Recept na hruškový koláč krok za krokem

Hruškový koláč je ideální volbou pro všechny milovníky sladkých jídel. Je jemný, krémový a díky skořici má drobenka lehce obměněnou chuť.

Recept na hruškový koláč krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na těsto si připravíme 200 g hladké mouky, 120 g másla, 3 lžíce vody, špetku soli a 1 bílek.

Na náplň budeme potřebovat 4 hrušky, 180 g moučkového cukru, 150 g zakysané smetany, 30 g hladké mouky a 3 žloutky.

Drobenku připravíme ze 70 g hladké mouky, 60 g cukru moučky, 60 g másla a ½ lžičky mleté skořice.

2) Hladkou mouku, vodu, špetku soli a na kousky nakrájené změklé máslo zpracujeme v těsto.  

3) Těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v lednici zhruba hodinu odpočinout. 

Vyzkoušejte také recept na dýňový koláč krok za krokem

 

4) V míse smícháme zakysanou smetanu, cukr, hladkou mouku a žloutky.

5) Drobenku připravíme z mouky, cukru, skořice a změklého másla.

Vše prsty zpracováváme tak dlouho, až nám vznikne drobivá směs. 

6) Kulatou formu o průměru 20 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto na pomoučeném vále vyválíme tak, aby bylo větší než forma a mohli jsme vytvořit okraje.

Připravené těsto opatrně přeneseme do formy a vytvoříme okraje o výšce 2 cm. Máme-li nižší formu, utvoříme převis a prsty vytvarujeme ozdobný okraj.

Těsto propícháme vidličkou a pečeme 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C. Zapečený korpus vyjmeme a potřeme bílkem, aby se těsto zatáhlo.

7) Hrušky oloupeme a nakrájíme na jemnější plátky.  

8) Plátky hrušek klademe v kruzích na vychladlý korpus. Hrušky přelijeme  připravenou náplní a pečeme 30 minut při 200 °C.

Pokud by se nám zdálo, že povrch krému příliš hnědne, přikryjeme formu víkem nebo alobalem.

9) Drobenku nasypeme na zapečený koláč a pečeme dalších 15 minut do zezlátnutí.

10) Krémový hruškový koláč necháme vychladnout a podáváme třeba ke kávě jako sladký moučník.

Při servírování jej můžeme doplnit na plátky nakrájenou hruškou.

Krémový hruškový koláč a finanční náročnost

Těsto a drobenka nás vyjde asi na 37 Kč. Za náplň s hruškami dáme 50 Kč. Krémový hruškový koláč nás tak bude stát cca 87 Kč.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 3 lidem)
autor článku:

Recept na hruškový koláč krok za krokem

Recepty: 124


Komentáře k článku Recept na hruškový koláč krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na hruškový koláč krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept