reklama
hledat uživatel
       

Hokkaidó - dýně mnoha chutí

Z oblíbené dýně hokkaidó připravujeme polévky, omáčky, nádivky, přílohy, moučníky, kompoty i marmelády. Dýni můžeme grilovat, zapékat i vařit, záleží pouze na naší fantazii a chuti zkoušet v kuchyni něco nového.

Při nákupu dýně si dobře vybíráme. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají téměř žádnou chuť, příliš staré dýně jsou zase moc bledé a vláknité.

Recept na krémovou dýňovou polévku krok za krokem

1) Na dýňovou polévku si připravíme tyto ingredience: 1 kg dužiny z dýně hokkaidó, 2 - 3 lžíce másla či olivového oleje, 1 větší cibuli, 2 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy a 200 ml smetany na vaření (12%). K dochucení polévky budeme potřebovat sůl, mletý pepř a muškátový oříšek.

2) Dýni důkladně omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dýni nakrájíme na menší kostky. Nemusíme ji loupat, slupka vařením změkne a dodá polévce tu pravou chuť.

3) Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, česnek oloupeme a rozmáčkneme nožem.

3) Na másle (olivovém oleji) necháme zesklovatět nakrájenou cibuli spolu s česnekem, ten se nám krásně rozvoní.

4) Po osmahnutí vyndáme z hrnce česnek a na cibulku dáme 1 kg odvážené a na kostky nakrájené dýně. 

5) K opečené dýni přidáme bobkový list a zalijeme horkým vývarem.

6) Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme, dokud dýně nezměkne, což trvá zhruba půl hodiny. Dobře uvařenou dýni dáme pryč ze sporáku a vyjmeme bobkové listy.

7) Pomocí mixéru dýni i s vývarem rozmixujeme, nezapomeneme okořenit pepřem, muškátovým oříškem a podle potřeby solí. Můžeme přidat také lžíci citronové šťávy. 

8) Vznikne nám hustá a hladká dýňová kaše. 

9) Připravíme si ještě slaninu, kterou opečeme, a kysanou smetanu na dozdobení. Jako přílohu volíme opečený toast, mohou být i toastové krutonky.

10) Rozmixovanou dýni vlijeme zpátky do hrnce, přidáme smetanu na vaření, rozmícháme a krátce prohřejeme. Smetana nám polévku zředí. Podle potřeby můžeme dýňovou polévku ještě znovu dochutit kořením.

6) Krémovou dýňovou polévku rozlijeme do misek, poklademe 1 - 2 plátky opečené slaniny, přidáme lžíci kysané smetany a podáváme. Přikusujeme opečený toast, případně sypeme opečenými krutonky. Uvedené množství surovin nám vystačí na 6 porcí dýňové polévky.



Další recepty na dýňovou polévku najdete zde 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 10
  • kuchařík
    kuchařík

    Komentář k článku Recept na krémovou dýňovou polévku krok za krokem

    A proč se vyndává (resp. nevrací zpět) cibule a česnek? Myslím si, že na to autorka zapomněla. Vždyť cibule polévku zahustí, kromě chuti. Já osobně česnek nedávám, k dýni mi také nesedí. Polévka má být nasládlá, ne čpavá po česneku. Ale to je věc chutí a zvyklostí. Tak si užijte polévky a hlavně vaření. :-)

    03.10.2019 20:14:42

  • doksy
    doksy

    Tuto polévku dělám často, máme ji rádi, slaninu nepřidávám, spíš něco zeleného nahoru. Ale já hokaido loupám, nejdřív ho dám do vyhřáté trouby na 220 st. asi na 15 min., pak jde snadno loupat. Neoloupanou jsem nezkoušela.

    14.11.2013 11:28:04

  • bulda (tecka) kriz
    bulda (tecka) kriz

    Nejlpší je

    když ta dýně projde prasetem K.I

    10.11.2013 14:16:22

  • Pitrýsek
    Pitrýsek

    Komentář k článku Recept na krémovou dýňovou polévku krok za krokem

    Pěkná srágora! Drštková je určitě lepší !!

    10.11.2013 13:32:56

  • ivan
    ivan

    tekvicova polievka

    Ja dam podusiť cibulku a potom nakrájam na kostky mrkvu. Dam povariť. ked trochu zmakne, pridám tekvicu a varim tiež do mäka. Pomixujem. samozrejne pridám kostku zeleninoveho vývaru a korenie. Na taniery potom na polievku nalejem trochu tekvicového oleja. Tekvica je vlastne cukor. K cukru sa nehodí maso.

    09.11.2013 20:29:56

  • Jank
    Jank

    dynova polevka c. 2

    Ja delam dynovou polevku z butternut squash - je to podobna dyne, ale ma opravdu chut masla. Rozkrojim ji na 2-3 casti a dam do micro na 5 minut. Ona trochu zmekne a je jednoduzsi pak vyndat seminka a okrajet slupku. Zbytek nakrajim na nekolik kostek a varim 5 - 8 minut, nez zmekne. Mezitim si oloupu kousek zazvoru (velky asi jako pulka palce. Vse rozmixuji, vratim zpet do hrnce a pridam pulku konzervy kokosoveho mleka a osolim. Pridam tolik vody, podle toho, jak chci mit polevku hustou. Dobrou chut.

    09.11.2013 14:40:23

  • Petula
    Petula

    Asi bych polévku nekazila tou slaninou. Dýňovou polévku dělám poměrně často a na začátku dušení přidám trochu strouhaného zázvoru a případně kari. Výrazně to podtrhne chuť. V poslední době vynechávám v této polávce česnek. Který jinak používám často, ale do dýňové polévky mi moc nesedí.

    09.11.2013 12:42:00

    • chrumpump
      chrumpump

      Re: variace

      Slanina mi tam též nesedí, nejlépe nám zatím chutnala s karí a jako druhý chod palačinky s domácím meruňkovým džemíkem. I manžel, výhradní masožravec, tuto kombinaci miluje.

      10.11.2013 13:26:34

  • jaroslava (tecka) burianka
    jaroslava (tecka) burianka

    dýňová polévka

    velice dobrý recept vyzkouším

    04.11.2013 16:42:29

  • jliva
    jliva

    nejlepší recept...

    04.11.2013 10:19:02

Celkem záznamů: 10

Přidat příspěvek k článku Recept na krémovou dýňovou polévku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.