reklama
hledat uživatel
       

Jahodový koláč krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na těsto budeme potřebovat 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek.

Na jahodovou náplň si nachystáme 500 g jahod, 600 ml vody, 200 g krystalového cukru, 1 balení práškové želatiny a 2 polévkové lžíce solamylu.

2) Hladkou mouku smícháme s cukrem, žloutkem a povoleným máslem. Vše zpracujeme v těsto.

3) Těsto zabalíme do potravinové fólie a uložíme alespoň 30 minut v chladu.

4) Jahody omyjeme a nakrájíme na plátky.

5) Těstem vyložíme formu, ve které budeme koláč péct. 

Formu předtím vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud máme silikonovou formu, můžeme tento krok vynechat. Těsto propícháme vidličkou. Položíme na něj pečící papír a zatížíme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C, sundáme pečící papír a odkryté dopékáme dalších 10 - 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.

6) Do hrnce nalijeme 300 ml vody, nasypeme cukr krystal, solamyl a rozmícháme.

Směs přivedeme k varu a chvíli povaříme.

7) Do hrnce přisypeme nakrájené jahody a 2 minuty povaříme.

8) V druhém hrnci přivedeme k varu 150 ml vody.

Poté hrnec stáhneme a vmícháme želatinu. K želatině přilijeme dalších 150 ml vody a rozmícháme.

9) Do jahodové směsi vmícháme želatinu a ještě horkou nalijeme na těsto.

Svěží jahodový koláč necháme vychladnout a poté jej vložíme do lednice.

10) Po pár hodinách, jakmile jahodová náplň ztuhne, můžeme krájet.

Na talíři zdobíme jahodový koláč meduňkou a čerstvými jahodami.

Jahodový koláč a finanční náročnost

½ kg jahod nás vyjde zhruba na 30 Kč, mouka, cukr krystal, cukr moučka a škrob na 12 Kč, máslo, želatina a vejce na 28 Kč. Jahodový koláč nás tak bude stát 70 Kč.



Přidat příspěvek k článku Recept na jahodový koláč krok za krokem