reklama
hledat uživatel
       

Recept na křupavé bramboráky

1) Příprava surovin.

Na bramboráky budeme potřebovat 1 kg moučných brambor, 1 velké vejce, 100 g hladké mouky, 5 - 6 stroužků česneku, 200 ml mléka či smetany na vaření, 1,5 lžíce sušené majoránky, 1/2 lžičky kmínu, sůl a samozřejmě olej či sádlo na smažení. 


2) Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle. Necháme je pár minut odstát.  




3)  Poté z nastrouhaných brambor vymačkáme přebytečnou vodu.


4) Brambory prolijeme horkým mlékem, zabráníme tím zčernání brambor. 


5) Do mísy přidáme 1 velké rozklepnuté vejce. 


6) Přisypeme hladkou mouku a dobře promícháme. 




7) Do těsta na bramboráky přidáme prolisované stroužky česneku, sůl, kmín a v dlaních rozemnutou voňavou majoránku. 

Těsto opět dobře promícháme. 




8) Na pánvi rozehřejeme olej, do rozpáleného oleje dáme naběračku těsta a pomocí lžíce či samotné naběračky těsto roztáhneme na cca 1/2 cm vysokou placku. 

Kdo má rád bramboráky křupavější, udělá placku tenčí. Z těsta můžeme smažit velké i malé bramboráčky, jak komu chutná.

Bramborové placky smažené na sádle budou chutnat ještě lépe!


9) Bramboráky smažíme po obou stranách dozlatova na středním plameni. 

To proto, aby byly dozlatova, ale zároveň ve středu dobře prosmažené, ne syrové.


10) Ihned po osmažení klademe bramboráky na papírový ubrousek, odsajeme tak přebytečný tuk. 


11) Smažené domácí bramboráky ještě horké podáváme, vychladnutím by ztratily na své typické křupavosti. 



Bramboráky a finanční náročnost

Bramboráky jsou levnou záležitostí - za veškeré suroviny na přípravu těsta dáme cca 30 Kč. Připočítáme si jen tuk na smažení. Za levný peníz tak připravíme chutnou přílohu i hlavní chod.

Máte svůj zaručený recept na ty nejlepší bramboráky? Nebo skvělé tipy k přípravě? Podělte se o ně s námi v komentářích!



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
  • Anna
    Anna

    Bramborák trochu jinak

    V naší rodině strouháme polovinu brambor na hrubé nudličky, bramboráky jsou potom víc " střapaté " a okraje jsou víc křupavé.

    16.04.2018 11:15:43

Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Recept na křupavé domácí bramboráky krok za krokem