reklama
hledat uživatel
       

Recept na koprovou omáčku krok za krokem

1) Připravíme si potřebné suroviny na domácí koprovku.

Budeme potřebovat 500 ml mléka, 1 kelímek smetany ke šlehání, 500 ml masového vývaru, 4 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 5 lžic hladké mouky a 1 - 2 svazečky kopru. K dochucení nám bude stačit trocha soli, pepře, citronu a třtinového cukru.


2) Kopr opereme a odkrájíme koprové snítky. Ty opereme, osušíme a najemno nasekáme.

Nemáme-li čerstvý, použijeme sušený kopr.

3) V kastrolu si rozehřejeme máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do ní vmícháme část kopru.

4) Do koprové jíšky prudce vlijeme horký vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně promíchat.

Základ na koprovou omáčku vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky odstavíme z ohně a necháme asi 5 minut odpočívat.

5) Poté do omáčky vlijeme mléko a smetanu pokojové teploty, zbylý kopr a přivedeme k varu.

6) Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme třtinovým cukrem a citronem (případně jemným octem). 

7) Takto připravenou koprovou omáčku podáváme s vařenými brambory a vejci natvrdo.

Další možností je přidat jako přílohu houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.




Jemná koprová omáčka
(doba přípravy 45 min )

Karlovarský knedlík
(doba přípravy 45 min )

Domácí kynutý knedlík
(doba přípravy 2 hod )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • Anna
    Anna

    Kopr musí být mladý (ne dřevnatý). Vložím ho do hrnce do vroucí omáčky, zamíchám - a IHNED odstavím! Tak mne to naučila babička a tak to vařím k naprosté spokojenosti po celý život.

    11.03.2019 14:39:35

  • Soňa Šindelářová
    Soňa Šindelářová

    Souhlasím s předchozími příspěvky. Kdo psal ten recept asi v životě nevařil.

    10.03.2019 04:48:44

  • Soňa Šindelářová
    Soňa Šindelářová

    Souhlasím s předchozími příspěvky. Kdo psal ten recept asi v životě nevařil.

    10.03.2019 04:46:46

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na koprovou omáčku krok za krokem

    kopr samozřejmě až na konec,každý kuchař by měl vědět,že horkou jíšku ředíme chladným vývarem a obráceně studenou horkým,hrudky se většinou nerozvaří,je třeba omáčku přecedit.

    26.03.2015 15:46:26

  • Bob
    Bob

    Přidáním kopru do surovin na jíšku se kopr znehodnotí a zkazí chuť !
    Lze udělat i ze sterilovaného kopru.

    22.03.2015 12:36:19

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Recept na koprovou omáčku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.