Lívance jako od babičky
Chuť a vůně kynutých lívanců nás přenese do venkovské chalupy, kde nám je servírovala babička. Tyto lívance z kynutého těsta doplníme borůvkovým jamem a zakysanou smetanou.
Recept na kynuté lívance s borůvkovým Extra Jamem, zakysanou smetanou krok za krokem
1) Na těsto na lívance si připravíme: 400 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 3 ks vejce, 1/2 - 3/4 kostky droždí, 50 g cukru krupice, špetku soli a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry.
Dále budeme potřebovat 1 sklenici borůvkového Extra Jamu od Hamé, 1 kelímek zakysané smetany a cukr moučka na poprášení hotových lívanců.
2) Do vlažného mléka rozdrobíme droždí.
3) Přidáme mouku, cukr, špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru a nakonec vejce. Těsto na lívance pořádně promícháme.
4) Takto připravené těsto na lívance přikryjeme v míse utěrkou a necháme na teplém místě kynout minimálně 45 minut.
5) Těsto minimálně zdvojnásobí svůj objem, což je velmi důležité, aby byly lívance hezky nadýchané.
6) Rozpálíme si pánev na lívance, kterou můžeme vytřít rozpuštěným máslem, pomůžeme si mašlovačkou.
Do vymazaného lívanečníku dáváme malou naběračkou trochu těsta a pečeme z obou stran dozlatova. Takto postupujeme do vyčerpání těsta.
7) Hotové lívance mažeme borůvkovým Extra Jamem, na každý lívanec přidáme lžičku zakysané smetany. Chuť borůvkového Extra Jamu s kousky celých borůvek smetana skvěle doplní.
8) Lívance s borůvkovým Extra Jamem vrstvíme na sebe na dezertním talířku a podle chuti poprášíme prosátým moučkovým cukrem.
9) Borůvkové lívance podáváme ještě teplé - třeba jako s láskou připravenou nedělní snídani.
Další výborný recept v našem videu