Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na hovězí vývar si připravíme 500 g hovězího masa s kostí, 2 menší petržele, 2 střední mrkve, ¼ celeru, kousek pórku a petrželky na ozdobu. Z koření si nachystáme 10 kuliček celého pepře a nového koření, 4 bobkové listy a sůl.  

2) Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody.

Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a přivedeme k varu.

3) Zeleninu očistíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Nekrájíme ji, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo.

Koření nasypeme do sítka na koření a spolu s bobkovými listy přidáme k masu a zelenině.

4) Hovězí vývar necháme pomalu bublat (tzv. táhnout) asi 3 hodiny. Během této doby sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čistý.

5) Po 3 hodinách vyjmeme zeleninu, koření a maso. Část zeleniny nakrájíme a vložíme zpět do vývaru.

6) Maso oddělíme od kosti a příliš tučného. Maso nakrájíme a přidáme do polévky. Hovězí vývar dochutíme solí.

7) Na závěr hovězí vývar dozdobíme petrželkou. Hovězí vývar můžeme podávat s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšit knedlíčky.

Hovězí vývar a finanční náročnost

Za koření (sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list) si započítáme cca 5 Kč. Za zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek, čerstvou petrželku) přičteme zhruba 20 Kč a za hovězí maso s kostí 64 Kč. Celkem nás hovězí vývar pro 4 osoby vyjde na necelých 90 Kč.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
autor článku:

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Recepty: 68


Komentáře k článku Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept