Vyzkoušejte domácí přípravu hummusu - velmi oblíbené pomazánky z cizrny. Vysoký obsah bílkovin, vlákniny, železa, vápníku a vitamínů je bonusem navíc. Fotorecept krok za krokem.
Na hummus si připravíme 150 g suché cizrny, 1 dl vývaru z cizrny, 100 g pasty tahini (sezamová pasta), 1 středně velký citron, 3 - 4 stroužky česneku, 0,5 dl olivového oleje, 1 - 2 špetky mletého římského kmínu a podle chuti sůl.
Pastu tahini nejčastěji seženeme v prodejnách se zdravou výživou.
V téže vodě, kterou osolíme, cizrnu uvaříme doměkka. Měla by být měkká jako máslo. Předem namočené cizrně stačí cca 1 hodina varu. Uvařenou cizrnu scedíme, vývar si ponecháme a obojí necháme zvlášť vychladnout.
Pastu tahini nikdy nepřidáváme dříve! Hummus by nebyl tak jemný, vyšlehaný a krémovitý.
Suchá cizrna nás v uvedeném množství přijde na 10 Kč, pasta tahini na 30 Kč, ostatní suroviny přibližně na 20 Kč. Čtyři porce hummusu si doma připravíme za cca 60 Kč.
Smažené mini mozzarellky s hummusem
(doba přípravy 30 min )
Těstovinový salát s hummusem
(doba přípravy 30 min )
Cizrnový hummus
(doba přípravy 1 hod )
Česneková cizrna s bramborem
(doba přípravy 45 min )
Cizrna v rajčatové omáčce
(doba přípravy 25 min )
Cizrna jako zdroj bílkovin nejen pro vegetariány aneb hummusem to nekončí
Cizrna neboli římský hrách je velmi vděčnou luštěninou s vysokým obsahem železa, zdravých tuků a vlákniny. Při jejím použití bezpochyby platí, že málo peněz uděláme hodně muziky - lze ji použít jako hlavní chod, přílohu, může být součástí salátu, můžeme z ní připravit výbornou pomazánku či polévku, ale uplatnění najde i při přípravě placiček nebo oblíbeného falafelu - smažených cizrnových koulí. Pojďme se společně podívat na 10 receptů, které obohatí váš jídelníček.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena