reklama
hledat uživatel
       

Tiramisu - typicky italský dezert

Dezert tiramisu je populární po celé Itálii a má několik úprav a variací podle regionu, kde jej připravují. V použití alkoholu panují ty největší debaty a rozpory, může to být mandlový likér, víno marsala, koňak nebo rum, který použijeme i v dnešním receptu.

Recept na italské tiramisu krok za krokem

1) Na recept si připravíme 6 vajec, 5 - 6 lžic moučkového cukru, 500 g mascarpone, 1,5 šálku silné studené kávy, 3 lžíce tmavého rumu, 1 balíček cukrářských piškotů, kakao na ozdobu.

2) Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem (podle chuti) do husté pěny a přidáme mascarpone. Vše společně vyšleháme do hladkého krému. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zamícháme do mascarpone hmoty. 

3) Kávu smícháme s rumem. Každý cukrářský piškot v kávové směsi na chvíli namočíme. Ne příliš dlouho, aby se piškot nezlomil. Namočené piškoty naskládáme do pekáčku.

4) Na vrstvu piškotů vždy naneseme směs z mascarpone. Jednotlivé vrstvy střídáme do vyčerpání surovin. Poslední vrstvou bude mascarpone krém.

5) Dezert tiramisu nakonec dozdobíme prosátým kakaem, přikryjeme folií a uložíme na 24 hodin do lednice ztuhnout.

6) Italské tiramisu krájíme na porce, pokládáme na dezertní talířek a podáváme.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • Anna
    Anna

    Na průvodním obrázku jsou v misce 2 vejce natvrdo(?). Žádám vysvětlení - 4 vejce syrová a 2 vejce natvrdo? AHá.

    21.05.2017 15:15:40

  • janča
    janča

    Komentář k článku Recept na italské tiramisu krok za krokem

    Také dávám přednost tiramisu bez vajec a méně cukru, je lahodné a lehké. Také doma peču typické buchty plněné čímkoli a nebo koláče. Po všem se jen zapráší. Jak se říká proti gustu žádný dišputát, každý na něčem ujíždí .

    25.10.2014 17:12:13

  • Růžena
    Růžena

    Zcela souhlasím s názorem, že každý z nás má jiné chutě i názory.Já např.dělám tiramisu z důkladně rozmíchaného mascarpone do kterého opatrně vmíchám ušlehanou šlehačku.Piškoty také namáčím v kávě,ale bez rumuVšem nám velmi chutná.

    09.06.2014 18:00:20

  • tralala
    tralala

    Komentář k článku Recept na italské tiramisu krok za krokem

    Tiramisu přijdou některé děti na chuť třeba až v dospělosti, nebo také nikdy. Děti paní Renaty Havlíčkové očekávaly klasický dort a toho se jim nedostalo. Nedivím se jim:-))., že byly zklamané. Ale přeji jim, aby někdy v budoucnu ocenily tuto italskou lahůdku jako praví gurmáni(gurmeti?, A to proto, že Tiramisu je úžasný dezert, nad kterým uslintávají milióny mlsounů na celém světě.Mňam!

    18.05.2014 20:11:24

  • LK
    LK

    Komentář k článku Recept na italské tiramisu krok za krokem

    Bůhvíjaké nesmysly a nejlepší jsou buchty ? Panebože...jak je možné, že na to v cukrárnách a kavárnách dosud nepřišli ? Že by si lidi ke kávě dali radši buchtu ... nejlépe ještě přímo řepovou, že. Anebo třeba vdolky ! Ještě po třiceti letech si pamatuju na tu tradiční českou pochoutku, ze které jsem ohryzal jen vršek posypaný mákem a pak jsem tu těstovou hroudu bez chuti tajně házel slepicím.

    27.04.2014 00:12:41

    • pulidu
      pulidu

      Re: Komentář k článku Recept na italské tiramisu krok za krokem

      Co takhle nechat na každém, ať si dá co mu chutná? Někdo dortíček, jiný i v nejkvalitnějších cukrárnách koláč či buchtu. Právě v cukrárnách přišli na to, že si lidé dají obojí a kynuté začali podávat. A že vám za totáče dali hnusný vdolek z hnusného tuku a mouky neznamená, že se vdolečky nedají udělat výborné. Také se velice často objevují na jídelnícj lístcích renomovaných restaurací.

      28.04.2014 09:02:30

  • veerac
    veerac

    Když nechutná, tak nechutná nikdo to nikoho nenutí jíst. Stačí si najít jiný recept. Mně osobně domácí tiramisu moc chutná. Akorát ubírám v receptu cukr, nemám ráda moc sladké. Také si vybírám recept, kde není syrové vejce. Je to sice falešné tiramisu, ale jistota je jistota. Moc syrovým vejcím nevěřím.

    22.04.2014 19:21:56

  • Renata Havlíčková
    Renata Havlíčková

    Proč nepropagujete naše moučníky?

    Taková poctivá třená mramorová bábovka z másla, nebo makové buchty... Tady ythle italské a buhvíjaké nesmysly jsou na nic! V práci se všichni rozplývají nad všelijakými "čískejky", tiramisu atd...Ochtnala jsem-nechutná mi to. Děcka to dostaly u kamaráda na oslavě a pak říkaly, že nebyl dort, jen hnusnej pudink(tiramisu)...

    16.04.2014 09:48:43

    • pulidu
      pulidu

      Re: Proč nepropagujete naše moučníky?

      Můj děda říkával, že není dobré, co je dobré, ale co komu šmakuje. Že jste se zašprcla na české klasice neznamená, že všichni s vámi sdílí totéž a dobře připravené tiramisu (to zde prezentované to zřejmě není) je lehký moučník, což se o makových buchtách říct nedá.
      Nechte na každém, ať si vybere co mu chutná.

      28.04.2014 09:09:19

    • betyna
      betyna

      Re: Proč nepropagujete naše moučníky?

      Pořád se snažíme někoho napodobovat a naše kuchařské umění zapomínáme a haníme . Proč ???????

      28.04.2014 20:20:35

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Recept na italské tiramisu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.