reklama
hledat uživatel
       

Lívance jako od babičky

Chuť a vůně kynutých lívanců nás přenese do venkovské chalupy, kde nám je servírovala babička. Tyto lívance z kynutého těsta doplníme borůvkovým jamem a zakysanou smetanou.

Recept na kynuté lívance s borůvkovým Extra Jamem, zakysanou smetanou krok za krokem

1) Na těsto na lívance si připravíme: 400 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 3 ks vejce, 1/2 - 3/4 kostky droždí, 50 g cukru krupice, špetku soli a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.

Dále budeme potřebovat 1 sklenici borůvkového Extra Jamu od Hamé, 1 kelímek zakysané smetany a cukr moučka na poprášení hotových lívanců.

2) Do vlažného mléka rozdrobíme droždí.

3) Přidáme mouku, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec vejce. Těsto na lívance pořádně promícháme.

4) Takto připravené těsto na lívance přikryjeme v míse utěrkou a necháme na teplém místě kynout minimálně 45 minut.

5) Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, což je velmi důležité, aby byly lívance hezky nadýchané.

6) Rozpálíme si pánev na lívance, kterou můžeme vytřít rozpuštěným máslem, pomůžeme si mašlovačkou.

Do vymazaného lívanečníku dáváme malou naběračkou trochu těsta a pečeme z obou stran dozlatova. Takto postupujeme do vyčerpání těsta.

7) Hotové lívance mažeme borůvkovým Extra Jamem, na každý lívanec přidáme lžičku zakysané smetany. Chuť borůvkového Extra Jamu s kousky celých borůvek smetana skvěle doplní.

8) Lívance s borůvkovým Extra Jamem vrstvíme na sebe na dezertním talířku a podle chuti poprášíme prosátým moučkovým cukrem.

9) Borůvkové lívance podáváme ještě teplé - třeba jako s láskou připravenou nedělní snídani.



Další výborný recept v našem videu



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 2
  • Jarmila Vojtěchová
    Jarmila Vojtěchová

    Tento recept jsem dostala od své sesry. Je celkem jednoduchý a dobrý:
    0,5 kg hladké mouky
    1 hera - nebo čtvrtka másla
    10 dkg mandlí
    Tuk s moukou důkladně smícháme, rukou prohněteme
    pak vložíme zabalené ve folii na několik hodin (nejlépe přes noc) do lednice
    Druhý den vyválíme a vykrajujeme kolečka si jako silnější, dáme na pečící papír a potřeme je bílkem. Doprostřed dáme mandli - stačí půl a znovu potřeme bílkem.
    Pečeme do mírně hnědé barvy - (úplně tmavé, černé, to již není ono).
    Může se navrch také posypau třeba mletou paprikou sladkou nebo pálivou.

    Po upečení to vypadá jako kokosky a je moc dobré jako příloha k vínu...nebo i jinému dobrému pití... :-)
    Dobrou chuť
    Jarmila Vojtěchová

    08.09.2014 08:44:43

  • Jarmila Vojtěchová
    Jarmila Vojtěchová

    Lívance miluji, když kdysi dávno byly příčinou jednoho mého velkého maléru.
    Maminka lívance dělala opravdu báječně, také s borůvkami a domácí šlehačkou. Vzala jsem si již pár opatrně zabalené do školy,a o přestávce jsem si pochutnávala. Jedna spolužačka mi jeden vzala á utekla na chodbu, sliboval jsem ji "pomstu", tak jsem se domluvila, aby mi mi děvčata dala echo, až se bude vracet do třídy. Když se ozvalo "už jde" byla jsem připravena v ruce s dalším lívancem a jak se otevřely dveře
    mávla jsem rukou chtíc ji klívanec otisknout do její, jinak zmalované tváře. Jenže to nebyl má spolužačka, ale ředitel, důstojný a přísný - teď lívancem na obličeji...

    08.09.2014 08:29:42

Celkem záznamů: 2

Přidat příspěvek k článku Recept na kynuté lívance s borůvkovým Extra Jamem a zakysanou smetanou

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.