reklama
hledat uživatel
       

Recept na houbového kubu 

1) Příprava surovin. 

Na houbového kubu si připravíme 400 g středně velkých ječných krup, 2 misky čerstvých hub, 2 - 3 velké cibule, 120 g sádla nebo másla, 1 lžíci rostlinného oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, kmín a hrst majoránky. Při podávání hojně užijeme čerstvou petrželku.  

Staročeský recept si žádá hodně sádla, ale někomu sádlo z nejrůznějších důvodů nevyhovuje, v tom případě použijeme máslo. 

2) Kroupy propláchneme a namočíme přes noc do vody. Ráno vodu slijeme, zalijeme novou vodou, osolíme a uvaříme doměkka. 

Kroupy vaříme 15 - 20 minut. 

3) Čerstvé houby očistíme. Kloboučky otřeme hadříkem a nohy oškrábeme. Houby nakrájíme na větší kousky. 

Na recept lze samozřejmě použít i houby sušené. Ty před přípravou namočíme do vody. 

4) Cibule oloupeme a nakrájíme na kostičky. 

5) Uvařené kroupy scedíme. Zapékací mísu či pekáček vymažeme sádlem nebo máslem. 

Kroupy vsypeme do zapékací mísy a promícháme se lžící oleje. 

6) V pánvi rozehřejeme 50 g sádla či másla, vsypeme houby, okmínujeme a podusíme. Když jsou houby měkké, osolíme. 

7) Ke kroupám v míse přidáme podušené houby. 

8) Na jiné pánvi rozehřejeme zbylý tuk, vsypeme cibuli, osolíme a osmahneme za občasného promíchání dozlatova.

9) Do pekáčku vsypeme osmaženou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme prolisované stroužky česneku a vsypeme hrst rozemnuté majoránky. 

Majoránku můžeme samozřejmě použít i čerstvou. 

10) Houbového kubu po důkladném promíchání uhladíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme cca 30 minut. 

11) Houbového kubu posypeme před podáváním čerstvou a na jemno nasekanou petrželkou. 

Houbový kuba a finanční náročnost

Za kroupy, tuk, cibuli, česnek, koření a bylinky si započítáme 45 Kč. Houby při troše štěstí nasbíráme v lese, případně použijeme houby sušené. Čtyři porce houbového kuby nás tak vyjdou na pouhých 45 Kč. 



Přidat příspěvek k článku Recept na houbového kubu krok za krokem