reklama
hledat uživatel
       

Recept na jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

Jablíčka právě dozrávají, proto doplníme sbírku receptů o voňavý moučník. Tentokrát si podle FOTORECEPTU připravíme jablečný koláč se skořicovou drobenkou.

Dopřejte si jablka ve sladké úpravě

Je čas, kdy na našich zahrádkách dozrávají jablíčka. Někdy je úroda tak velká, že nevíme co s nimi. Receptů na dobrý moučník existuje opravdu dost, ale pokud dáváte přednost jednoduché a rychlé přípravě, vyzkoušejte tento jablečný koláč. Je šťavnatý a skořicová drobenka celý moučník krásně provoní.

Recept na jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

1) Připravíme si ingredience na těsto. Stačí 1 hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vejce, 1 kelímek zakysané smetany, 1 balíček prášku do pečiva a 1 balíček vanilkového cukru.

 

2) Mouku promícháme s práškem do pečiva. Vsypeme do mísy, přidáme krupicový cukr, vanilkový cukr, krémovitou kysanou smetanu a rozklepnuté vejce.

 

Vařečkou vymícháme v hladké a hutné těsto.

 

3) Jablka oloupeme a kolem jádřince nastrouháme na hrubém struhadle.

 

Z jablek vymačkáme přebytečnou vodu a můžeme pokapat čerstvou citronovou šťávou. Jablka díky citronu nebudou rychle hnědnout.

 

 

4) Přichystáme si drobenku na posypání jablečného koláče. Máslo necháme změknout a odkrojíme si zhruba 3 lžíce. Dále budeme potřebovat 3 lžíce cukru, 4 lžíce hrubé mouky, 1 balíček vanilkového cukru a lžičku mleté skořice.

 

Pomocí prstů žmolkujeme, až nám ze směsi vznikne sypká drobenka.

 

 

5) Plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Těsto přendáme na plech a roztáhneme po celé ploše. Postupujeme trpělivě, těsto se bude lepit na vařečku (stěrku).

 

Na těsto poklademe nastrouhaná jablka. Jablíčky nešetříme, koláč díky nim bude pěkně šťavnatý.

 

6) Nakonec jablečný koláč posypeme připravenou skořicovou drobenkou.

 

7) Troubu předehřejeme na 175 - 180 °C a pečeme zhruba 30 minut. Dobu pečení přizpůsobíme zkušenostem s vlastní troubou. Horkovzdušná trouba peče rychleji. Okraje koláče by měly být zlatavé a drobenka křupavá.

 

8) Upečený koláč vyjmeme z trouby, necháme vychladnout, nakrájíme na kostky a podáváme.

 

9) Jablečný koláč se skořicovou drobenkou výtečně chutná ke snídani a čaji, ale samozřejmě lze moučník podávat i k odpolední svačině. Podle chuti můžeme jablečný koláč ještě pocukrovat.

 

Pokud Vám ještě nějaké jablka zůstaly, určitě vyzkoušejte brusinkovo jablečný chléb

Další jablečné recepty naleznete zde

 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Ludmila
    Ludmila

    Jablkový koláč

    K té přípravě bych dodala jen tolik.Pokud chci na plech rozložit těsto které se lepí,tak používám dnes všude přítomnou igelitovou rukavici,prsty namáčím v oleji,nebo rozpuštěném másle a nebo požiji gumovou stěrku,kterou též namáčím. Jde to bez problému.

    22.09.2013 10:32:54

    • kuchařík
      kuchařík

      Re: Jablkový koláč

      Ludmilo, dobrá rada, totéž používám na roztahování kynutého těsta na tzv. táč. olej zabraňuje nejen lepení, dobrý je i u medu a jiných lepivých věcí.

      13.09.2018 10:44:16

  • Eva
    Eva

    je výborný zkuste

    14.09.2013 21:12:16

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Recept na jablečný koláč s drobenkou krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.