reklama
hledat uživatel
       

Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na houbovou bramboračku si připravíme 1/2 kg brambor, 3 - 4 menší mrkve, 1 menší misku sušené zeleniny na polévku (případně 3 lžíce nakrájeného čerstvého celeru a 2 lžíce čerstvé petržele), 1 velkou cibuli, 1 misku sušených hub, 1 - 2 lžičky majoránky, 1 lžičku celého kmínu, 1 lžičku sušeného libečku, 2 - 3 stroužky česneku, 3 - 4 lžíce oleje a 2 lžíce hladké mouky. Nezapomeneme také na sůl a barevný pepř.  

2) Sušené houby předem namočíme do vody (alespoň na 30 minut), aby změkly a zvětšily svůj objem. Poté houby scedíme a překrájíme na menší kousky. 

Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky, mrkev oškrábeme a nakrájíme na kolečka. Směs sušené zeleniny namočíme na pár minut do vody, nabude svůj objem, případně použijeme zeleninu čerstvou (celer a kořen petržele).

3) Nyní je postup už zcela jednoduchý. Na lžíci oleje osmahneme cibuli do zesklovatění. Přisypeme mrkev a kostičky brambor. Pár minut za stálého míchání restujeme. 

Přidáme předem namočenou sušenou zeleninu do polévky. 

4) Dále přidáme houby, kmín, sůl, pepř a libeček. 

5) Všechny suroviny na houbovou bramborovou polévku zalijeme horkou vodou (cca 1,5 l) a vaříme asi 10 - 15 minut. 

6) Připravíme si jíšku. V malém hrnci rozpálíme 2 lžíce oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání osmahneme.

Opatrně zalijeme 200 ml vody a rozmícháme. Jíšku nalijeme přes cedník do polévky a stále mícháme, aby se neutvořily hrudky. 

Polévku ještě asi 10 minut povaříme, aby se ztratila syrová chuť mouky a dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou. 

7) Houbovou bramborovou polévku podáváme horkou s čerstvým chlebem

Houbová bramboračka a finanční náročnost

Za brambory, ostatní zeleninu, koření, olej a hladkou mouku si započítáme zhruba 35 Kč. Houby si při troše štěstí přineseme z lesa. 4 - 5 porcí polévky si tak připravíme opravdu za pár korun. 

Další recepty na bramboračku 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • kamil (tecka) krybus
    kamil (tecka) krybus

    ... pár připomínek

    Houby se nemají rády se sladkou chutí. Proto bych dal mrkve jen 1 lžíci, pro efekt. Proč brambory restovat? Přece potřebujeme do polévky vyvařit jejich škrob. A dělat polévku na oleji není dobré. Doporučuji použít máslo, to navíc polévku ochutí.

    11.09.2016 18:26:17

    • Hans
      Hans

      Re: ... pár připomínek

      maslo-cibulka-korenova zelenina-mouka-voda-sul,pepr-h ouby-brambory-cesnek-majoranka

      Takovej je postup muj.

      28.02.2019 11:37:42

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Recept na houbovou bramborovou polévku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.