reklama
hledat uživatel
       

Recept na olejovou bábovku krok za krokem

Bábovka je sladkou klasikou, která nikdy nezklame! Dnes si podle podrobného popisu a FOTO návodu upečeme bábovku olejovou podle starého babiččina receptu.

Jednoduše a rychle - sladký moučník jménem bábovka

Bábovka je v české kuchyni velmi často pečeným moučníkem z třeného těsta. Příprava je jednoduchá, rychlá a díky možným obměnám uspokojí chutě každého. Těsto připravujeme nejčastěji z rostlinného tuku, vajec, cukru, mléka (vody) a prášku do pečiva. Toto jsou základní suroviny, které můžeme doplnit téměř vším dle daného receptu. Vznikne nám tak bábovka šlehačková, maková, ořechová, citronová, banánová, kokosová, pudinková, rumová, tvarohová, bábovka s rozinkami, kandovaným ovocem, čokoládou, nasekanými mandlemi. Variant je opravdu nespočet. Bábovku můžeme po upečení a vychladnutí také dozdobit libovolnou polevou, od ovocné až po tmavou či bílou čokoládovou. Při přípravě těsta na bábovku je důležité, aby měly suroviny pokojovou teplotu, jinak by se nám při míchání mohly srazit.

FOTORECEPT - babiččina olejová bábovka krok za krokem

1) Nejprve si připravíme všechno potřebné náčiní a ingredience.

Na bábovku podle babiččina receptu je třeba 6 ks vajec (4 celé a 2 bílky navíc), 20 dkg cukru moučka, 20 dkg polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry, 1,5 lžíce kvalitního kakaa, 1 dl oleje a 1 dl mléka. Samozřejmě nezapomeneme na tuk na vymazání a strouhanku či hrubou mouku na vysypání bábovkové formy.

2) Do velké mísy dáme 4 ks celých vajec, které ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, až se nám tvoří bublinky. Ze dvou zbylých bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh.

Babička vždy postupovala takto, ale můžeme samozřejmě vymíchat s cukrem jen žloutky a bílkový sníh ušlehat ze všech šesti vajec. Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva.

3) Do vaječné pěny po troškách přiléváme olej a přisypáváme mouku. Postupně přiléváme mléko, dosypeme zbytek mouky a přidáme citronovou či pomerančovou kůru pro vůni. Nakonec zlehka přimícháme tuhý bílkový sníh, který do těsta zapracováváme pouze zlehka - přizvedáváním těsta vařečkou.

4) Klasickou bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Já si máslo nebo tuk na pečení vždy rozpustím v kastrolku a formu vymazávám nadvakrát pomocí mašlovačky, kdy první vrstvu nechám před mazáním té druhé zatuhnout. Až pak vysypávám. Samozřejmě můžeme použít i silikonovou formu, kdy si ušetříme práci.

5) Do formy nalijeme 2/3 připraveného těsta. Do zbytku přimícháme 1,5 lžíce kakaa a cik cak nalijeme na světlé těsto.

6) Takto připravenou bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 - 60 minut podle typu trouby. Pokud se nám bábovka seshora připaluje, můžeme ji překrýt alobalem. Zda je bábovka upečená vyzkoušíme tak, že do středu zapíchneme špejli, pokud je špejle po vytažení čistá a suchá, máme hotovo.

7) Upečenou olejovou bábovku necháme na mřížce mírně vychladnout, můžeme ji překrýt vlhkou a následně suchou utěrkou, půjde nám lépe vyklápět. Na formu položíme velký kulatý talíř nebo tác a formu otočíme. Bábovka by nám měla z formy lehce vyklouznout, případně formu ještě lehce poklepeme a okraje těsta opatrně podebereme příborovým nožem.

8) Bábovku nakrájíme na porce a podle chuti před podáváním pocukrujeme. Bábovka podle tohoto babiččina receptu není suchá, je nadýchaná a skvěle chutná ke snídani i odpolední kávě.

Babička nám ji ještě přelévala rozpuštěnou hořkou čokoládou, a to byla bašta!



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 12
  • teta běta
    teta běta

    Jééé, ještě vajíčka 2 kousky stačí - podle velikosti hrnku

    08.03.2014 21:41:00

  • teta běta
    teta běta

    rozinky , mandličky, kakaíčko, strouhaný kokos, možno obměňovat...

    08.03.2014 21:38:16

  • teta běta
    teta běta

    Jednodušší je hrnková bábovka: hrnek oleje, hrnek mouky polohrubé, hrnek hrubé, hrnek mléka, půl hrnku cukru, vanilkový cukr, špetka soli, citronová kůra, prášek do pečiva. Dobrou chuť.

    08.03.2014 21:36:54

  • bobzbrd
    bobzbrd

    Já na vysypávání formy používám kokos!Mouka či strouhanka nemají tu správnou chuť!

    03.06.2013 09:39:15

  • majdalenka
    majdalenka

    Olejová bábovka krook za krokem

    Já dělám olejovou bábovku asi47 let, jsou samozřejmě všechny varianty ty nejlepší, ale já když jsem jí chtěla obměnit, tak mi moje holky nadávaly, že všechno zkazím! Jak může někdo říkat, že babičky opisovali! Přeci veškeré recepty někdo už napsal, a není to nikoho vlastní, jestli že jednou někdo z mé sbírky receptú pošle recept, nemůže vědět, že není můj vlastní, ale taky jsem je odněkud získala! Zásluha je jen v tom, že si jich nikdo léta nevšimnul, a mladý neznají vaření tak, jako my, takže je vše pro ně novinka!Já jsem kdysi dostala recept na tuto bábovku, a jinou nedělám, a že jich mám velkou spoustu! Zkuste i tuhle! Je to jednodušší postup! 300g krystalu, 2dc oleje,3 vejce, vyšleháme do pěny,
    400g polohrubé mouky, já dávám půl hrubé, půl
    hladké,1 pr.do peč.2dc mléka,já dávám trochu víc
    je potom jemnější, a to kakao přidám také do
    půlky těsta! Pokud se šlehají bílky zvlášť,je bábov
    ka suchá, jako piškot!Já z toho těsta peču na vá
    noce velikého kapra, na velikonoce beránka,
    a mám velké formy!Nebo v oválném pekáči veli
    konoční dort jako vajíčko!Naplním krémem,
    poleju čokoládou,ozdobím velikonočně!

    03.06.2013 04:14:57

  • Remová Ludmila
    Remová Ludmila

    bábovka

    Taky tuto bábovku dělám už hodně dlouho a taky někdy dám místo mléka šlehačku je ještě lepší , ať už ta kalorická bomba stojí za to .

    02.06.2013 16:21:18

  • Petr Janáč
    Petr Janáč

    babičky opisovaly? :)

    To je starý recept mojí babičky. Ale dávají se jen 4 vejce, 4 žloutky se smíchají nejprve s 25deka cukr moučky s příměsí vanilkového cukru, pro vůni a chuť a hořčicovou sklenkou stolního oleje. Bílky se oddělí a udělá se z nich ve šlehači sníh. Do smíchaného cukru se žloutky a olejem se přimíchává polohrubá mouka 25dkg a horčicová sklenice mléka (cca 1,5 dcl). do mouky se před tím přímíchá půl prášku do pečiva. Toto můžeme míchat robotem. Po té se vmíchá opatrně sníh ze 4 bílků, ručně, jinak se sníh zdrcne a nadělají se hrudky. Pokud chceme bábovku kakaovou, část těsta odlejeme a smícháme s kakaem od oka, dle chuti a požadované barvy. Potom postupně vléváme "na patra" do formy, která je vymazaná máslem a vysypaná moukou. Můžeme přidat i rozinky, omyté a trochu oválené v mouce (když nejsou oválené, rychle se v mouce "utopí" a protože se bábovka peče "vzhůru nohama", tak budou po upečení všechny nahoře.
    TOTO je recept mojí babičky :-)

    01.06.2013 16:25:35

    • Míša
      Míša

      Re: babičky opisovaly? :)

      :-) Nevím, opisování je možné, babička je Slovenka :-) recept mám ze staré "písanky" :-) je ještě varianta na velkou bábovku ze šesti celých vajíček :-)

      01.06.2013 23:28:14

  • zdena
    zdena

    Komentář k článku Recept na olejovou bábovku krok za krokem

    Taky dělám takovou olejovou bábovku, nakonec jí poleji čokoládovou polevou a posypu strouhanými vlašskými oříšky. Je to mňamka. K tomu je velmi dobrá klasická bílá káva.

    01.06.2013 00:18:11

    • katka
      katka

      Re: Komentář k článku Recept na olejovou bábovku krok za krokem

      Já to mám vylepšeno tak, že naleju na bílé těsto to kakaové a pak vařečkou na několika místech propíchám do hloubky, takže tmavé těsto je ornamentově rozloženo v tom bílém.

      01.06.2013 13:09:16

Celkem záznamů: 12

Přidat příspěvek k článku Recept na olejovou bábovku krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.