reklama
hledat uživatel
       

Domácí listové těsto

Pro přípravu tohoto jablečného závinu můžete samozřejmě použít kupované listové těsto. V tom případě vám můžeme doporučit hotový plát těsta i s pečícím papírem, který v obchodech naleznete. Takové těsto nemusíte vyválet do potřebných rozměrů a je s ním méně práce.

Pro přípravu domácího listového těsta postupujte podle receptu: Recept na domácí listové těsto

Jablka, rozinky a to ostatní...

Do jablečného závinu můžeme použít horší padaná jablka, ale stejně dobrý bude i z běžně dostupných a dražších odrůd, které seženete v obchodech. Rozinky jsou lepší nesířené, v každém případě doporučujeme rozinky spařit horkou vodou a přebytečnou tekutinu vymačkat.

Mandle můžete nahradit vlašskými ořechy a cukr se skořicí samozřejmě odměřujeme především podle své chuti.

Na potření závinu před pečením budeme potřebovat jedno rozšlehané vejce.

Recept na jablečný závin - krok za krokem

1) Jablka (asi 5 středně velkých jablek) opláchneme, rozpůlíme a zbavíme bubáků a jádřince.

2) Poloviny jablek strouháme ve slupce, takže zbytek slupky vyhodíme a jablka nemusíme předem loupat.

3) Hrst rozinek spaříme v misce vařící vodou, následně propláchneme studenou a přebytečnou vodu vymačkáme.

4) Do větší mísy dáme nastrouhaná jablka, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžíci skořice, hrst mletých mandlí a spařené rozinky. Směs důkladně promícháme.

5) Na plát listového těsta navrstvíme jablečnou směs.

6) Těstem zavineme jablečnou náplň.

7) Jablečný závin potřeme před pečením rozšlehaným vejcem a těsto rovnoměrně propícháme (například vidličkou), aby se závin při pečení nenafoukl a nepraskl.

8) Závin pečeme 30 - 45 minut na 180 °C uprostřed trouby. Během pečení často kontrolujeme, abychom závin nespálili. Troubu během pečení neotevíráme.

9) Hotový závin krájíme na malé kousky.

10) Pro ozdobu můžeme jablečný závin lehce pocukrovat.



Další výborné recepty k nedělnímu odpoledni 

Honzovy buchty
(doba přípravy 1 h 30 min )

Tvarohové řezy s kokosem
(doba přípravy 1 hod )

Hruškový štrůdl
(doba přípravy 45 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 18
  • Hugo
    Hugo

    listové těsto poznámka

    Pokud používám pivo,tak rozhodně čepované.nejlepší je ovšem kvasnicové,to je to pravé listujíci těsto.

    17.09.2016 06:50:54

  • Eleonora
    Eleonora

    Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

    Moc dobrý štrudl

    16.09.2016 10:43:52

  • Nikola
    Nikola

    Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

    Pro začátečníky perfektně popsané, krok po kroku ukázané, jen jsem nepochopila, často kontrolovat, ale neotvírat při pečení troubu..bohužel nemáme prosklenou :(

    21.01.2014 13:06:04

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

    mirka chtěla recept na LISTOVE těsto,ale to ani jeden z receptů není i když jsou asi dobré.

    24.06.2013 09:07:44

  • Mirka
    Mirka

    Uz jsem si nasla listove testo na pocitaci!

    Tak uz jsem si nasla na pocitaci francouzske Pâte feuilletée a jdu na to!

    22.06.2013 02:02:51

  • Mirka
    Mirka

    To se vam to pece v Cesku!

    Strudlik vypada moc pekne, ale ja bych potrebovala i nejaky snadny recept na domaci listove testo. Tady na Floride je v obchode jen takove to tenoucke, jakoby papirove a to neni ono. Je s tim piplacka a po upeceni je to tak krehke, ze se to dost blbe ji. Nemate prosim vas nekdo recept na mnamy ceske listove testo? Dekuji!

    22.06.2013 01:45:18

    • blanka
      blanka

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      Dvě rychlá těsta na štrůdl: 1bílý jogurt(200g), 500g hl. mouky, 250g másla, špetka soli
      Druhé těsto: 250g tvarohu, 250g másla, 250g hl. mouky, špetka soli

      22.06.2013 12:55:55

    • Líba Plzen
      Líba Plzen

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      těsto na štrůdl-40 dkg hladké mouky
      1 Hera (napodobetina másla)
      17 lžic piva 10% ----dál jako z listového

      linecký koláč
      11dkg cukr ,30dkg hladké mouky,15dkg másla,1vejce 1vanilkový cukr,1/2 kypříku
      nápln 750dkg tvarohu,3vejce,cukr dle chuti,citronová kůra.
      buchta s z cukety ,1/2L polohrubé mouky,1/4 L oleje,1/4L cukru ,3vejce,vanilka,1kypřík,1 lžička skořice,špetka soli,1/2 Litru hrubě nastrouhané cukety bez šlupek,vše smíchat
      Poleva: 10dkg rozpuštěného másla,3lžíce rumu,3lžíce kakaa,1/4L práškového cukru
      Na vychladlou buchtu nalít. (pekác s vysokým okrajem

      Dobrou chut zasílám to co máme rádi.

      22.06.2013 19:46:50

    • mamča
      mamča

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      Mám perfektní recept na listové těsto na štrůdl.

      1 kg hladké mouky
      2 omegy ( ztužený rostlinný tuk 1 váží 250 G )
      1 pivo ( 10ti stupňové normální světlé - nedávat 12ti stupňové, těsto pak tolik nelístkuje )

      Tuk nastrouhat na HRUBÉM struhadle ( používám takové struhadlo na strouhání okurky na salát na nudličky ) do mouky, pak opatrně za stálého vmíchávání do těsta přilévat pivo a nakonec vše pěkně prohníst na vále až se těsto spojí v jednu velikou kouli. Tu pak rozdělím na 8 kusů a z každého udělám štrůdl.

      Co nespotřebuji hned, zabalím do mikrotenového sáčku a dám do mrazáku. Když mám zase jablka, vyndám z mrazáku těsto, nechám rozmrznout a pak normálně použiju.

      Dobrou chuť :-)

      22.06.2013 20:10:18

    • aneta
      aneta

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      Recept pre Mirku na domace cesto k vyrobe strudle.

      15dkg hladka muka,1 cele vajce,1 zltok.1cl.oleja.stipka soli a trochu sladkeho mlieka.
      Vsetko spolu zmiesame vymiesime rozdelime na 4 diely.Kazdy diel si rozvalkame potrieme olejom,posypeme jemnou struhankou na to dame najemno potruhane vytlacene od stavy jablcka posypemeskoricou alebo skoricovym cukrom na to znova posypeme jemnu struhanku pokvapkame olejom.stocime,dame na plech potrieme olejom a pecieme v rozohriatej rure 20 min.pri180st.Ked mas rychlovzdusnu tak menej asi15min,Nech sa ti podari a dobru chut.

      23.06.2013 00:06:59

    • hanamuhlsteinova
      hanamuhlsteinova

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      Mirko, ja ziju v Denveru a my s holkama pouzivame Pastry Sheets (cerveno-bily obal) od Pepperidge Farm, je to jak listove testo v Cechach a uplne jednoduche s nim pracovat.

      24.06.2013 02:50:31

    • Petr Král
      Petr Král

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      V textu článku je jasně uveden odkaz na osvědčený recept. Vy ho nevidíte? http://recepty.vareni.cz/domac i-listove-testo/

      24.06.2013 12:50:32

    • jirina
      jirina

      Re: To se vam to pece v Cesku!

      Jak vidím, jste na internetu a tak se podívejte na recepty - závin, štrůdl atd. Je jich tam nespočet.

      20.09.2016 11:02:38

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

    chybí mi vreceptu strouhanka(já používám ořechy ) na podsypání jablek,vypije přebytečnou šťávu z jablek.

    19.06.2013 17:09:52

  • Hanka
    Hanka

    Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

    Peče se to na tom papíru co je na něm to kupované těsto? nespálí se ten papír při pečení?nebo se to peče na klasickém pečícím papíru?

    19.06.2013 10:08:14

    • Petr Král
      Petr Král

      Re: Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

      Dobrá otázka - Listové těsto v tomto případě bylo kupované srolované - hotový vyválený plát. Na obalu výrobku bylo uvedeno, že je to papír pečící, ale nakonec jsem použil vlastní pečící papír. Ale vůbec bych se nebál použít ten, který byl přímo u těsta.

      19.06.2013 11:12:31

    • Pavel
      Pavel

      Re: Komentář k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

      Dodaný papír je pečící takže se nespálí.

      22.06.2013 18:11:37

Celkem záznamů: 18

Přidat příspěvek k článku Recept na jablečný závin krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.