reklama
hledat uživatel
       

Recept na křupavé bramboráky

1) Příprava surovin.

Na bramboráky budeme potřebovat 1 kg moučných brambor, 1 velké vejce, 100 g hladké mouky, 5 - 6 stroužků česneku, 200 ml mléka či smetany na vaření, 1,5 lžíce sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl a samozřejmě olej či sádlo na smažení. 


2) Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je pár minut odstát.  




3)  Poté z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu.


4) Brambory prolijeme horkým mlékem, zabráníme tím zčernání brambor. 


5) Do mísy přidáme 1 velké rozklepnuté vejce. 


6) Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme. 




7) Do těsta na bramboráky přidáme prolisované stroužky česneku, sůl, kmín a v dlaních rozemnutou voňavou majoránku. 

Těsto opět dobře promícháme. 




8) Na pánvi rozehřejeme olej, do rozpáleného oleje dáme naběračku těsta a pomocí lžíce či samotné naběračky těsto roztáhneme na cca 1/2 cm vysokou placku. 

Kdo má rád bramboráky křupavější, udělá placku tenčí. Z těsta můžeme smažit velké i malé bramboráčky, jak komu chutná.

Bramborové placky smažené na sádle budou chutnat ještě lépe!


9) Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova na středním plameni. 

To proto, aby byly dozlatova, ale zároveň ve středu dobře prosmažené, ne syrové.


10) Ihned po osmažení klademe bramboráky na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk


11) Smažené domácí bramboráky ještě horké podáváme, vychladnutím by ztratily na své typické křupavosti. 


Bramboráky a finanční náročnost

Bramboráky jsou levnou záležitostí - za veškeré suroviny na přípravu těsta dáme cca 30 Kč. Připočítáme si jen tuk na smažení. Za levný peníz tak připravíme chutnou přílohu i hlavní chod.

Zobrazit všechny recepty na bramboráky?

Máte svůj zaručený recept na ty nejlepší bramboráky? Nebo skvělé tipy k přípravě? Podělte se o ně s námi v komentářích!



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 9
  • Věra
    Věra

    Bramborák bez mouky

    Sleji tekutinu z nastrouhaných brambor, přidám vejce, sůl, majoránku, kmín, nastrouhaný česnek,smažím na sádle.
    Solit je možné přímo až každou hotovou placku.

    18.01.2019 19:18:57

  • pavel
    pavel

    Když se nesní hned

    Když se snad stane, že se bramboráky nesní hned, tak na lehce rozpálenou pánvičku dám trochu sádla a než se rozpustí nakrájím bramboráky na kostičky cca 1-1,5 cm. Tyto na rozpáleném tuku rychle a krátce osmažím a přidám 1-3 vajíčka (podle množství kostiček) a ty už na vypnuté plotýnce dosmažím. Nakonec dosolit. Také vynikající.

    18.01.2019 16:13:04

  • Jarka
    Jarka

    Já dávám místo mouky strouhanku a nemají chybu, křupavé a chutné i za studena. Ale nemají možnost schladnout, protože jsou bleskově pryč.

    18.01.2019 13:42:55

  • Zdenka Bartošová
    Zdenka Bartošová

    máš je pěkně udělané - hned bych si ho dala - hihi

    18.01.2019 12:44:50

  • Milena
    Milena

    Komentář k článku Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem

    Nepřidávám méko ani vajíčko, jsou pak křupavější.

    18.01.2019 12:27:24

  • Milena
    Milena

    křupavější

    Dělám stejně, ale nedávám mléko ani vajíčko, jsou pak křupavější.

    18.01.2019 12:26:47

  • Maďarová Pavla
    Maďarová Pavla

    Vylepšení bramboráku

    Těsto připravte, jak jste zvyklí, jen místo celých vajíček oddělte bílky a ty ušlehejte. Bramboráky jsou nadýchanější.
    Dobrou chuť.

    21.04.2018 11:03:18

  • Anna
    Anna

    Bramborák trochu jinak

    V naší rodině strouháme polovinu brambor na hrubé nudličky, bramboráky jsou potom víc " střapaté " a okraje jsou víc křupavé.

    16.04.2018 11:15:43

Celkem záznamů: 9

Přidat příspěvek k článku Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.