reklama
hledat uživatel
       

Houskové knedlíky nejsou věda

Přestože příprava domácích houskových knedlíků připadá mnohým náročná, s naším receptem na houskový knedlík krok za krokem jej opravdu zvládne každý. Není třeba se ničeho obávat. Jen je ideální, stejně jako u většiny kynutých těst, připravit si suroviny dostatečně dopředu, aby měly pokud možno stejnou teplotu. 

Recept na houskový knedlík krok za krokem

1) Příprava surovin na domácí houskový knedlík.

Na klasické 2 šišky houskových knedlíků si připravíme 1/2 kg polohrubé mouky, 300 ml mléka, 25 g čerstvého droždí, 1 vejce, 2 housky, sůl a cukr.

2) Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.

Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru.

3) Na takto připravené droždí nalijeme 3 - 4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.

4) Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.

5) Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce.

6) Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.

7) Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.

8) Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle.

9) Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.

10) Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout.

11) Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukama ještě chvíli prohněteme.

12) Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10 - 15 minut odpočinout.

13) Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.

14) Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.

15) Houskové knedlíky se hodí ke svíčkové nebo rajské omáčce, ke klasickému knedlo vepřo zelu, ale i k ostatním omáčkám a pečeným masům.



A co si připravit k domácím knedlíkům i pečenou kachnu se zelím? Fotorecept krok za krokem najdete zde



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 38
  • hrach
    hrach

    Houskový knedlík

    Pokud děláme pro sváteční příležitost,
    mléko nahrazujeme 12% smetanou,
    je to neskutená mňamka

    09.11.2018 22:29:14

  • Václav
    Václav

    Chlebové knedlíky

    Zdravím všechny.
    Pěkný postup,že není potřeba na kvásek další nádobí.Jinak jsem dával vždy také housky nebo rohlíky,jednou ,,byla krize,,housky ani rohlíky nebyly k mání,tak jsem nakrájel na kostičky starší chleba vč.spodní a horní kůrky.Vařím 20 min.v páře,ve větším pekáči na pařáčku,na pečícím papíru potřeném omastkem.Knedlíky se nemusí otáčet,jsou super.Od té doby housky ani rohlík nepoužívám.CHlebová kůrka Vám navíc udělá v knedlíku krásnou mozajku.Vzkoušejte.

    26.10.2018 02:21:10

  • jakeline
    jakeline

    Já vařím houskové knedlíky tak že zadělávám vodou když nemám housku
    dělám kynuté!

    24.10.2018 11:58:20

  • J.Hracek
    J.Hracek

    Tradice- knedlíky

    Vážení dnes je stále více nutné se držet tradic.Naše kuchařky pí. Retigová,pí. Sandtnerová
    atd. vždy vařili z hrubé mouky,vajec,droždí případně prášek do pečiva.opečené kostky v troubě
    na sucho případně na másle.Po té je vařili dle potřeby ve vodě,v páře,v hrnečku,v ubrousku.
    Tradiční věci jsou vždy vyzkoušené léty a není v pořádku toto měnit.Važme si tradic !!!!!!
    Zahraničí si bedlivě střeží tradiční věci a kdo to chce měnit se zlou se potáže.
    Ať žíjí české knedlíky dál....

    24.10.2018 11:36:56

  • J.Hracek
    J.Hracek

    Tradice- knedlíky

    Vážení dnes je stále více nutné se držet tradic.Naše kuchařky pí. Retigová,pí. Sandtnerová
    atd. vždy vařili z hrubé mouky,vajec,droždí případně prášek do pečiva.opečené kostky v troubě
    na sucho případně na másle.Po té je vařili dle potřeby ve vodě,v páře,v hrnečku,v ubrousku.
    Tradiční věci jsou vždy vyzkoušené léty a není v pořádku toto měnit.Važme si tradic !!!!!!
    Zahraničí si bedlivě střeží tradiční věci a kdo to chce měnit se zlou se potáže.
    Ať žíjí české knedlíky dál....

    24.10.2018 11:35:53

  • ojch
    ojch

    houskový knedlík

    ...už to tady bylo,4 rohlíky na kostičky, 1 vejce, 3/4 hrníčku hr. mouky, 1/2 hrníčku mléka, vše
    smíchat, udělat 8 " kuliček " a dát do vařící vody na 15 min a je to hotové...

    21.10.2018 21:29:53

    • Ota
      Ota

      Re: houskový knedlík

      Dělám to tak už roky. Do míchačky na těsto ( robot)dávám 1cm pod okraj střední hrneček polo hr mouky + totéž hrubé mouky trochu pod okraj.Dále 1ks vejce špetka soli suché droždí 1/2 sáčku posypu.Tady nemusíte čekat na kvásek.
      Tento hrneček mi slouží i na mléko tak 3/4 zahřeji (ovlažit)v mikro. 1-2 rohlík nařežu na kostičky ten dávám až do míchačky pomalu na konec a pak řádně nechám pro hnětat. Posypu jedno jakou moukou Hru či polo Hru přikryji a nechám kynout. Pak už po kynutí si pohrát dvěma knedlíky které vařím jedině v páře 25 min A výhody žádný sliz žádné hlídání aby se nerozvařil knedlík je pak jak z žurnálu a hlavně kvalitní prakticky bez dřiny jako je hnětání vařečkou.

      29.10.2018 08:37:57

    • miki70
      miki70

      Re: houskový knedlík

      Na houskové knedlíky je mnohem lepší použít polohrubou mouku, jsou pak vláčnější.
      A také místo mléka je lepší dát vodu...

      31.10.2018 08:58:52

  • Olík
    Olík

    Houskové knedlíky

    knedlíky je možné připravit bez mléka, jen s vodou a vařit v páře. Nejsou pak slizké, jako z vodní lázně, nerozvaří se.

    05.02.2017 11:14:05

  • Kuchar
    Kuchar

    Sajrajt v knedlíku

    Stačí mouka a droždí.To ostatní je zbytečné.

    03.01.2015 14:51:17

    • jarod
      jarod

      Re: Sajrajt v knedlíku

      Kuchari, kuchari, ty toho vis. A jak by si asi spojil to drozdi s tou moukou, ty chytraku. Rebikama? A nebo sroubkama? Rozmysli si nez se rozhodnes zase zvatlat o necem o cem asi nemas moc paru.

      05.02.2017 05:20:54

  • Kuchar
    Kuchar

    Sajrajt v knedlíku

    Stačí mouka a droždí.To ostatní je zbytečné.

    03.01.2015 14:49:32

  • hanka
    hanka

    Felix Holzmann by dodal:

    "Krájíme tři dny staré housky..."
    .
    Jinak moc díky za tipy - například ty osmahnuté nakrájené houstičky na sádle.

    27.09.2014 12:13:09

  • Simona
    Simona

    Houskový knedlík

    Chtěla bych tímto způsobem poděkovat autorce tohoto receptu.
    Zkoušela jsem je vařit (a to poprvé),velice chutné a jednoduché.
    Děkuji za tip.

    06.05.2014 17:54:32

  • babbkaa
    babbkaa

    tady se tedy člověk dozví věcí:-)))))) Dělala jsem knedlíky dle receptu krok za krokem a chválím a moc si všichni mlaskáme,nejedla jsem nikdy lepší

    08.02.2014 13:14:45

  • babbkaa
    babbkaa

    tady se tedy člověk dozví věcí:-)))))) Dělala jsem knedlíky dle receptu krok za krokem a chválím a moc si všichni mlaskáme,nejedla jsem nikdy lepší

    08.02.2014 13:13:58

  • herta syrova
    herta syrova

    houdkový knedlík

    jednou přiška kamarádka na návštěvu a já brala do ruky kuchařku. Na dotaz co budu vařit jsem řekla: knedlíky. Předvedla mi, jak dělá knedlíky ona a od té doby jedělát taky tak. Recept. Vezme se droždí tolik, kolik chci knedlíků. Dám droždí do mísy a rozpustím se solí. Při poznámce, že těsto nevykyne bez cukru řekla: nestatej se. Pak do mísy přidala vodu, vajíčko a vše promíchala. Pak přisypávala z pytlíku hrubou moukuaž do přijatelné konsistence(trochu řidší) přidala houdku a zadělala těsto, které do 1/2 hod vykynulo. Udělala šišky a dala vařit na 20 min do osolené horké vody. Oheň trochu stáhla, aby knedlík nepopraskal. Výborný a nepotřebuji žádné mléko. Zdravím. Syrová

    15.09.2013 14:07:40

  • duslik
    duslik

    Houskový knedlík

    Při pročítání příspěvků člověk zjistí, kolik je způsobu zadělávání knedlíků. Já mám ještě jiný, který děláme v naší rodině již po generace. Žádné vážení vše od oka, aby se těsto nelepilo. A kvásek také neděláme - do hrnečku dáme vajíčko, rozdrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a vidličkou šleháme až se na povrchu utvoří pěna. Nalijeme k rohlíkům s moukou a zaděláme. Zaujala mě ta opražená houska, to určitě vyzkouším.

    18.08.2013 22:35:51

  • Jana
    Jana

    25 let jsem vařila v nemocnici.Když jsme se přestěhovali do nového moderního provozu,začali jsme knedlíky vařit v konventomatech v páře.Nejprve si stěžoval personál,pak i pacienti,tak jsme se museli vrátit k vaření ve vodě.Ale nelituji toho ,opravdu knedlíky vařené ve vodě jsou lepší.

    06.07.2013 21:49:24

  • Luboš
    Luboš

    Komentář k článku Recept na houskový knedlík krok za krokem

    Kilo hrubé mouky, tři housky nebo čtyři rohlíky ze včerejška nakrájené na kostky, kávová lžička soli, dvě polévkové lžíce cukru, něco přes půl litru teplého mléka, dvě vejde a kostka droždí. Všechno pěkně na jednu hromadu a vypracovat vláčné těsto, Já to dělám postaru, ručně. Kyne to cca 30 minut, pak to překulím a znova to kyne 30 minut. Vyválím čtyři šišky které nechám kynout dalších cca 10 minut a pak je 15-17 minut vařím na páře. Krájím je nití. Dělám to tak třicet let a nikdo si nikdy nestěžoval, spíš naopak.

    06.07.2013 20:32:24

  • Věroslav
    Věroslav

    Dovolím si pouze dodat, že těsto je zapotřebí opravdu důkladně prodělat měchačkou současně při správné tuhosti - spíše řidší. Moje babička vždy tvrdila, že se nesmí lepit k míse a propracované musí být tolik, až tzv. šeptá.(To znamená, že se v těstě již dělají vzduchové bubliny.) Ryze české knedlíky se dělají z hrubé mouky - jsou nadýchanější. Jinak je zvyk - zřejmě německý používat mouku polohrubou. Ty jsou jemnější ale mírně tužší. Lze i kombinovat. Jinak u nás na Lounsku jedna vyhlášená závodka dělá knedlíky opravdu super - dodávají nejen do místních prodejen ale odebírají i restaurace!

    06.07.2013 16:39:59

  • Věroslav
    Věroslav

    Dovolím si pouze dodat, že těsto je zapotřebí opravdu důkladně prodělat měchačkou současně při správné tuhosti - spíše řidší. Moje babička vždy tvrdila, že se nesmí lepit k míse a propracované musí být tolik, až tzv. šeptá.(To znamená, že se v těstě již dělají vzduchové bubliny.) Ryze české knedlíky se dělají z hrubé mouky - jsou nadýchanější. Jinak je zvyk - zřejmě německý používat mouku polohrubou. Ty jsou jemnější ale mírně tužší. Lze i kombinovat. Jinak u nás na Lounsku jedna vyhlášená závodka dělá knedlíky opravdu super - dodávají nejen do místních prodejen ale odebírají i restaurace!

    06.07.2013 16:06:22

  • Petras
    Petras

    Rychlejší recept

    Moje máme se tohle naučila od sestřenice, kuchařky, protože zjistila že tyto knedlíky jsou stejně dobré jako ty z kvasnic a navíc jsou rychlejší. Navíc někomu může vadit mírná kvasnicová pachuť klasických kynutých knedlíků. Postup ke stejný, 1/2 kg hrubé mouky (to je klasická zásada, kdo dělá knedle z polohrubky, neví o co přichází), vejce, sůl, houska, voda na zadělání (může být i mléko, nabo napůl s vodou, záleží na chuti) a jeden prášek do pečiva. Uhnětete těsto, uplácáte dva knedlíky a necháte pár minut odpočinout. Ne dlouho, tak 5 min. Uvaříte a sníte. Příprava je o vzejítí kvásku a kynutí kratší. Tyto knedlíky vařím podle časovače 25 min. a vždy jsou pěkně uvařené.

    06.07.2013 09:58:54

  • Franta02
    Franta02

    "Sojkovy" knedlíky

    Kousek od Strosmajerova náměstí v Praze směrem k Letné byla restaurace "U Sojků". Tam dělali vynikající knedlíky, které byly trochu tmavší, chuťově ale absolutní špička. Sančil jsem se zjistit, čím to je, ale aškoli jsem tam měl známého, tak mně neřekl nic. Až odešel do důchodu a restauraci pak stejně zavřeli, tak mně to kouzlo prozradil:
    celá finta spočívá v tom, že houska, ketrá se do těsta přidává, semusí osmažit na sádle do růžova, jako když děláte osmaženou housku do polévky.
    Chuť knedlíku ro rapidně zvýší!

    01.07.2013 09:41:29

    • Franta02
      Franta02

      Re: "Sojkovy" knedlíky

      Ještě malý dodatek: knedlíky nedělám tak dlouhé, protože po jejich vytažení je nejenom propíchnu, ale odkrojím konce, které okamžitě, jen tak suché, okamžitě zbaštím. Z toho vyplývá, že z kratších knedlíků je více špiček k okamžité konzumaci :-)

      01.07.2013 09:44:59

    • Luboš
      Luboš

      Re: "Sojkovy" knedlíky

      S tím opražením či osmažením housky je to známá a stará věc. Ale to znají jen staří kuchaři-praktici a babičky, nebo spíš prababičky.

      15.09.2013 08:11:51

    • draha3
      draha3

      Re: "Sojkovy" knedlíky

      Já také rohlíky na pánvičce opražím nejsou tak rozmočené

      27.10.2013 20:32:16

  • Marie
    Marie

    houskový knedlík

    V podstatě je takto připravený knedlík v pořádku, chci jenom říct, já jsem kdysi, jako hodně mladá, zadělávala ne vařečkou, ale rukou. Vařečku bych ani neutáhla,a takhle jsem se naučila mít cit k těstu,byla jsem zvyklá zadělávat tak dlouho,až se odlepovalo, a bylo krásně hedvábné!Přesně zjistítě, jak má být těsto husté,máte to v ruce!Teď zadělávám už přes třicet let v robotu, a hustota je podle kvality mouky!Ale petrželka ani osmažená houska tam nepatří, to spíš do vídeňských,ale to je na chuti každého! Já mám ráda knedlíky s dírama, a to opravdu je na propracování těsta!

    01.07.2013 03:01:41

  • ludmila
    ludmila

    receptů je tisíce

    kynuté těsto se dělá zásadně z hrubé mouky, ikdyž musím konstatovat, že hrubá mouka už není co bývala, někdy část nahrazuji krupičkou, na 1/2 kg mouky je 300ml mléka hodně, stačí 250, mám vlastní recept podle vašeho jsem to nedělala, přidávám ještě opražený rohlík, je to lepší, taky dávám trochu petrželky nebo jarní cibulové natě a když není mléko, klidně stačí teplá voda ... je potřeba více experimentovat ...

    30.06.2013 23:44:17

  • Jandová
    Jandová

    Knedlíky vařím výhradně z hrubé mouky a používám delší dobu sušené droždí. Čerstvé ze supermarketu většinou vábně nevoní a vážené si mohu přivést jen z dovolené v jižních Čechách, kde se dodnes občas prodává.

    Výborný nápad takhle popsat a ofotit postup při vaření či pečení, konvalinko.

    30.06.2013 09:57:43

  • deda-slavek
    deda-slavek

    Houskový knedlík

    Taky to tak děláme ale výsledek není vždy stejný i při stejném materiálu.Velký vliv má jakost mouky,vajec a hlavně kvasnic.

    30.06.2013 07:57:02

  • pindrush
    pindrush

    Houskový knedlík

    Také ho tak dělám,jen z hrubé mouky. Chybí mi v článku,že po vytažení by se měl propíchat,aby z něj unikla pára...

    29.06.2013 20:13:16

  • Hana Máčková
    Hana Máčková

    Dělám těsto na knedlíky v domácí pekárně,pak je vařím v parním hrnci.

    29.06.2013 18:58:07

  • babi24
    babi24

    Housková knedlíky

    knedliky vařim v páře jsou lepší

    29.06.2013 17:46:08

  • alko1
    alko1

    Houskový knedlík

    Přesně takhle dělala knedlík moje maminka a potom i já.Vařila jsem knedlík ,když ještě byly děti doma,teď ho raději koupím,už jsem trošku líná a nyní jím raději ryži,nebo těstoviny.Ale vřele doporučuji!!

    29.06.2013 09:44:27

Celkem záznamů: 38

Přidat příspěvek k článku Recept na houskový knedlík krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.