reklama
hledat uživatel
       

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

Dnes si ukážeme, jak si připravit domácí hovězí vývar. Poctivý vývar vyžaduje pomalé vaření a kvalitní suroviny. Proto si na jeho přípravu vyhradíme dostatek času.

Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na hovězí vývar si připravíme 500 g hovězího masa s kostí, 2 menší petržele, 2 střední mrkve, ¼ celeru, kousek pórku a petrželky na ozdobu. Z koření si nachystáme 10 kuliček celého pepře a nového koření, 4 bobkové listy a sůl.  

2) Do hrnce nalijeme 2,5 l studené vody.

Hovězí maso omyjeme, vložíme do hrnce a přivedeme k varu.

3) Zeleninu očistíme a vložíme do hrnce s vařící vodou. Nekrájíme ji, aby se příliš nerozvařila a dobře se s ní pracovalo.

Koření nasypeme do sítka na koření a spolu s bobkovými listy přidáme k masu a zelenině.

4) Hovězí vývar necháme pomalu bublat (tzv. táhnout) asi 3 hodiny. Během této doby sbíráme pěnu, aby vývar zůstal čistý.

5) Po 3 hodinách vyjmeme zeleninu, koření a maso. Část zeleniny nakrájíme a vložíme zpět do vývaru.

6) Maso oddělíme od kosti a příliš tučného. Maso nakrájíme a přidáme do polévky. Hovězí vývar dochutíme solí.

7) Na závěr hovězí vývar dozdobíme petrželkou. Hovězí vývar můžeme podávat s nudlemi, které jsme si uvařili zvlášť, nebo jej vylepšit knedlíčky.

Hovězí vývar a finanční náročnost

Za koření (sůl, celý pepř, nové koření a bobkový list) si započítáme cca 5 Kč. Za zeleninu (mrkev, petržel, celer, pórek, čerstvou petrželku) přičteme zhruba 20 Kč a za hovězí maso s kostí 64 Kč. Celkem nás hovězí vývar pro 4 osoby vyjde na necelých 90 Kč.


Přidat příspěvek k článku Recept na poctivý hovězí vývar krok za krokem