reklama
hledat uživatel
       

Varianta - medovník s jedním krémem

Do pravého medovníku údajně patří 2 druhy krému, takže v dnešním fotoreceptu připravíme oba krémy. Pokud však někdo chce zkusit pro začátek jednodušší variantu, stačí pouze svařené (zkaramelizované) slazené kondenzované mléko vyšlehat s 300 g másla a použít tento základní krém na celý dort.

Recept na medovník krok za krokem

1) Na sporáku si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme 250 g tuku na pečení.

2) Než se nám tuk rozpustí, připravíme si zbytek surovin na těsto.

Budeme potřebovat 3 vejce, 300 g cukru krupice, 3 lžíce medu (tmavý je lepší), 1 lžičku jedlé sody a 400 g hladké mouky.

3) Do rozpuštěného tuku nejdříve vmícháme med a necháme spojit.

Nyní do tuku s medem rozklepneme 3 vejce.

4) Vejce rychle a důkladně rozšleháme.

Pak přidáme cukr, který již necháme pouze rozpustit.

5) Do připravené směsi postupně zašleháváme mouku smíchanou s jedlou sodou.

6) Těsto houstne a lepí se, avšak je třeba jej šlehat alespoň 5 minut.

7) Na pečící papíry si podle klasického talíře obkreslíme kruhy.

8) Budeme jich potřebovat 6 - 7 ks.

9) Na stranu papíru, kde není tužkou nakreslený kruh, natřeme stěrkou tenkou vrstvu těsta.

Natíráme i lehce přes okraje, abychom měli na medovník odřezky.

10) Když máme těsto rozetřeno na všechny šablony, dáme pláty na medovník do rozehřáté trouby péci.

Já jsem pekla na horkovzduch při 170 °C vždy tři plechy najednou cca 6 minut.

11) Na upečené pláty těsta přikládáme talíř, který jsme použili jako šablonu a podle něj ořízneme.

12) Odřezky odkládáme stranou na talíř a takto postupujeme se všemi upečenými pláty.

13) Odřezky nadrtíme, můžeme i lehce nasekat.

Vlašské ořechy také nasekáme na drobné kousky, použijeme stejné množství jako nám zbylo odřezků. Obojí promícháme na posypovou směs.

14) Připravíme si první krém.

250 g másla vyšleháme s 300 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru a 1 hrstí jemně sekaných vlašských ořechů.

15) Připravíme si také druhý krém.

Neporušenou plechovku slazeného kondenzovaného mléka vaříme 2,5 hodiny zcela ponořenou ve vodě. Můžeme použít tlakový hrnec a pak dobu zkrátíme o polovinu.
Vychladlou plechovku otevřeme a zkaramelizované mléko dobře vyšleháme s máslem (100 g).

16) Sestavení medovníku.

Základní placku potřeme karamelovým krémem.

17) Přiklopíme druhý medový plát a potřeme vanilkovo-ořechovým krémem.

Takto postupujeme až do sestavení celého dortu - medovníku.

18) Na závěr by měl být právě vanilkovo-ořechový krém.

Pokud vám to nevyjde, stejně jako mně, dejte dvě předposlední vrstvy karamelový krém a navrch vanilkovo-ořechový.

Kromě vrchní strany je nutné potřít důkladně i boky medovníku.

19) Připravenou posypkou medovník posypeme z vrchu i po celém obvodu.

Prsty posypku lehce přitlačíme do krému, aby dobře držela.

20) Medovník přendáme na talíř a dáme do chladu (spíž, lednice) alespoň na 24 hodin rozležet.

Neuškodí mu i delší doba rozležení. Může tím jen získat na chuti.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Recept na medovník krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.