Fotorecept krok za krokem na pečeného lososa s chutnou zeleninovou směsí. Šťavnaté rybí maso, řapíkatý celer, mrkev, hrášek, bylinky a kousek másla, tak málo stačí k vynikajícímu, třeba i vánočnímu, kpokrmu.
Na 2 porce budeme potřebovat 400 g steak z lososa, 4 mladé mrkve, 4 řapíky celeru, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 1 hrst loupaného hrášku, sůl, čerstvě mletý pepř, saturejku a rozmarýn. Dále si připravíme asi 30 g másla, 1 lžíci olivového oleje a citron.
Steaky z lososa pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut, až povrch zezlátne a losos je správně propečený.
Do pánve nasypeme cibulku, pár minut restujeme, poté přidáme mrkev, řapíkatý celer a znovu pár minut restujeme.
Zelenina by měla zůstat na pohled pěkně barevná a na skus křupavá.
Uvedenou gramáž lososa seženeme asi za 200 Kč, zeleninu pořídíme zhruba za 25 Kč. Za máslo, citron, koření a bylinky si započítáme 12 Kč. Dvě porce pečeného lososa se zeleninou tak vyjdou přibližně na 237 Kč.
Losos na celeru
(doba přípravy 1 hod )
Losos na pórku
(doba přípravy 30 min )
Losos v listovém těstě se špenátem
(doba přípravy 45 min )
Losos s limetkovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )
Losos s bylinkovou omáčkou
(doba přípravy 45 min )
Lososový tatarák 1
(doba přípravy 45 min )
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena