reklama
hledat uživatel
       

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

Je výhodnější si chleba koupit, nebo si upéct doma vlastní? Dnes se kromě podrobného FOTORECEPTU podíváme i na rozpočet a výhody domácího pečení.

Srovnání cen - kupovaný versus domácí kmínový chléb

Běžně v obchodech se cena klasického kmínového chleba pohybuje okolo 26 Kč. Chléb, který si můžete připravit podle receptu krok za krokem, vyjde přibližně na částku 16,56 Kč + malý poplatek za energie, který je zanedbatelný. Takže cena doma připraveného chleba je rozhodně nižší ve srovnání s cenou kupovaného.

Další výhodou domácího pečení je, že si chleba upečete ve chvíli, kdy je potřeba a chuť. Většina pekáren má program odloženého startu, takže lze pečení přednastavit tak, že nás vůně čerstvě upečeného chleba ráno probudí.

Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

1) Základním pravidlem pečení v domácí pekárně je začít tekutinami.

V našem dnešním receptu nejprve nalijeme do míchací a pečící nádoby 500 ml vody (1 Kč).

2) V případě kmínového chleba jsou to veškeré potřebné tekutiny.

Nyní vsypeme do nádoby 330 g chlebové mouky tmavé (8,25 Kč).

3) Další položkou je pšeničná hladká mouka ve stejném množství.

Použijeme tedy 330 g (3,96 Kč) hladké mouky.

4) Na mouku nasypeme 3 čajové lžičky mletého kmínu (0,50 Kč).

5) Dalším důležitým pravidlem pro zdárné upečení domácího chleba je oddělení soli, cukru a droždí.

Do pravého horního rohu dáme dvě čajové lžičky soli (0,10 Kč), do levého dolního rohu dvě čajové lžičky cukru (0,50 Kč).

6) Nakonec do mouky okolo kmínu rozdrobíme 3/4 kostky čerstvého droždí (2,25 Kč)

Droždí by nemělo přijít do styku se solí.

7) Domácí pekárnu zapneme na základní program, kůrka střední nebo tmavá, velikost maximální. Barvu kůrky si určíme podle libosti.

8) Domácí pekárna udělá veškerou práci za nás.

Nejdříve sjednotí teplotu všech surovin, poté zpracuje těsto, nechá ho vykynout a upeče.

Pokud máme pekárnu, která má k dispozici 2 hnětací háky, je dobré při přípravě těsta zkontrolovat, zda oba háky pracují správně. Nezřídka se stává, že se jeden hák zasekne a nepracuje.

9) Upečený kmínový chléb z domácí pekárny vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

10) Chléb z domácí pekárny možná nemá tak hezký tvar jako bochník ze supermarketu, avšak chutná výborně a zmizí dřív, než se nadějete. A při domácím pečení hlavně přesně víte, z čeho jste kmínový chléb upekli.



Další články na téma

Domácí pekárna

Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 18
  • věra
    věra

    V pekárně je chleba krásně upečený a hlavně bez práce

    06.02.2017 19:47:17

  • EvaZaluska
    EvaZaluska

    peceni chleba v pekarne

    Prosim o radu nevim co delam spatne.Dam do pekarny vodu,mouku,sul,cukr,kmin,drozd i a zapnu pekarnu na program klasik.
    Po upeceni je to tvrda hrouda,ani není vykynuta je to tvrda placka,ktera nejde ani s formy vyndat.Nevim co je spatne,Dekuji za odpověď.

    18.03.2016 20:36:15

    • Martin
      Martin

      Re: peceni chleba v pekarne

      já tu pekárnu spíš mám na těsto vše dělám v troubě a chléb vinikájící

      18.04.2017 18:31:39

    • sanska
      sanska

      Re: peceni chleba v pekarne

      Vazeni pratele na internetu, vsechny recepty , ktere jsou k nalezeni na nasem internetu jsou strasne a nesmyslne a neverim, ze se vam podle nich povede neco pect . Pect doma chleb z kvasnic je suplovani hnusnych vyrobru nasich pekaru. Pokud pect doma, tak jedine z kvasku.Pak to ma smysl. V pekarne je to nejjednodussi a bajecne.
      Chleba je kvasek, chlebova mouka, sul, kmin a voda. Olej, cukr a podobne nesmysly do chleba nepatri. Pridate li ruzna seminka, vase vec. Pecete li chleba zitny, psenicny nebo smesny, take vase vec. Vse je mozne. Ja chleba pecu jiz nekolik let a na nasem internetu jsem fungujici recept nenasla. Kazdy sebelepsi ma nejaky nedostatek a az italsky kuchar mi rekl, jak jednoduche to je. Tam lide jeste umi a nemusi to vymyslet znovu .
      Kvasek si kupte/sever Cech/, ridky cerstvy, nebo od nekoho z banky. V pruhledne litrove nadobe rpzmichejte 3 lzice celozrnne mouky s vodou na kasi a pridejte 2-3 lzice kvasku. Promichejte a nechte stat klidne pouze v pokojove teplote. Zacne kynout. Kdyz hladina zacne klesat, proces zopakujte. Kdyz zacne opet klest, je pripraven. Vezmete slenici a opet vyrobte prvotni kasi z vody a mouky a odeberte kvasek a promichejte. Nechte chvili az zacne trochu kvasit a vlozte do lednice.Zakryt muzete, ale ne utesnit. Pokud nepecete do 7 dnu, kvasek v lednici prikrmte lzici mouky, jinak umre. Kvasek vlijte do pekarny/dva haky/ , pridejte 500g chlebove mouky,2 lzicky soli, kmin a cca 2dcl vody. Pecte na program klasik.Testo zkontrolujte pri prvnim hneteni. Nesmi byt prilis huste, aby ho haky utahly , ale ani prilis ridke, jinak upeceny chleba bude propadly a nevzhledny. Doba peceni v me pekarne je 3.30 hod. Je opravdu jedno jakou chlebovou mouku a v jakem pomeru pouzijete, vzdy se vam chleb povede. Na kvasek pouzivam celzozrnnou, je s ni prijemnejsi manipulace, kasicka i kvasek neni tak pro mne neprijemne mazlavy a lepkavy. Kvasek poprve prikrmim behem odpoledne, podruhe to vychazi nez jdu spat a rano pecu. Preji dobrou chut.

      16.09.2017 14:26:58

    • Jarka
      Jarka

      Re: peceni chleba v pekarne

      Dobrý den,podle mne nejvíc záleží na přesném pořadí toho co kdy dáváte do pekárny :
      dám 350 ml vlažné vody, do ní 1,5-2 lžičky soli, 2 lžíce oleje, 150 ml zakys.smětany nebo bílého jogurtu a smíchám to... na mísu dám 200 g hl. mouky, 120 g špaldové,a ještě např.
      žitnou, či směsovou mouku chlebovou( mouky celkem 550 g) - to vše nasypu na smíchanou směs vlažné vody, soli, jogurtu nebo zakys.smetany a oleje.Lehce rozprostřu mouku po celé hladině
      pekárny, nasypu 4 lžíce mletého kmínu, 1 lžičku mletého lněného semínka, sluneč.semínka, nařezané goji…. lehounce vmíchám cca do hloubky 1/2 veškeré mouky. teprve nakonec nasypu
      2 rovné menší kávové lžičky sušeného droždí a posypu je po mouce a to pak posypu 1-1,5 sáčkem cukru( malý sáček ke kávě)- tím dosáhnete toho, že se přímo droždí nedostane do styku se solí a bude kynout !!!! Droždí s cukrem lehounce zamíchám do mouky, pustím rogram č. 2 - 3 h 40 minut... mám skutečně krásné bochníčky. Upřednostňuji jen 550 g mouky a menší bochník a za 4 dny upeču bochník s menším množstvím kmínu, přidím po půlce míchání cca 5mm
      kostičky tvrdého sýra, malé kostičky slaniny.... co Vás napadne.. lze i drobné plátky česneku, kousky cibule.
      Přeji dobrou chuť.

      03.11.2018 22:08:05

    • Jitka
      Jitka

      Re: peceni chleba v pekarne

      Aby byl chleba pěkně vykynutý, dám o trochu víc vody. Těsto musí být vláčné. Prstem píchněte do těsta, které se hněte a jestli je tuhé dolejte po kapkách vodu.

      13.03.2019 08:47:08

  • ella
    ella

    Komentář k článku Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

    Máte prosím někdo zkušenost s touto domácí pekárnou: http://www.hyperzbozi.cz/domac i-pekarny/eta-delicca-7149-900 20. Chci ji koupit sestře k Vánocům, tak děkuji za rady a tipy!

    27.11.2014 09:56:06

    • radkavoglova
      radkavoglova

      Re: Komentář k článku Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

      ETA Delicca je vynikající ,mám ji doma a nemožu si ji vynachválit typ 7149,jak píšete dotaz, dělám v ní i tento kmínový chléb co je na této stránce napsán a je v ní vynikající .-)

      09.05.2016 13:00:35

  • anna
    anna

    Dobrý večer

    i já patřím k těm, co by si rády pořídily pekárnu, ale pořád nevím jakou, abych s ní byla spokojená. Na trhu je stále více a více a každý má jiné zkušenosti. Nejvíce mi vadí dlouhá doba pečení. Jak jste na tom prosím vy. Děkuji za připomínky. Anička

    23.10.2014 21:02:57

  • Isabela
    Isabela

    Domácí pekárna

    Zdravím,
    chtěla bych si domů pořídit domácí pekárnu. Na internetu hledám podle toho, jaká se mi líbí, aby se mi hodila do kuchyni a také hlavně podle funkčních vlastností. Vyhovovala by mi tahle: http://www.dommo.cz/Pekarny/Do maci-pekarna-Multi-Bread. Máte s ní někdo zkušenosti? Popřípadě můžeme mi doporučit nějakou osvědčenou? Děkuji.

    03.07.2014 16:06:58

  • Premio
    Premio

    chleba?buchta!

    Ano,do chleba patří kvásek,jinak,to není chleba! Já ho kupuju v Hradci Králové v Hradecké pekárně a za pár drobných(cca 5Kč) ho je dost,jak na chleba,tak na kyselo. A chleba je třeba zadělat večer, den předem a nejlépe,tak šestkrát zpracovat a zase nechat vykynout.A potom,by bylo nejlepší sázet do pece,ale tu už má asi málo kdo.

    18.09.2013 03:14:50

  • Zdeněk
    Zdeněk

    Komentář k článku Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

    S pečením chleba v domácí pekárně jsem začal před cca 15 lety, kdy se objevily na trhu první pekárny, a udělám ho stejně kvalitní jako z pečící trouby s hnětením a kynutím, s tou výhodou, že pekárna má daleko menší spotřebu el. en. a nepotřebuji vál, nádoby na hnětení, pečení a pod. V domácí pekárně lze v ní péct chléb, jak z droždí (tekutého a suchého), tak i ze žitného kvásku. V obchodu chléb kupujeme jen v nouzi nejvyšší. Není totiž nad sobotní nebo nedělní čerstvý chlebíček s rozinkami nebo švestkami, naloženými v rumu a mandlemi, nebo obyčejný chléb pšenično-žitný s máslem a pod. Kdo tvrdí, že chléb z pekárny je drožďová buchta, to buď nikdy nezkusil a nebo přípravě nevěnuje patřičnou pozornost. Jinak pekárnu využíváme i k jiným účelům, jako je třeba výroba marmelády nebo k upečení sekané.

    09.09.2013 10:15:12

  • Hombre
    Hombre

    pekárně se dobře mísí a kyne těsto,to jo,ale s pečením je to bída.A bez kvásku to není ono.Tedy v pekárně zamíchat,nakynout.Péct v troubě. Vypěstování kvásku trvá cca tři dny.

    07.09.2013 22:31:12

  • Alena RůžIčková
    Alena RůžIčková

    Komentář k článku Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

    Aby to trochu vypadalo jako chleba, tak to dám upéct do trouby.

    07.09.2013 20:29:42

  • helena
    helena

    to že je chleba?

    nemá ani barvu ani oka ani tvar chleba. Z kvasnic se dá upéct chleba, ale je třeba trochu octa a formu třeba skleněnou na veku nebo bochník. To je potom chlebíček jiný už ani nekupuji a dlouhé kynutí alespoň přes noc.

    07.09.2013 20:06:13

  • Vladimír Kavka
    Vladimír Kavka

    Chléb?

    Ale pozor! Tohle přeci není chleba, nýbrž pečená buchta! Kdy už lidi pochopíte, že z droždí se chleba nepeče... Kvásek, kvásek...

    07.09.2013 08:12:43

    • Karin
      Karin

      Re: Chléb?

      Mily pane Cuketko, nejenze jsem se vyborne pobavila ctenim Vaseho receptu, ale taky jsem si ten recept schovala - v Kalifornii se Sumava tezko hleda.
      Srdecnr diky
      Karin
      Kalifornie USA

      10.09.2013 20:47:34

Celkem záznamů: 18

Přidat příspěvek k článku Recept na kmínový chléb z domácí pekárny krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.