Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

Poctivý babiččin recept na plněné papriky s voňavou rajskou omáčkou. Podle našeho FOTONÁVODU ho jistě zvládnou uvařit i ti, kteří v kuchyni teprve začínají. A jaká je to dobrota!

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

1) Ze všeho nejdříve si připravíme veškeré potřebné suroviny.

Budeme potřebovat 4 - 5 větších bílých paprik, 1 cibuli, 400 mletého masa (třeba vepřové plecko), 1 - 2 vejce, 2 - 3 lžíce uvařené rýže, sůl, majoránku a mletý černý pepř.

Na rajskou omáčku si připravíme 400 ml rajského protlaku, 4 větší rajčata, 1 cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 1 - 2 bobkové listy, 50 g másla, vývar na podlití, sůl, cukr, hřebíček a pár kuliček nového koření.

2) Rajčata nařízneme do kříže, ponoříme do vroucí vody, vyjmeme a opatrně zbavíme slupky.

Rajčata nakrájíme na drobné kostičky.

3) Začneme s přípravou rajské omáčky.

Cibuli oloupeme a zapíchneme do ní pár hřebíčků. Na másle osmahneme lžíci mouky, zalijeme rajským protlakem, který zředíme trochou vývaru. Přidáme rajčata, připravenou cibuli, bobkový list, nové koření a asi 10 minut povaříme. Rajskou omáčku podle chuti osolíme a osladíme. 

4) Nyní si naplníme papriky.

Papriky omyjeme, odřízneme vršek a z vnitřku vydlabeme semínka. Někdo peče papriky i s vrškem, který na naplněné papriky přiklopíme.

5) Připravíme si masovou náplň.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Odstavíme z tepla, vmícháme maso, vejce a rýži. Směs na plněné papriky osolíme, opepříme a ochutíme majoránkou.

Směs pořádně promícháme.

6) Papriky pečlivě naplníme směsí až po okraj. Můžeme si pomoci druhým koncem vařečky.

7) Naplněné papriky uložíme do pekáčku a zalijeme připravenou rajskou omáčkou.

8) Plněné papriky s rajskou omáčkou pečeme na 180 °C asi 60 minut.

Před podáváním z omáčky vyjmeme cibuli, bobkový list a kuličky nového koření.

9) Plněné papriky na talíři přeléváme rajskou omáčkou a podáváme s houskovým knedlíkem, případně dušenou rýží.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 13 lidem)
Michy autor článku:

Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

Recepty: 3264

Fotografie článku: Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

Komentáře k článku Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem

Celkový počet komentářů: 14
  • Rajská lehká Janus 17.02.2017 23:29:18

    Dělám rajskou zase trochu jinak, ale není tak náročná na trávení. Náplň do paprik dělám taky jinak. Prababička byla školená kuchařka, babička to od ní převzala, až se to dostalo ke mně. Papriky plněné masovorýžovou směsí jsou vlastně řecké jídlo - jemista, které se postupně dostalo k nám. Dělá se s rajskou omáčkou, která je ale úplně jiná na chuť i přípravu, než ta naše. Takže náš rodinný recept od prababičky: náplň do paprik se dělá jako míchaná vajíčka na cibulce. Tzn. nechám zesklovatět cibulku na oleji, pak přidám buď mleté maso, nebo lépe nadrobno nakrájenou uzeninu, sůl, pepř a vejce a umíchám. Není nutno směs dodělat úplně, protože se dopeče. Naplněné papriky dám do pekáče a peču až se na nich udělají zlatohnědé skvrny. pak je vyndám a zbylý výpek nechám. Na troše oleje pražím celou cibuli, nové koření a hřebíček. Pak zaleju vývarem a výpekem, přidám nakrájená neloupaná rajčata a vařím. Udělat hladkou omáčku po deseti minutách vaření a hodině pečení je dost nesmysl. Rajčata by se musela vařit celý den, aby se rozvařila (tak se dělá na jihu rajská omáčka. Dají ji vařit ráno, aby večer byla hotová.). Po minimálně dvou hodinách buď vyndám cibuli s kořením a rozmixuji, nebo propasíruji. Výsledek pak zahustím protlakem (i slavní šéfkuchaři nebo Italové či Řekové používají protlak k rajčatům) a dochutím nejraději rybízovou nebo šípkovou marmeládou. Pokud je omáčka málo kořeněná, přidám mletý hřebíček a nové koření. Pak tam vložím upečené papriky a společně prohřeju. A na světě je lépe stravitelná rajská omáčka.

  • mňam kryssa 17.02.2017 21:16:52

    Teda lidi vy mi děláte chutě.Já mám toto jídlo tak hrozně rád.A mám hlad, teď.

  • Plněné papriky s rajskou omáčkou Jana 03.03.2015 08:16:00

    Mám ráda rajskou omáčku a když se do ní přidá nastrouhaný perník, je to něco úplně jiného. Perník dodá omáčce specifickou chuť a lepší jsem nejedla. Bez perníku je to sice rajská, ale s perníkem je to pohádka.

  • Výborně novakus 17.02.2017 00:38:19

    Bod 1 - připravte si 400 ml rajského protlaku...
    Dál jsem to nečetl. Připomnělo mi to tu školní perličku, že poctivý vývar se dělá ze dvou kostek.
    Ano. Správný poctivý babičkovský recept a hned v úvodu zázraky moderní chemie.

    • Re: Výborně Marie 17.02.2017 04:32:59

      Jste normální? Co je špatného na rajském protlaku? Při jeho výrobě do něj žádnou " chemii " nepřidávám. A pokud jej kupuji, tak se dívám na složení!

  • Chutná nám i Věra 17.02.2017 01:37:08

    Do masové náplně dávám kroupy č. 10 - místo rýže. Do omáčky přidám trošku skořice a tymiánu a místo cukru lžíci marmelády z červeného rybízu - osladí a lehounce okyselí, omáčka tím hodně získá na chuti. Jako příloha jsou velmi dobré i těstoviny.

  • Plněné papriky s "rajskou" Olap 26.02.2015 11:32:18

    Skvělý receptík, už dlouho mám chuť na "rajdu". Děkuji za něj.Vyzkouším Váš recept.Někdo do základu přisype špetku tymiánu a při dochucování a zahušťování strouhá kousek perníku na strouhání..(protože v perníku je badyán, skořice, hřebíček..) a rajská má zase trošku jinou chuť.

    • Re: Plněné papriky s "rajskou" Petr 03.06.2015 15:57:26

      Dělám rajskou jinak, dám si víc práce, ale stojí to za to.

      Cibulku osmahnu na másle jako na guláš, omáčka má potom úžasnou barvu. Ale pozor, musí se hlídat a nepřipálit!! Potom zaleji horkou vodou a přidám koření dle chuti -bobkový list, nové koření, badyán a hlavně já dávám tymián. Delší dobu to povařím abych získal silný koncentrát.
      V jiné nádobě udělám jíšku, zaleji vodou a povařím.Přidám rajčatový protlak a nakonec tam přecedím koncentrát z cibule a koření (vlastně vývar).
      Závěrem dochutím ( sůl, cukr a případně další).

  • Rajskou dělám jinak. Petr 03.06.2015 15:41:05

    Cibulku osmahnu na másle jako na guláš, omáčka má potom úžasnou barvu. Ale pozor, musí se hlídat a nepřipálit!! Potom zaleji horkou vodou a přidám koření dle chuti -bobkový list, nové koření, badyán a hlavně já dávám tymián. Delší dobu to povařím abych získal silný koncentrát.
    V jiné nádobě udělám jíšku, zaleji vodou a povařím.Přidám rajčatový protlak a nakonec tam přecedím koncentrát z cibule a koření (vlastně vývar).
    Závěrem dochutím ( sůl, cukr a případně další).

  • rajská ilona 15.03.2015 14:43:37

    kde ten perník koupín

    • Re: rajská Jíťaaa 11.04.2015 10:48:47

      Hele ten perník stačí úplně ten z pouti třeba ( ve tvaru srdce s různými nápis) ten nápis před strouhanim seskrabes :-)

Celkový počet komentářů: 14
Celkem záznamů: 14
Přidat příspěvek k článku Recept na plněné papriky s rajskou omáčkou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Léčba obsedantně-kompulzivní poruchy - znáte možnosti?

    Léčba obsedantně-kompulzivní poruchy - znáte možnosti?

    Obsedantně-kompulzivní porucha osobnosti je onemocnění, které zasahuje do života nejen nemocného, ale i jeho okolí. Pacient je obtěžován vtíravými myšlenkami, které jej znervózňují a většinou mívají katastrofický scénář. Aby k obávané tragédii nedošlo, snaží se tomu předejít právě opakujícími se úkony a myšlenkami.

  • Hospicové hnutí ve světě a u nás

    Hospicové hnutí ve světě a u nás

    V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co je to vlastně hospic, čím se zabývá, co poskytuje a komu. Dnes se podrobněji zaměříme na ty, kteří stáli u vzniku hospicového hnutí u nás i v zahraničí a jeho celosvětovému významu.




přidat nový recept