Podle pranostiky již za pár dní přijíždí Martin na bílém koni. Naše babičky na tento den pekly takzvané martinské podkovy. Jsou výborné!
Pokud připravujeme kynuté těsto bez domácí pekárny, je dobré předchozí večer (případně alespoň 4 hodiny předem) všechny suroviny připravit na kuchyňskou linku, aby sjednotily svou teplotu. Tím docílíme lepšího kynutí.
V případě použití domácí pekárny není nutné suroviny připravovat dopředu, jelikož pekárna před přípravou těsta teplotu sjednotí sama.
My si dnes připravíme těsto v domácí pekárně, ale lze jej připravit i ručně.
Polovinu vejce nejlépe získáme tak, že celé vejce rozklepneme do misky a polévkovou lžící odebereme potřebné množství.
Do kynutých těst patří i špetka soli, takže ji přidáme společně s kůrou.
Tu jsme připravili z 120 g povidel, 60 g moučkového cukru, špetky citronové kůry a 1 lžíce rumu.
Nakynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, okraje palcem stlačíme a několikrát nařízneme.
Martinské podkovy pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut.
Svatomartinský speciál: Návod na dokonalou hostinu krok za krokem
Svatomartinské slavnosti jsou vlastně takovou generálkou na Vánoce. A každý rok se na ně těší čím dál více lidí. Voňavá pečená husa s křupavou kůrčičkou, nadýchané knedlíky na vícero způsobů a výborné domácí zelí. Když k tomu přidáte ještě husí kaldoun, paštiku a jako sladkou tečku svatomartinské rohlíčky nebo posvícenské koblihy, budete na opěvovanou gastronomickou událost dlouho vzpomínat.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena