reklama
hledat uživatel
       

Linecké těsto - tradiční vánoční cukroví

Linecké těsto má sice původ v Rakousku, ale sladká kolečka s marmeládou jsou symbolem i českých Vánoc. Na linecké stačí jen pár surovin, šikovné ruce (či kuchynští pomocníci) a do pár minut máme hotovo. Pak už je jen na nás, zda si z lineckého těsta vyválíme plát a vykrajujeme nejrůznější tvary, naplníme formičky na košíčky, případně těsto ještě obarvíme kakaem. Z lineckého upečeme rozličné druhy vánočního cukroví. 

Recept na linecké těsto krok za krokem

1) Na linecké těsto si připravíme 300 g hladké mouky, 200 g změklého másla (ne margarín), 100 g cukru moučka, 2 menší žloutky a bio citron.

2) Mouku a cukr prosejeme do mísy.

3) Z chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Budeme potřebovat asi 1/2 čajové lžičky.

Vyzkoušejte také recept na linecké cukroví s mandlemi a se skořicí

 

4) Do misky k mouce a cukru přidáme žloutky a změklé máslo rozkrájené na kousky. Ochutíme citronovou kůrou.

5) Začneme pomocí prstů zpracovávat těsto. Pokud máme kuchyňského robota, můžeme jej samozřejmě použít, ulehčíme si tím práci. 

Vyzkoušejte také recept na vanilkové rohlíčky

 

6) Rukama hněteme do té doby, dokud se nám vše nespojí do hladkého a pevného těsta. Těsto se nám ve finále bude lépe zpracovávat na válu.

7) Z těsta vytvoříme kouli, kterou zabalíme do potravinářské folie a necháme den odležet v chladu.

8) Z odleželého lineckého těsta můžeme na pomoučněné desce vyválet plát a vykrajovat nejrůznější tvary, které po upečení (na 180 °C pečeme 6 - 8 minut) slepujeme marmeládou, krémem a zdobíme čokoládovou polevou.

Z lineckého si samozřejmě můžeme upéci i košíčky k plnění (na 180 °C pečeme 5 - 7 minut) apod. Půlku těsta si můžeme obarvit kakaem a vytvořit tak vánoční linecké cukroví dvou barev. Jednoduše - při pečení cukroví se opravdu fantazii meze nekladou.


Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Recept na linecké těsto krok za krokem