Sezóna jahod pokračuje, a tak si dnes upečeme svěží koláč, který jahodami doslova přetéká. Fotorecept krok za krokem.
Na těsto budeme potřebovat 300 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g moučkového cukru a 1 žloutek.
Na jahodovou náplň si nachystáme 500 g jahod, 600 ml vody, 200 g krystalového cukru, 1 balení práškové želatiny a 2 polévkové lžíce solamylu.
Formu předtím vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud máme silikonovou formu, můžeme tento krok vynechat. Těsto propícháme vidličkou. Položíme na něj pečící papír a zatížíme luštěninami. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme 15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 °C, sundáme pečící papír a odkryté dopékáme dalších 10 - 15 minut. Hotový korpus necháme vychladnout.
Směs přivedeme k varu a chvíli povaříme.
Poté hrnec stáhneme a vmícháme želatinu. K želatině přilijeme dalších 150 ml vody a rozmícháme.
Svěží jahodový koláč necháme vychladnout a poté jej vložíme do lednice.
Na talíři zdobíme jahodový koláč meduňkou a čerstvými jahodami.
½ kg jahod nás vyjde zhruba na 30 Kč, mouka, cukr krystal, cukr moučka a škrob na 12 Kč, máslo, želatina a vejce na 28 Kč. Jahodový koláč nás tak bude stát 70 Kč.
autor Hanka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena