reklama
hledat uživatel
       

Hráškové lusky právě na trzích

Sezóna hrášku je v plném proudu, je škoda jej v kuchyni nevyužít. Zařazením do jídelníčku dodáme tělu vitamín C, betakaroten, železo a draslík, navíc je skvělým zdrojem bílkovin a vlákniny. 

Recept na hráškový krém krok za krokem

1) Na hráškovou polévku si připravíme 200 g čerstvého vyloupaného hrášku, 3 - 4 ks cibulky šalotky nebo jarní cibulky, 600 ml vody (lépe vývaru), sůl, mletý černý pepř, citron a máslo.

Nemáme-li vývar, můžeme v nouzi použít polévkové koření. Podle chuti můžeme přidat i smetanu na vaření.

2) Šalotku očistíme a nakrájíme ji na kolečka. V hrnci rozehřejeme asi 2 lžíce másla a šalotku orestujeme. Přisypeme hrášek a znovu orestujeme.

3) Zalijeme horkou vodou nebo vývarem a 5 - 10 minut povaříme. Mírně osolíme a opepříme.

4) Hráškovou polévku důkladně rozmixujeme.

5) Rozmixovaný hráškový krém ochutíme citronem a čerstvě mletým pepřem.

6) Pokud máme rádi hodně krémové polévky, zašleháme do hráškového krému kousek studeného másla, případně přilijeme trošku smetany na vaření. Polévka je však velmi dobrá i bez těchto přídavků.

7) Hráškový krém rozlijeme do hlubokých talířů a podáváme horký.