reklama
hledat uživatel
       

Když se řekne bramborák

Bramborák, bramborové placky, cmunda - tradiční pokrm, který se připravuje smažením tenké vrstvy těsta z nastrouhaných syrových brambor, mouky, vajec, soli a koření. Bramboráky jíme teplé jako hlavní chod či přílohu. Bramborák skvěle chutná s uzeným masem, zelím, používá se na obalení masového řízku, dobře chutná i se škvarky. Klasický bramborák vylepšíme přidáním osmažené cibulky, použitím jiného koření a čersvých bylinek, přimícháním na kostičky nakrájené slaniny, strouhaného sýra a orestovaných hub. Oblíbené je také doplnění těsta z bramborového základu jinou nastrouhanou zeleninou. Dá se použít cuketa, mrkev, baklažán, celer a jiná tvrdší zelenina. Bramborové placky můžeme připravit i na sladký způsob, kdy do těsta nepřidáváme česnek a zmíněné koření. Bramboráky nasladko pak podáváme potřené máslem a sypané cukrem, případně polité smetanou, nebo potřené sladkým jablečným protlakem.

Příprava bramboráků - FOTORECEPT

1) Připravíme si veškeré potřebné ingredience a kuchyňské náčiní. Budeme potřebovat 3/4 kg moučných brambor, 1 cibuli (nemusí být), 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 - 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř, kmín a majoránku. Na prolití brambor budeme potřebovat asi 1 dl mléka. Samozřejmě nezapomeneme na tuk na smažení.

2) Brambory pečlivě oloupeme, omyjeme, osušíme a nastrouháme. Můžeme strouhat půlku na jemném a půlku na hrubém struhadle. Nastrouhané brambory ihned prolijeme horkým mlékem, aby nezhnědly. Rukama z brambor vymačkáme přebytečnou tekutinu, kterou odlijeme.

3) Brambory vsypeme do větší mísy, přidáme vejce, sůl, mletý pepř a hladkou mouku. Přidáme také prolisovaný česnek, majoránku a trochu drceného kmínu. Pokud do základního těsta použijeme cibuli, předem ji dozlatova osmahneme na oleji nebo sádle. Směs na bramborové placky důkladně promícháme a spojíme ve středně husté těsto.

4) Do pánve nalijeme olej, kterým nešetříme. Olej necháme dobře rozpálit. Pomocí naběračky klademe do oleje těsto, množství podle požadované velikosti. Někdo má rád malé bramboráčky, někdo naopak přes celou pánev. Těsto na pánvi zploštíme lžící, tloušťku si opět určíme podle sebe. Tenké bramboráky jsou křupavější.

5) Bramboráky opékáme po obou stranách dozlatova. Osmažené bramboráky klademe na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.

6) Pak už jen bramborové placky rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Mohou být hlavním chodem i přílohou k minutkám. A co nesmí chybět? Snad každý Čech si k bramborákům s chutí dá dobře vychlazené pivo!



Další recepty na bramboráky najdete zde 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • fler
    fler

    bramboráky

    Ve Slezsku se dělají i bramboráky se švestkami - těsto bez česneku se dá do pekáče, poklade švestkami a peče v troubě.
    Jinak moje babička strouhala domácí brambory na struhadle s " dírkami " ne s těmi slzovitého tvaru. Pekla na litinových pekáčcích na sporáku, kde se topilo uhlím. Bramboráky byly žluťounké, křupavé a nikdy se mi takové na plynovém sporáku a běžné pánvičce nepodařilo udělat :-(

    03.09.2019 00:49:11

  • Laďa
    Laďa

    Recept na křupavé bramboráky krok za krokem

    Když do bramboráků z jakýchkoliv ingrediencí zde popisovaných, přidáte troch prášku do pečiva, budou vždy křupavé a není potřeba spekulovat, co pro to, aby byly křupavé, udělat!

    02.09.2019 21:19:50

  • DRDIKOL SCOTT
    DRDIKOL SCOTT

    BRAMBORÁKY

    Tak tak to dělám také ale ještě tam přidávám celý kmín a pokrájený špek na jemné kostičky!No nemá chybu

    01.09.2019 12:54:32

  • Martrix
    Martrix

    Komentář k článku Recept na křupavé bramboráky krok za krokem

    Češi jsou kuchařský národ a nebojí se experimentovat. Mě osobně kmín do bramboráku nesedne, resp. možná na provoněnítroškudrceného, ale co dělám vždycky, tak polovinu brambor strouhám nahrubo, polovinu najemno, jsou pak bramborovější. A někdy přidám hrst vloček, jsou pak křupavější.

    30.08.2019 19:38:41

  •  Marta Bauml
    Marta Bauml

    k bramborákům mléko

    Taky odjakživa piji k bramborákům mléko a pode mého drahého tatínka mám jedno nezvyklé zpestření. Tatínek si bramboráky mazal povidly /i když v nich byl česnek/ a chutnalo to velmi zajímavě. Pocházel z polsko-německé rodiny, snad to byl jejich zvyk? Pokud nemám doma povidla, klidně aspoň jeden pomažu pikantním džemem nebo marmeládou, i když pak ty zbývající mám ráda kupř.i plněné masovou směsí ap.!! Jen mi nechutnaly malé žluté bramboráčky z Bavorska, bez česneku-poněkud fádní a na talířku k nim přidávali kopeček jablečného pyré.
    Naše typické bramboráky měly úspěch i u mých španělských a anglických přátel !

    20.08.2014 13:29:36

    • Věrunka
      Věrunka

      Re: k bramborákům mléko

      U nás se k bramborákům dělala bílá káva, nebo se zakusovaly k bramborové polévce. Do těsta přidávám směs zabijačkového koření, je to pikantnější, a škvarky, které těsto nadýchají, pak se může nalít do pekáčku a upéct v troubě. Pokud zbydou, což je málokdy, dávám si je s vajíčky na způsob knedlíků s vejci. Velmi chutné ! :))

      18.12.2014 01:02:16

    • on taky
      on taky

      Re: k bramborákům mléko

      na tom neni nic divneho, že si mazal bramborak povidly(i) nevim jak je to spravně :) u as v německu se bramboraky zase jedi s Apfelmus to je česky asi jablečne pyre.

      01.09.2019 21:22:14

  • Věra
    Věra

    K bramboráku pijeme studené mléko

    Vyzkoušejte, fakt dobré. Tento zvyk jsem do své rodiny přinesla ze své rodné rodiny. a všem to chutná. Nic jiného k bramborákům nepijí. Mléko také tlumí zápach česneku z úst

    22.06.2013 20:49:16

  • vitezslava (tecka) h
    vitezslava (tecka) h

    Já jednou neměla mouku tak jsem tam dala dětskou krupičku od té doby to jinak nedělám.Víc křupou

    28.05.2013 14:56:17

  • renáta
    renáta

    bramborák=pochoutka

    bramborák či-li smunda je výborný,dělám k němu hlávkový salát nebo červenou řepu
    někdo do těsta přidává klobásu,nebo uzeninu,je pak více mastný
    někdo přidává kopřivy,petrželku,jarní cibulku...
    smažím na klasickém oleji,k sádlu mám odpor už od tětství

    27.05.2013 17:41:14

  • xIndian
    xIndian

    Místo oleje

    Brámboráky jsou nejlepší smažené na voňavém čerstvém sádle!

    26.05.2013 17:28:07

  • Míla Gajdová
    Míla Gajdová

    bramboráky "nasucho", neboli "sejkory"

    V severních Čechách, neboli v Podkrkonoší a v Jizerkách, se tradičně dělá bramborák, zvaný sejkory.
    Dělá se tak, že se těsto rozetře na plotnu, potřenou
    kůží ze špeku (nejlépe), anebo přímo uzeným špekem.
    Sejkory se takto "nasucho" opečou z obou stran a rovnou
    podávají anebo se ještě mohou potřít rozpuštěným máslem, podle chuti kysanou smetanou atp.
    Do sejkor můžeme dát nejen cibuli a česnek, ale kromě kmínu a majoránky i mletý pepř.
    Vyzkoušejte, třeba sejkorám přijdete na chuť.
    A ještě k přípravě: sejkory jsme kdysi pekli na obyčejném kuchyňském sporáku, tedy na skutečné plotně.
    Pak na starém dvouplotnovém vařiči, na plotýnky jsme
    pokládali plátky, určené k vaření na plynu.
    Před časem jsme si pořídili francouzský palačinkovač, který má dosti velkou plotnu a to je naprosto ideální
    pro pečení sejkor. Vřele doporučuji.

    26.05.2013 06:22:36

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Recept na křupavé bramboráky krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.