reklama
hledat uživatel
       

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

Bramborová kaše je velmi oblíbenou přílohou. Dnes se bramborovou kaši naučíme připravovat krok za krokem.

Hustota a možnosti využití bramborové kaše

Bramborovou kaši lze připravovat v různých hustotách. Někteří ji mají raději tužší a s většími kousky brambor. Jiní naopak dávají přednost velmi jemné a spíše krémové konzistenci tohoto pokrmu. My si dnes připravíme druhou variantu.

Pokud ale chceme z bramborové kaše připravovat například bramborové pusinky, či ji dále stříkat například zdobícím sáčkem, musíme ponechat kaši hustší. Jemná kaše je opravdu vhodná pouze jako příloha k masovým, zeleninovým nebo houbovým pokrmům.

Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

1) Co budeme potřebovat?

1,5 kg brambor (ideálně přílohové), 200 ml mléka, máslo a sůl. Kromě toho vyšší hrnec a elektrický ruční šlehač.

2) Brambory si oškrábeme a očistíme do "alabastrova".

3) Do vyššího hrnce dáme pouze tolik vody, aby byly brambory při vaření ponořeny. 

Vodu dostatečně osolíme.

4) Ještě do studené vody vložíme na malé kousky pokrájené syrové brambory.

Vodu přivedeme k varu a vaříme přibližně 15 minut.

5) Brambory jsou správně uvařeny, pokud do brambory zapíchneme špičku nože a brambora se sama rozpadne.

6) Z uvařených brambor slijeme téměř všechnu vodu, necháme pouze trošku na dně.

7) Mléko si mezitím ohřejeme.

8) Nyní vezmeme ruční šlehač a brambory nejprve pouze s vodou rozmixujeme.

Mixujeme alespoň 2 minuty. Potom přilijeme polovinu horkého mléka a další minutu mixujeme. V tuto chvíli kaši ochutnáme a podle chuti osolíme.

Při přípavě velmi záleží na kvalitě brambor. Pokud je již kaše krémová, zbytek mléka nepřiléváme. V opačném případě po nitce přiléváme další mléko a rovnoměrně šleháme.

9) Jemnou bramborovou kaši servírujeme horkou, nejlépe chutná s plátky másla. 



Vyzkoušejte také: 

Bylinková bramborová kaše s chutí česneku

Bramborová kaše s houbami 

Opékaná bramborová kaše se sýrem



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 30
  • pari
    pari

    stačí přidat mletý pepř a kaše bude nadýchaná a jemná.Komu jsem to poradil nedělá jinak.

    14.02.2019 20:03:35

  • pari
    pari

    stačí přidat mletý pepř a kaše bude nadýchaná a jemná.Komu jsem to poradil nedělá jinak.

    14.02.2019 20:02:41

  • Petr
    Petr

    bramborová kaše

    Už 30 let jiné brambory než ve šlupce a na páře nejím. Používám je ke všemu, knedlík, zapékané, k zelí, tlučené, saláty a také na bramborovou kaši. Návštěvy a přátele si moc pochvalují chuť, již uvedeného bramboru. Kaše je velmi jednoduchá, oloupané brambory v rovném hrnci rozmačkám, dám na plotnu, jemně zahřívám a dle chuti doleji mléko, máslo, sůl, pažitku, petrušku, kopr atd..... Ten vymočený, vyvařený produkt nechtějí ani kury žrát. S pozdravem Petr

    14.02.2019 14:40:25

  • Tatjana Kolman
    Tatjana Kolman

    Bramborova kase dle Johanna Lafer

    Ciste pro srandu: jeden z nejslavnejsich nemeckych televiznich kucharu, Johann Lafer (puvodem z Rakouska) tvrdi, ze nejlepsi recept na brambory sestava z pomeru brambor a masla 1:1, cili na kilo brambor kilo masla. Brambory nevarit, nybrz peci v troube, dvakrat protlacit tlacitkem na brambory
    a pak rucne zapracovat maslo. Bohuzel se mi nepodarilo preskocit vlastni stin a vyzkouset to, ale fakt je, ze cim vic masla tim chutnejsi kase je. Myslim, ze tento navod se spis hodi pro nobl restaurace, kde pripravuji jednotlive porce treba jen z 10 dkg.

    Ja pouzivam slehac, ale ne ponorny mixer.

    Zdravim vsechny, kdo radi vari / Tatjana

    14.02.2019 12:11:07

  • veraka
    veraka

    Nikdy nešlehat bramborovou kaši šlěhačem. Je z toho pal lepidlo. Vyšlehat opatrně ručně.

    13.02.2019 16:28:01

  • Zuzana
    Zuzana

    brambory na kaši

    Jsou tu zbytečné dohady jak dlouho brambory na kaši vařit. Odrůd brambor je dnes neurekom a každá odrůda má jinou dobu varu.Že by byly brambory za 15 minut do měkka na kaši jsem ještě nezažila. Taky máme teď jednu odrůdu,která za 45 min varu je stále jako šutr.Budou to spíš salátovky,ale zdržuje to.Mléko musí být vařící,jinak hrozí vznik lepidla.

    11.02.2019 16:19:52

    • Lucie
      Lucie

      Re: brambory na kaši

      Je mi 73 let a myslím si, že jsem i dobrá kuchta. Učila jsem léta kuchaře. Brambory se určitě uvaří za 15 min. pokud jsou nakrájené na malé kousky, jak je v receptu uváděno. Horké mléko se dává proto, aby byla kaše dostatečně teplá a další důvod je, pokud dáte mléko studené, barva kaše změní barvu, zešedne. Lepkavou až mazlavou kaši vytvoříme, když hned do brambor nalijeme mléko a mixujeme, aniž bychom dopředu brambory nerozmíchali.

      12.02.2019 14:33:19

  • Anna
    Anna

    Pozor na mixování

    V receptu je sice uvedeno, že použijeme šlehač a vzápětí máme kaši mixovat.Nezkušená kuchařka (kuchař) může vyrobit opravdu " lepidlo " .Já z vařených brambor sliju vodu (tu použiju na polévku, např. česnečku) potom šťouchadlem rozšťouchám brambory, přidám kousky másla, opět šťouchám. Až potom příjde na řadu šlehač. Přilévám horké mléko a šlehám do požadované konzistence.

    11.02.2019 09:23:37

  • Verča
    Verča

    Tak takhle ostrou diskuzi na tema br kaše jsem ještě nečetla :-D

    07.05.2017 17:26:11

  • Ilona Baslová
    Ilona Baslová

    Jemná bramborová kaše

    A ještě bych chtěla pochválit paní,že vaří v nádobí od Tupperware je totiž zdravotně nezavadné !!! Když už máte starosti jak bude kaše zdravá !!!

    15.12.2016 22:49:48

  • Ilona Baslová
    Ilona Baslová

    Jemná bramborová kaše

    Vážení,vaše starosti bych fakt chtěla mít,ať si to každý uvaří jak sám uzná za vhodné a z vody, kterou slejete si uvařte polévku a máte po problému co Vám tam zbyde draslík atd.

    15.12.2016 22:45:57

  • suva
    suva

    Nemá někdo informace jak je to s vyluhováním škodlivých látek při vaření?

    Nemá někdo informace jak je to s vyluhováním škodlivých látek . Mám na mysli herbicidy pesticidy pokud se použily při pěstování brambor a také další látky například pokud světlem trošku zezelenají (téměř neznatelně). No a pokud to třeba někdo ví jak je to z vyluhováním antibiotik z masa pokud se tam vyskytuje tj. zda to lze nějak udělat aby se množství těchto látek v potravinách snížilo nějakou technologickou úpravou.

    01.08.2013 17:47:24

  • majdalenka
    majdalenka

    Bramborová kaše

    Tak pokud jde o různé vitamíny a jiné co obsahují, to byste museli mít ty brambory polosyrové, nebo pečený za syrova!!!! Já osobně dám na chuť, a žádné vědecké pojednání, zdravá výživa se musí dodržovat jinak,a jestli nevíte, tak voda z vařených brambor je velmi ceněná! A pravda je jediná, a že vše musí být horké,a někdo třeba nemůže mléčné výrobky, tak nevím, proč by se měl všeho vzdávat, a nemusí to být prasárna!!! Ale dobrá bramborová kaše jak jí dělám já,je jednoduchá, prakticky stejná jako většina tady popisovaná, závisí na tom, jak kdo má představu na hustotě a chuti! Aťdrobné nebo větší brambory uvařím co nejvíce do měkka, scedím, a do horkých brambor vložím kostku másla, já jí dělám hodně,pak vemu šlehač,nebo robot se šlehačem, a brambory nejdříve trochu vyšlehám, pak po troškách přidávám vařící mléko, samozřejmě snížím rychlost aby jsem jí neměla všude, až mám kaši takovou, jakou máme rádi!Proto že je tam toho másla více, je kaše lahůdková!!! Jsou zkrátka jídla, která nejsou podle pravidel zdravé výživy, ale na úkor chuti, to nemusím! A ještě, s mixérem si uděláte kaši tahavou jako sopel!!!




    29.07.2013 23:31:48

  • Vláďa
    Vláďa

    Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

    To co popisujete jsem neviděl ani neslyšel, rozmíchat nedovařené brambory
    (cca.15minut) s trochou vody, to je přece prasečina 1stupně. Každý blbec i dneska ví, že se brambory i nakrájené na malé kousky za 15minut neuvaří a už vůbec né na bramborovou kaši, kde je naopak třeba je trochu rozvařit!!!
    Dám k lepšímu jak se to dělá po léta u nás.
    Tak že, uvařit čtvrtky ve slané vodě, až se brambory po píchnutí nože lehce rozpadají, pořádně slít vodu, asi deci plnotučného mléka, kousek másla dle chuti pro jemnost. A tradiční klofák již dávno nahradil mixér, (jinak 300krát ručně) nejdříve na menší otáčky, přidat mléko po vmíchání prvního množství přilít další deci a opět kousek másla. Dosolit, po mléce je to potřeba, jinak si dosolí každý na talíři podle chuti. Výsledek je kvalitní jemná bramborová kaše a né takový blivajs, co tady popisujete. Samozhřejmě záleží dost na bramborách, nejlepší kaše je vždycky ze starších brambor, ale to snad ví každý blbec, co má o vaření brambor, alespoň minimální znalosti.

    29.07.2013 13:11:00

    • gami9876
      gami9876

      Re: Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

      Vláďo nevím jestli má význam s tebou komunikovat , když nadrobno nakrájené brambory nejsou uvaření za 15 minut a všichni kromě tebes jsou blbci

      30.07.2013 10:27:22

    • karel
      karel

      Re: Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

      V článku je jasně napsané že se vaří 15 minut na mírném ohni až se začnou vařit :-((

      20.03.2015 09:08:59

    • Honza
      Honza

      Re: Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

      Pán je asi odborník :-) No, pokud si kaši dosolujete ještě naservírovanou na talíři, tak je to fat soda. Úplně vidím tu kulturu stolování :-) Je dobře, že ve svém příspěvku používáte slovo blbec. Tak nějak se k Vám hodí.

      18.12.2016 08:10:25

    • Moravák
      Moravák

      Re: Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

      Jen blbec vaří erteple půl hodiny přitom zbytečně, stačí deset minut max, jen to chce trošku umět vařit.

      11.02.2018 08:37:31

    • kopriva-1
      kopriva-1

      Re: Bramborová kaše?? asi nějak jinak..

      jojo,taky přesně tak dělám kaši a je nejlepší !!!:-)

      13.02.2019 18:04:05

  • allana
    allana

    Brambory na tak malé kousky???

    Tak to je mazec!!!
    Do vody se z brambor vyvaří skoro všechen vitamín C!
    No a co to udělá s draslíkem, který také obsahují, si můžeme lehce domyslet.

    Ovšem, pochutnáme si na jemné bramborové kaši, ale ochuzené o to nejdůležitější.
    Děkuji, nechci!
    Pak zbývá jediné. Naládovat se potravinovými doplňky za těžké peníze!!!

    25.07.2013 23:25:48

    • oxiran
      oxiran

      Re: Brambory na tak malé kousky???

      No, za 15 minut se toho tak moc nevyvaří, podle studie Změny v obsahu vitaminu C v hlízách brambor po kulinářské úpravě (Changes of Vitamin C Content in Potato Tubers after Food Processing) od M. Orsáka, J. Dudjaka, J. Lachmana a I. Slavětínské z katedra chemie Agronomické fakulty ČZU Praha se obsah vitamínu C sníží přibližně na polovinu (tedy na zhruba 100 mg/1000 g).
      To zaprvé. za druhé - co to udělá s draslíkem, to si nemusíme domýšlet, to nám řekne strejda gůgl - údajně ho ztratí 75 %; ovšem vzhledem k tomu, že dospělý člověk ho potřebuje 4 - 4,7 miligramů denně a ve 100 g vařených loupaných brambor je cca 600 mg hořčíku, tak i při takto "zlé" úpravě ho tam zbyde dost a dost.
      A za třetí - kdo vás nutí dělat si jemnou bramborovou kaši? Usmažte si hranolky na eko-bio oleji - při této úpravě se nevyvaří nic a obsah vitamínu C se dokonce zvýší!

      26.07.2013 22:27:41

    • Anna
      Anna

      Re: Brambory na tak malé kousky???

      No to jsou starosti. Jasně je v receptu napsané, zkusit špičkou nože, jsou-li brambory uvařené. Číst pozorně ! Draslík se varem nemůže vyvařit. Herbicidy neřešte, kupujte brambory od sedláka, kterého znáte a když už, stříká se nať a než brambory vyrostou, je po postřiku.. Antibiotika v mase (sem to sice nepatří), ale dobytče, které dostalo antibiotika, nemůže jít na pult. Do horké vody dávám nové brambory ne ty na kaši. Uvařené brambory scedím, trocha vody vždy v hrnci zůstane, šťouchadlem rozmačkám, přidám máslo a zase šťouchám. Až potom vezmu šlehač a za přilévání mléka (teplého) šlehám do požadované jemnosti. V začátcích své "kuchařské" kariery jsem dávala mléko studené a kaše byla i tak dobrá (rozšťouchané brambory byly vaříci, mléko se od nich ohřálo).

      19.01.2016 08:25:26

    • Ta kdo ty ne
      Ta kdo ty ne

      Re: Brambory na tak malé kousky???

      Tak, nemusí to být drahé doplńky, v těch je stejně ho**o, ale stačí si dát nějaké ovoce, ne? :D

      08.03.2018 17:25:01

  • Kubrt
    Kubrt

    To myslíte vážně? Rozmixovat brambory s vodou a dolejt mlíko? Vám by měli zakázat psát. Hnus.

    25.07.2013 05:07:52

    • Petr Král
      Petr Král

      Záleží na tom, jak pozorně kdo čte postup. Ten kdo vaří letmým pohledem, tak uvaří "hnus" a potom nadává na ostatní...

      25.07.2013 15:18:19

    • duslik
      duslik

      Je to naprosto normální postup, že se brambory nejprve rozmixují s troškou vody. Ony se na sucho dají dost špatně rozmixova, protože nedrží pohromadě a létají z hrnce. Mě spíš zarazila ta studená voda. Brambory se totiž zalévají horkou vodou, do studené vody se dávají pouze nové brambory.
      Ještě chutnější kaše se dá udělat pomocí mačkadla na brambory. K prolisovaným bramborám se dle potřeby přidá mléko a vše se důkladně promíchá kvedlačkou. Je to sice pracnější postup, ale kaše je vynikající.

      25.07.2013 22:55:35

    • Michy
      Michy

      Bramborovou kaši mne učila babička a dělám ji stejně...dodnes na kaši nepoužívám mixér, ale dám si tu práci s mačkadlem na brambory. Nejprve brambory rozšťouchám s trochou horké vody, přilévám mléko a šťouchám, až je kaše hladká. Je pravda, že přidávám pár plátků másla, kaše je pak jemnější a chuťově lepší. Podle chuti dosolím a často ještě přimíchávám čerstvou nasekanou pažitku, výborná je i s osmaženou cibulkou.

      26.07.2013 08:51:10

Celkem záznamů: 30

Přidat příspěvek k článku Recept na jemnou bramborovou kaši krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.