pekáčku
    9. Pečte 20-30 minut (musí se udělat okraje krusta)

    25.12.2018 07:44:10

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Recept na houbového kubu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.