reklama
hledat uživatel
       

Recept na novoroční čočkovou polévku krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na polévku si připravíme 1,5 hrnku čočky, 3 - 4 řapíky celeru, 3 - 4 mrkve, 1 cibuli, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 2 - 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky tymiánu, 1 lžičku oregana, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kořenící směsi Horalka, 3 - 4 stroužky česneku, čerstvě mletý barevný pepř, sůl a hrst čerstvé petrželky. 

2) Čočku propláchneme, zalijeme vodou a necháme 2 - 3 hodiny bobtnat. Veškerou zeleninu očistíme. 

Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky. 

3) Olej rozehřejeme ve velkém hrnci a cibulku dozlatova orestujeme. 

4) K cibulce vsypeme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer a necháme 2 minuty restovat. Poté přidáme plátky česneku a necháme krátce rozvonět. 

5) Orestovanou zeleninu osolíme, opepříme a přidáme lžičku kořenící směsi Horalka. 

Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu. 

6) Zeleninu v hrnci zalijeme vodou (asi 1,5 l) a vsypeme scezenou čočku. 

7) Do polévky přidáme tymián, oregano, mletou sladkou papriku a přivedeme k varu. 

Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut. 

8) Do hotové polévky vmícháme nadrobno nasekanou čerstvou petrželku, rozemnutou majoránku a podle potřeby dosolíme a dopepříme. 

9) Horkou novoroční čočkovou polévku podáváme s čerstvým chlebem.

Za celý tým Vareni.cz přejeme, aby Vám v novém roce přinesla štěstí a peníze. 

Novoroční čočková polévka a finanční náročnost

Za zeleninu si započítáme zhruba 40 Kč, za ostatní suroviny 10 Kč. Čočková polévka nás tak vyjde zhruba na 50 Kč (5 - 6 porcí).



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • stavros666
    stavros666

    Luštěnina se solí,skutečně až na konec

    Kdysi jsem přidával trochu soli už na začátku,pak jsem poslechl různé rady a udělal jsem dobře.Skutečně je chutnější a pěkně měkoučká.Tento recept na polévku se mi skutečně moc líbí.Už jsem ji dělal několikrát....///

    04.01.2017 13:00:20

    • Michy
      Michy

      Re: Luštěnina se solí,skutečně až na konec

      Také jsme ji měli v novém roce již třikrát :-) K solení - když mám čočku namočenou přes noc, tak to solení na začátku zas tolik neublíží, ale souhlasím, že solit až na konci je jistota :-)

      06.01.2017 10:39:52

  • Dana W
    Dana W

    Lusteniny se soli vzdy az na konci

    Podobny recept pripravuji, polevka je opravdu vyborna. Jedine, co bych doporucila je, ze veskere lusteniny se soli az po uvareni; jinak se vari dele ci vubec nezmeknou.

    02.01.2017 03:38:52

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Recept na novoroční čočkovou polévku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.