reklama
hledat uživatel
       

Recept na makovec krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na makovec budeme potřebovat 200 g mletého máku, 100 g třtinového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 50 g másla, 250 ml mléka, šťávu z půlky většího citronu, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva a 1 lžičku mleté skořice. 

Makovec

2) Máslo necháme povolit a do mísy jej nakrájíme na kousky. Přisypeme třtinový cukr. 

Makovec

3) Do mísy k máslu a cukru rozklepneme celé vejce a utřeme do pěny. 

Makovec

4) K základu těsta na makovec přidáme vanilkový cukr. 

Makovec

5) Přisypeme lžičku mleté skořice a přilijeme citronovou šťávu. 

Makovec

6) Ke směsi přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a vlažné mléko. 

Makovec

7) Nakonec přidáme mletý mák a dobře promícháme v hutné těsto. 

Makovec

Makovec

8) Těsto na makovec vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 

Lze použít libovolnou formu (srnčí hřbet, bábovková forma, klasický plech, muffinové košíčky apod.). Makovec ve vyšší formě pečeme na 160 °C zhruba 50 minut, na plechu či v košíčcích stačí 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. 

Makovec

9) Z části vychladlý upečený makovec vyklopíme z formy a nakrájíme na hrubší plátky. 

Makovec

10) Makovec podáváme s kopečkem zakysané smetany, zapíjeme mlékem či kakaem, tak chutná nejlépe. 

Makovec

Makovec a finanční náročnost

Za mák, mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva si započítáme přibližně 50 Kč. Za mléko, vejce, máslo a citron 20 Kč. Celý makovec nás tak vyjde přibližně na 70 Kč. 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Recept na makovec krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.