reklama
hledat uživatel
       

Recept na pampeliškový med krok za krokem

1) Na 1 dávku (asi 3 velké sklenice) pampeliškového medu si nasbíráme 400 ks plně rozvinutých pampeliškových květů.

2) Kromě pampeliškových květů budeme potřebovat 2 kg cukru krupice, 2 velké bio citrony a 2 l vody.

3) Květy pampelišek dobře opereme pod tekoucí vodou, abychom je zbavili všech nečistot a broučků.

4) Citrony omyjeme a nakrájíme na hrubší kolečka.

5) Pampelišky vložíme do velkého hrnce, přidáme citrony a zalijeme vodou.

6) Směs přivedeme k varu a od té doby vaříme 15 - 20 minut.

Poté stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Pampeliškový vývar necháme 12 - 24 hodin odležet.

7) Následující den přecedíme vývar s květy přes plátýnko.

8) Přisypeme krupicový cukr.

Oslazený pampeliškový vývar dáme na plotnu a vaříme za častého míchání asi 1,5 hodiny, dokud se nezačne táhnout jako med.

Během vaření pampeliškového medu sesbíráváme (podle potřeby) pěnu.

9) Po delším vaření můžeme zkusit dát lžičku horkého medu na talířek, nechat vychladnout a ověřit si tak jeho hustotu.

10) Hustý pampeliškový med odstavíme z tepla a necháme jen trochu vychladnout.

11) Poté pampeliškový med plníme do čistých sklenic. Nezavařujeme!

12) Pampeliškový med používáme jako každý jiný druh sladidla.

Alternativy pampeliškového medu

Dnes jsme si připravili základní recept na med z pampelišek. Voňavější bude po přidání pomerančových plátků, lístků meduňky či kopřivy. Další možností je přidat koření - hřebíček, badyán, lusk vanilky apod. Zdravější bude při použití třtinového cukru či fruktózy, někdo přidává lžičku kyseliny citronové.

Pampeliškový med a finanční náročnost

Pampelišky nás nic nestojí, jen trochu času na sbírání květů. Za citrony si započítáme 20 Kč, krupicový cukr přijde zhruba na 36 Kč. Pampeliškový med (3 velké sklenice) nás tak vyjde zhruba na 55 - 60 Kč.

Připravte si také: 

Kopřivový sirup
(doba přípravy 1 hod )

Malinový sirup
(doba přípravy 45 min )

Sedmikráskový sirup s citronem
(doba přípravy 30 min )

Rýmovníkový sirup
(doba přípravy )

Domácí meduňkový sirup
(doba přípravy )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 23
  • Ivuna
    Ivuna

    Recept na pampeliškový med krok za krokem

    Tento " med " vaříme doma od dob, co jsem byla malá a je výborný. Jen pozor na pomeranče, dostane nahořklou chuť. Nedá se sice srovnat s pravým včelým medem, ale v čaji, moučníku nebo i na pečivu je taky moc dobrý.

    01.05.2019 14:03:27

  • Ivuna
    Ivuna

    Recept na pampeliškový med krok za krokem

    Tento " med " vaříme doma od dob, co jsem byla malá a je výborný. Jen pozor na pomeranče, dostane nahořklou chuť. Nedá se sice srovnat s pravým včelým medem, ale v čaji, moučníku nebo i na pečivu je taky moc dobrý.

    01.05.2019 14:01:57

  • pinda
    pinda

    pampeliškový med

    Souhlasím s Františkem,med umí jen včely.pampeliškový sirup dělám na dvě várky.do jedné dávám citronové plátky,do druhé pomerančové.Stejný postup používám na akátový sirup,bezinkový a šeříkový.Jsou to sice jen sirupy ale s čajem a nejen s ním jsou výborné.

    07.04.2019 07:35:38

  • tonca
    tonca

    delam uz mnoho let a mohu doporucit a tem blbim komentarum at si delaji nebo kupuji co chteji pampeliskovi med je suprovi a hlavne zadna alergie a mimochodem rypalkove uz jste ho zkusili nebo jen rýpete varim i jiné medy a jsou famozni

    06.04.2019 20:52:08

  • Alena
    Alena

    Komentář ke komentářům

    Děkujeme za recept, také připravuji pampeliškový med (sirup, to je naprosto jedno), děti ho mají rádi. A těm, co tu píší nenávistné komentáře, bych doporučila, aby změnili stránky. Určitě najdou nějaké další blbečky se kterými si budou rozumět. Zde je to o vaření, lidé sem dávají recepty, které jim chutnají, podaří se jim a nabídnou je ostatním lidem. Nezaslouží si takové pitomé poznámky.

    05.04.2019 20:21:52

  • František
    František

    Stále stejné matení lidí.

    Tento " pampeliškový med " není med, je to řekněme pampeliškový sirup. Proč nazýváte stejným postupem zpracované kopřivy kopřivovým sirupem a ne kopřivovým medem. Je to matení spotřebitele. med z pampelišek umí udělat jen včely a bez přidaného cukru. Lidé za mnou, jako za včelařem chodí a ptají se , kdy budu dělat ten pampeliškový med. Začněte už prosím konečně nazývat věci pravými jmény a té sračce z rozvařených pampelišek a cukru už konečně říkejte PAMPELIŠKOVÝ SIRUP.
    Díky.

    05.04.2019 12:36:09

  • Josef
    Josef

    Pampeliškový med.

    Tak na jedné straně Bio citrony a na druhou stranu tam nacpete 2 kila bílého cukru.To musí být strašně zdravý a dietní.Spíš strašný.

    05.04.2019 08:21:37

  • rinnovka
    rinnovka

    Text komentáře byl smazán.

    Text komentáře byl smazán.

    08.05.2015 21:55:27

  • Elenka
    Elenka

    Vyroba pampeliškového medu

    Je skutočne výýýýýboooornýýýý

    04.05.2015 16:55:19

  • Honza
    Honza

    Komentář k článku Recept na pampeliškový med krok za krokem

    2 kila bileho jedu . T mi jako zdravy neprijde ani za mak. Radsi si koupim za stovku pfavy vceli ndbo agave sirup a podobne

    02.05.2015 19:59:53

    • čtenář
      čtenář

      Re: Komentář k článku Recept na pampeliškový med krok za krokem

      Honzo... neříkají Ti náhodou sousedi že jseš debil .. imbecil .. a to není nadávka, to je lékařská diagnoza. Med můžeš koupit za stovku... ale ten moment Ti zazvoní budííík ha ha

      03.05.2015 13:20:15

  • lumik
    lumik

    Komentář k článku Recept na pampeliškový med krok za krokem

    na 2 l vody dát 2 kg cukru je strašně moc a ještě tak dlouho vařit

    02.05.2015 09:36:51

    • Tomáš Paták
      Tomáš Paták

      Re: Komentář k článku Recept na pampeliškový med krok za krokem

      Recept jsem vyzkoušel a výsledek je perfektní. Váš komentář postrádá jakýkoliv argument. Příště uveďte doporučenou úpravu receptu podle vás a případně proč byste to tak dělala. To bude lepší, než jen takový výkřik do tmy, jako jste předvedla.

      02.05.2015 19:25:03

  • antonin
    antonin

    Pampeliškový med

    Pampeliškový med již dělám každoročně několik let.Je dobrý,zdravý pro celého člověka "chci říci že je dobrý na všechno ".Pro jeho jednoduchost výroby doporučuji všem.

    29.04.2015 11:34:20

    • Ondřej
      Ondřej

      Re: Pampeliškový med

      Dobré to být může, ale zdravé? Je to rozehřátý cukr navoněný a nabarvený pampeliškami. Klasický cukr je jed. A navíc při vaření se i z těch pampelišek většina zdravého zničí. Mnohem zdravější je používat na slazení třeba Stevii, kterou si můžete vypěstovat, vytvořit z ní snadno sladidlo které lze skladovat např. v lednici... a samozřejmě dochutit si to můžete klidně pampeliškama, jen to nebude hustý jako z cukru krupice a je třeba si zvyknout na trochu jinou chuť. Lidi myslete, co je zdravého na 2kg cukru, vodě a převařených pampeliškách?

      03.05.2015 15:06:06

    • orchidej
      orchidej

      Re: Pampeliškový med

      Po dlouhé době jsem také dělala tento med.První várka byla řidší, dala jsem tam více vody a méneě cukru. Tak vznikl spíše sirup. Druhá várka je OK.Krásně hustý.

      10.05.2015 17:13:50

Celkem záznamů: 23

Přidat příspěvek k článku Recept na pampeliškový med krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.