reklama
hledat uživatel
       

Recept na krkonošské kyselo krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na krkonošské kyselo si připravíme 250 g chlebového kvásku, 4 vejce, 15 g sušených hub, 50 g másla, 1 cibuli, 150 ml mléka, 500 g brambor, sůl a kmín.

2) Houby alespoň na 30 minut namočíme do vody.

3) Brambory ve slupce uvaříme doměkka.

Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

4) Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek

Lze jej zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

5) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. 

6) Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme.

Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.

7) Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky.

8) Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka.

9) Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.

10) Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti. 

Krkonošské kyselo a finanční náročnost

Výroba domácího chlebového kvásku nás vyjde asi na 7 Kč. Sušené houby koupíme za 30 Kč, vejce za 12 Kč, máslo za 8 Kč a brambory za 10 Kč. Za cibuli, mléko a koření dáme asi 8 Kč. 5 porcí krkonošského kysela nás bude stát přibližně 75 Kč.

Vyzkoušejte také recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 9
  • půjčka z ALAIN FESTOR
    půjčka z ALAIN FESTOR

    půjčka z ALAIN FESTOR

    pozdravy
    Jmenuji se ADRIANA TANGUILA.
    Jen abych se s vámi podělil o tento okamžik radosti.
    Právě jsem obdržel půjčku 250.000 CZK od velkého České Franco obchodníka.
    S ním jsem měl naprostou spokojenost.
    V současné době jsem nejšťastnější žena na světě.
    A to díky pouze jednomu muži.
    Děkuji Bohu za to, že ho postavil na cestu.
    A budu s vámi toto svědectví sdílet.
    Jmenuje se Alain Festor..
    Je to muž, který vždy respektuje své závazky.
    A s autentickými dokumenty.
    On je mužem jeho slova.
    Je to jedinečné.
    Pokud potřebujete půjčovat si peníze,
    Žádám vás, abyste je kontaktovali.
    Je to velmi efektivní muž na seznamu se spolehlivými dokumenty.
    Právě jsem provedl platbu, než jsem získal svůj kredit.
    Chcete-li získat více informací o tomto muži,
    Kontaktujte mě e-mailem na:
    adriana.tanguila132@gmail.comN ebo kontaktujte věřitele: alainfestor1955@gmail.comDĚKU JEMEpozdravy

    14.09.2019 17:45:45

  • IVANA
    IVANA

    Tak jak má být

    Krkonošské kyselo jak má být
    https://youtu.be/vZ6VR5RhsZU

    04.09.2019 13:17:36

  • oldrich
    oldrich

    V úvodu se píše že bez cibule, v návodu zase s cibulí. Kde je pravda?

    03.09.2019 19:23:29

  • Martin
    Martin

    Toho kvásku se opravdu potřebuje 250g? Není to nějaký překlep?Zda se mě,že to bude hodně silné..

    05.12.2018 12:50:49

    • Jan Dufek
      Jan Dufek

      Re: kvásek

      Ve Vítkovicích v Krkonoších nás naučili, že na 2 l vody se dává 250 g kvásku. Ty 2 litry se počítají i s vodou, ve které se namáčejí houby. A ještě pro vylepšení - nasekaný česnek (cca 3 stroužky) osmažit na másle a přidat po vajíčkách, a na zvlášť slavnostní kyselo nakonec přidat 2 lžíce rozpuštěného přepuštěného másla.

      03.09.2019 10:56:32

  • Olga Pospíchalová
    Olga Pospíchalová

    krkonošské kyselo

    Tento recept je opravdu na pravé kyselo. Vařím ho také tak. To je recept po mojí babičce i mamince. Rodiče byli z Paky.

    16.02.2018 20:21:57

Celkem záznamů: 9

Přidat příspěvek k článku Recept na krkonošské kyselo krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.