reklama
hledat uživatel
       

Recept na domácí kečup krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na domácí kečup budeme potřebovat 2 kg zralých rajčat, 2 středně velká sladká jablka, 2 větší cibule, 100 - 120 ml 8% octa, 100 g cukru, 1 lžíci soli, 1 špetku mleté skořice, 2 - 3 bobkové listy, 3 - 4 ks hřebíčku, 10 kuliček barevného pepře, 5 kuliček nového koření a 1 lžičku mleté sladké papriky. 

Domácí kečup

2) Zeleninu očistíme a nakrájíme. 

Rajčata dobře omyjeme a nakrájíme na měsíčky, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, jablíčka zbavíme jádřince a i se slupkou je také nakrájíme na čtvrtky. 

Domácí kečup

3) Všechnu zeleninu dáme do velkého hrnce. 

Domácí kečup

4) K zelenině přisypeme cukr. 

Domácí kečup

5) Přidáme veškeré koření, sůl a nakonec přilijeme ocet. 

Domácí kečup

6) Zeleninu vaříme do zhoustnutí asi 1 hodinu. Občas promícháme. 

Domácí kečup

7) Uvařenou zeleninu na kečup odstavíme, vyndáme bobkové listy, hřebíček a kuličky nového koření. 

Domácí kečup

8) Zeleninu pečlivě rozmixujeme a kečup přes jemné sítko propasírujeme. 

Propasírování není nezbytně nutné, někomu semínka nevadí. 

Domácí kečup

9) Ještě horký domácí kečup přelijeme do sklenic, ihned zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut. 

Domácí kečup

10) Domácí kečup podáváme jako ten kupovaný. Z tohoto množství připravíme přes tři půllitrové sklenice domácího kečupu. 

Domácí kečup

Domácí kečup

Domácí kečup a finanční náročnost

Rajčata v uvedeném množství nás vyjdou asi na 40 Kč, jablka na 10 Kč, cibule na 5 Kč. Za cukr, ocet a veškeré koření si započítáme průměrně 8 Kč. Domácí kečup nás tak vyjde zhruba na 63 Kč. 

Další výborné recepty z rajčat...



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 5
  • Pavel
    Pavel

    Důležité je mít vlastní poctivé rajské !

    Vypěstované na vlastní zahrádce ze starých odrůd, ty mají jedinečnou chuť. A kde ty semínka seženete? Vygooglujte si pěstitele v Rakousku, pěstuje originální staré odrůdy.

    25.07.2019 20:36:57

  • karel pika
    karel pika

    složení surovin stejně VYZKOUŠEJTE: rajčata nejprve rozmixujte přeceďte, nebude to tak při vaření oprskat na závěr opět přeceďte

    24.07.2019 14:43:36

  • Anička
    Anička

    Z receptu si nejsem jistá, jestli mám před mixováním pepř nechat v kečupu, nebo ho také vyndat? Za radu předem děkuji :-).

    28.10.2018 18:06:58

  • antonin
    antonin

    Hodnocení receptu

    Recept jako takový je dobrý,já jsem přidal do něj ještě 2 feferonky pro zlepšení chutě no a je pikantnější.Doporučuji a díky za něj.

    22.09.2015 17:34:09

  • Katauer Ivo
    Katauer Ivo

    vše dobré,jen na vylepšení barvy dávám trochu červené řepy uvařené i do rajské šťávy.

    31.08.2015 15:24:15

Celkem záznamů: 5

Přidat příspěvek k článku Recept na poctivý domácí kečup téměř bez práce

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.