reklama
hledat uživatel
       

Recept na krkonošské kyselo krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na krkonošské kyselo si připravíme 250 g chlebového kvásku, 4 vejce, 15 g sušených hub, 50 g másla, 1 cibuli, 150 ml mléka, 500 g brambor, sůl a kmín.

2) Houby alespoň na 30 minut namočíme do vody.

3) Brambory ve slupce uvaříme doměkka.

Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

4) Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek

Lze jej zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

5) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. 

6) Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme.

Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.

7) Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky.

8) Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka.

9) Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.

10) Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti. 

Krkonošské kyselo a finanční náročnost

Výroba domácího chlebového kvásku nás vyjde asi na 7 Kč. Sušené houby koupíme za 30 Kč, vejce za 12 Kč, máslo za 8 Kč a brambory za 10 Kč. Za cibuli, mléko a koření dáme asi 8 Kč. 5 porcí krkonošského kysela nás bude stát přibližně 75 Kč.