reklama
hledat uživatel
       

Recept na hummus krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na hummus si připravíme 150 g suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 100 g pasty tahini (sezamová pasta), 1 středně velký citron, 3 - 4 stroužky česneku, 0,5 dl olivového oleje, 1 - 2 špetky mletého římského kmínu a podle chuti sůl. 

Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou. 

2) Cizrnu propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a takto necháme přes noc stát. 

V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout. 

3) Z citronu vymačkáme šťávu, česnek oloupeme. 

4) Vychladlou cizrnu vsypeme do mixéru, přidáme římský kmín, olivový olej, studený vývar, česnek a citronovou šťávu a trochu soli. 

5) Vše důkladně rozmixujeme na hutnou pomazánku. 

6) Až po důkladném rozmixování všech surovin přidáváme tahini a znovu promixujeme do zcela hladké konzistence. 

Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý. 

7) Hummus - cizrnovou pomazánku podáváme v miskách s čerstvým pečivem. Před podáváním zakápneme olivovým olejem. 

Hummus - cizrnová pomazánka a finanční náročnost

Suchá cizrna nás v uvedeném množství přijde na 10 Kč, pasta tahini na 30 Kč, ostatní suroviny přibližně na 20 Kč. Čtyři porce hummusu si doma připravíme za cca 60 Kč. 



Přidat příspěvek k článku Recept na hummus - cizrnovou pomazánku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.