reklama
hledat uživatel
       

U pošírování záleží na správném postupu

Je mnoho lidí, kteří se do přípravy pošírovaného vejce nepouští, protože se bojí nezdaru. Ani já jsem nebyla výjimkou. První pokus nebyl zcela nejzdařilejší, proto jsem si nechala poradit profesionálním kuchařem. Vysvětlil mi vše polopatě a já pochopila, že zde opravdu záleží na přesném dodržení postupu. Dnes přinášíme fotopostup na pošírované vejce krok za krokem, abyste recept i vy zvládli na jedničku a mohli si pochutnat na takzvaném ztraceném vejci.

Recept na pošírovné vejce krok za krokem

1) K přípravě pošírovaného vejce si připravíme hrnec, ten by měl být spíše vyšší a užší (cca 12 - 15 cm).

Kromě vajec budeme ještě potřebovat čistou misku a 50 ml octa.

2) Do připraveného hrnce dáme vodu a zapneme ohřev.

Když se ode dna začnou odlepovat první bublinky, přilijeme do vody ocet a opět počkáme na bublinky.

 3) Voda na přípravu pošírovaného vejce nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme! 

Toto pravidlo je třeba dodržet. Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír (rychle mícháme ve středu hrnce).

4) Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připravené mističky (hrníčku).

5) Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. 

Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.

6) Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 minuty.

7) Pak pošírované vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř, můžeme použít i děrovanou naběračku.

Vodu lze použít pro přípravu dalšího pošírovaného vejce.

8) Ztracená vejce servírujeme například na steaku, efektně vypadají také na listových salátech.

9) Když pošírované vejce umístíme na pokrm, z poloviny jej nařízneme, aby žloutek částečně vytekl.

U správně uvařeného vejce totiž nesmí žloutek ztuhnout, musí zůstat tekutý. Až na talíři pošírované vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.



Vyzkoušejte také: 

Vejce natvrdo krok za krokem 

Vejce na hniličku krok za krokem 

Jak uvařit vejce, aby neprasklo a dalo se dobře oloupat


Vejce benedikt s jednoduchou holandskou omáčkou
(doba přípravy 15 min )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 32
  • Eman Fiala
    Eman Fiala

    Ztracené vejce

    Co je to a jak se to dělá znám už od dětství a protože jsem Čech, tak nehledám cizí slova na něco co už má jméno české. Nechci nikoho urážet, tak nebudu mluvit o inteligenci, ale jen bych připomněl, že to už tady bylo a jestli nemáte děravou hlavu, tak si laskavě připomeňte naše buditele, protože nebýt těch tak už by český jazyk vyhynul a zde všude by se hovořilo německy. O co by to měl Hitler snadnější v roce 1939. Vlastenectví byla a je krásná vlastnost a vlastní jazyk je národním bohatstvím. Autorka asi nebude vlastenec a asi není pyšná na to že je Češka, co se nepodařilo Němcům, to se podaří takovým zrůdám, které si nedovedou vážit své národnosti.

    02.03.2019 08:16:21

  • Domini
    Domini

    Komentář k článku Recept na pošírované vejce krok za krokem

    Perfektní návod, povedlo se hned a snídaně vypadá najednou úplně jinak! A ani to zas tak dlouho netrvalo :)

    22.09.2018 11:23:21

  • Vendulka
    Vendulka

    Ukázka super. Umíte i poradit, o kolik zkrátit čas u křepelčích vajec?

    Dobrý den.
    Názorná ukázka je skvělá. Osobně jsem doposud znala jen dva druhy přípravy:
    1)- vyklepnutí vejce do naběračky a tu následně vložit do vroucí polévky, kde se vejce zatáhne také a díky naběračce neztratí svůj tvar. Jen se u tohoto postupu musí dělat po jednom a hotová vejce se z polévky nevyndavají, takže se vaří pořád dál a výsledkem je logicky jen jedno pošírované vejce (samozřejmě to poslední) a další v různých stupních uvaření, od naměkko po zcela natvrdo.
    2) - druhý způsob je obdobný tomu, co uvádíte, jen se vajíčka předem vyklepnou do hrnku vystlaného potravinářskou fólií, která se pak zaváže a v tomto stavu se vkládají do horké, téměř vroucí octové vody. Trochu pracnější, ale výsledek 100%.

    Teď se chci pustit do pošírování křepelčích vajec a nevím, o kolik zkrátit dobu vaření, aby nebyla natvrdo. Dokážete mi, prosím, poradit?

    Předem děkuji za odpověď.
    S přáním krásného dne a spousty dalších skvělých receptů
    Vendulka.

    16.05.2018 02:20:32

    • Luboš Vrba
      Luboš Vrba

      Re: Ukázka super. Umíte i poradit, o kolik zkrátit čas u křepelčích vajec?

      Křepelčí natvrdo max 3 minuty, naměkko tedy cca 1 a půl. Ale i tam mohou být rozdíly, velikost vejce či datum snesení, správné skladování .....

      04.03.2019 17:50:07

  • Alena
    Alena

    Posirovana vejce

    Super návod..už nějakou dobu je chci vyzkoušet..jen ty komentáře..jde mi z toho hlava kolem..když se to někomu nelíbí,tak ať sem neleze a vzdá se debilních komentářů.�

    10.04.2018 00:25:19

  • Brit.
    Brit.

    Proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite ?

    "Poached eggs" je normalni zpusob vareni vajec k snidani. Stary jak hory. Do varici vody na panvi je pred varenim nejlepsi vlozit specialni kovove krouzky aby se vam vajicka neroztekly. Slovo poached znamena varit v roztoku, Muzete mit take poached merunky.

    28.07.2013 22:15:55

  • Brit.
    Brit.

    Proc to delat jednoduse kdyz to jde slozite ?

    "Poached eggs" je normalni zpusob vareni vajec k snidani. Stary jak hory. Do varici vody na panvi je pred varenim nejlepsi vlozit specialni kovove krouzky aby se vam vajicka neroztekly. Slovo poached znamena varit v roztoku, Muzete mit take poached merunky.

    28.07.2013 22:14:38

  • Božena Svobodová
    Božena Svobodová

    Na talíři se šunkou nebo nějakým salátkem to bude vypadat výborně.Rozhodně líp,než bychom tam položili vejce jak výše píšete na měko uvařené.

    28.07.2013 20:43:10

  • galova37
    galova37

    Tak už jsem vyzkoušela. Jinak si vajíčko už dělat nebudu. Chutnalo výtečně. Hodnotím na výbornou. Ocet jsem nalila podle oka.

    28.07.2013 17:07:15

  • galova37
    galova37

    Proč to nezkusit? Hned jdu na to. Proč se udává množství octa, když není uvedno množství vody?

    28.07.2013 16:36:19

  • Pavel
    Pavel

    Komentář k článku Recept na pošírované vejce krok za krokem

    Mi se to líbí. Asi je to tím, že mám hlad. :D Jinak je to ale zbytečnost.

    28.07.2013 13:53:03

  • CanCalla
    CanCalla

    Naprosto zbytečný způsob přípravy

    Mohu být upřímný? Přestože jsem člověk, který si s jídlem pohraje a je schopen stát u plotny hodně dlouho, vůbec nechápu, CO by mě mělo přimět k tomu, abych klasické vejce na měkko připravoval tímto neuvěřitelně zbytečným způsobem? Jednak mě výsledek ani od pohledu neomračuje, na stejku rozhodně nevypadá dvakrát výbně, dokonce bych řekl, že je to jakýsi výmysl kuchařů. A jednak chuťově nevidím žádný rozdíl. Ten ocet je tam kvůli rychlejšímu sražení bílků, ale chuť nezmění.

    28.07.2013 09:39:58

    • FEW
      FEW

      Re: Naprosto zbytečný způsob přípravy

      Zbytečný je tak leda tvůj komentář.

      28.07.2013 18:17:42

    • Věra
      Věra

      Re: Naprosto zbytečný způsob přípravy

      Když něco kritizujete, že je to špatně, tak napište jak je to správně jak to děláte Vy. Jinak je ten příspěvek k ničemu. Kritizovat umí každý osel. Omlouvám se oslíkům.

      28.07.2013 18:25:25

    • Radka
      Radka

      Re: Naprosto zbytečný způsob přípravy

      Například by vás mohlo přimět to, že vejce naměkko máte se skořápkou a neoloupete ho. Například do kulajdy si jinak upravené vejce nedovedu představit (kromě klasického vmíchání vajíčka do omáčky).

      19.09.2018 12:39:29

  • All
    All

    Komentář k článku Recept na pošírované vejce krok za krokem

    Pošírované, nebo natvrdo? Ne, poškrabat říká lord sluhovi.

    28.07.2013 09:13:50

  • mirek
    mirek

    Uvařim vejce na hniličku oloupu a je to to samé zpátky na strom Hurááá..)))

    28.07.2013 09:12:34

  • mickey
    mickey

    A co s tím octem?

    Autorka nějak "pozapomněla" vysvětlit, k čemu se má použít zmíněný "panák" octu. Že by na zapití tohoto pokrmu? Řekl bych, že zřejmě patří vlít do vody před vařením, ale je to jen moje domněnka. Doplní tento nedostatek někdo o skutečný důvod?

    28.07.2013 08:59:23

  • jk
    jk

    O tom, že to zvládnete, pochybuji. Ani neumíte česky: "protože", ne "proto že", leda by za "proto" byla čárka. Nejste ani schopna pochopit, že M.M. citovala originální popis jídla z angličtiny, aby doložila jeho původ. Ale obě nedokážete ani zkopírovat text do libovolného překladače, abyste dostaly:
    Vejce Benedikt je americké jídlo, které se skládá ze dvou polovin anglické muffin, sypané šunkou nebo slaninou, sázeným (ztraceným) vejcem a holandskou omáčkou.
    V angličtině je jen jeden výraz pro tuto úpravu.

    28.07.2013 08:05:39

  • Bóďa
    Bóďa

    Pošírovaná vejce

    Děkuji za názornou ukázku. Teď už to zvládnu i já. A proto že jsem Češka,tak píšu česky.

    15.07.2013 06:14:56

  • M.M.
    M.M.

    Proc ten nazev - Sirovana vejce?

    Ale vzdyt to jsou "poached eggs" neboli "ztracena vejce", ne? Ja je delam v hlubsi panvicce. Na vybirani z vody je nejlepsi derovana umelohmotna naberacka, je skoro rovna, neni moc vypoukla a ma kulaty tvar.
    V USA pod nazvem "Eggs Benedict" je to velmi oblibene jidlo - snidane.
    Eggs Benedict is an American dish that consists of two halves of an English muffin, topped with ham or bacon, poached eggs, and Hollandaise sauce.

    15.07.2013 02:42:31

Celkem záznamů: 32

Přidat příspěvek k článku Recept na pošírované vejce krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.