reklama
hledat uživatel
       

Recept na pravé maďarské lečo krok za krokem

Víte, že pravé maďarské lečo se připravuje bez vajec? Základem je kvalitní zelenina, maďarská klobáska a mletá paprika. A výsledek? Mizí z pánve bleskovou rychlostí, jak je dobré. FOTORECEPT krok za krokem.

Recept na pravé maďarské lečo krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na 4 porce maďarského leča budeme potřebovat 1 kg bílých paprik, 500 g zralých rajčat, 2 - 3 velké cibule (cca 500 g), 200 - 250 g maďarské klobásy, 2 - 3 lžíce oleje nebo sádla, 2 rovné lžíce maďarské mleté papriky, dále sůl a mletý barevný pepř podle chuti. 

2) Cibule oloupeme a nakrájíme na větší kostky. 

3) Papriky očistíme a nakrájíme na větší kousky, stejně tak rajčata. 

4) Na velké a hluboké pánvi nebo v hrnci rozehřejeme olej (ještě lépe sádlo) a cibuli necháme zesklovatět. Přisypeme papriky, osolíme a opepříme.

Papriku s cibulí opékáme cca 10 - 15 minut za občasného promíchání. 

5) K opečené paprice vsypeme rajčata. 

6) Nezapomeneme přidat na kolečka nakrájené klobásky. Celou směs na lečo lehce promícháme, přikryjeme pokličkou a dalších 15 minut podusíme.

7) Na závěr lečo dochutíme maďarskou mletou paprikou a necháme pár minut probublat (už bez pokličky).

8) Pravě maďarské lečo podáváme s čerstvým chlebem

Tipy k přípravě maďarského leča bez vajec

Lečo při přípravě mícháme jen zlehka, aby kousky zeleniny zůstaly celé, nikdy nešetříme na cibuli a mletou papriku přidáváme opravdu až na poslední chvíli, vařením ztrácí chuť.

Vejce do pravého leča sice nepatří, ale pokud máte rádi českou klasiku v přípravě tohoto pokrmu, stačí do hotového leča rozklepnout 2 - 3 celá vejce, promíchat, prohřát a servírovat. Doporučujeme však vyzkoušet bezvaječnou variantu, je o mnoho lepší. 

Pravé maďarské lečo a finanční náročnost

Kilo bílých paprik nás vyjde přibližně na 30 Kč, rajčata s cibulí a kořením na 30 Kč, klobása je nejvyšší položkou - v uvedené váze vyjde asi na 70 Kč. Čtyři porce pravého maďarského leča nás tak bude stát zhruba 130 Kč. 

Další recepty na lečo najdete tady 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 13
  • Ladislav Klimes
    Ladislav Klimes

    Lečo- Soňa- její příspěvek

    Soňo díky,konečně člověk,který může psát o leču.Díky.
    Těch poznámek od většiny ostatních,radši nekomentovat.

    26.08.2018 09:57:36

  • Marie
    Marie

    Moje slovenská babička dávala na závěr do leča sbíranou smetanu a já ho dodneška jinak nedělám. Je to lehčí varianta než s vejci a je to opravdu lahodné. Nemám krávu, tak tam dávám kupovanou.

    25.08.2018 17:11:00

  • sqr
    sqr

    ...maďarské?

    ...při porovnání receptu na " pravé maďarské lečo " s receptem z vesnické rodiny na kolínsku shledávám v podstatě jen drobné odlišnosti: sádlo místo oleje (osobně jsem pro to sádlo, protože čisté leče mi nejvíc vyhovuje bez přílohy, a v takovém případě trocha " mastnoty " spíš prospěje než uškodí), o trochu víc cibule a kromě klasické maďarské klobásy lze použít i točený salám (nebo klobásovou obdobu v podobě nějakého párku atd.). Jinak osobně jsem opravdu spíš pro tu variantu bez vajec a i bez klasických českých příloh - možná několik málo nových brambůrek nebo čerstvá focacia?

    24.08.2018 20:40:19

  • Soňa
    Soňa

    Pravé maďarské lečo

    Dobrý den, žila jsem v Maďarsku 15 let, vaření je moje hobby, takže jsem se věnovala i leču. Za ty roky jsem procestovala celé Maďarsko a ochutnala všechny krajové úpravy, ale toto, co je zde uváděno jsem " nepotkala " ani na " pustě " ( jižní Maďarsko ). Ano, zde se při vaření v kotlíku v přírodě nepoužívá vejce, jelikož honáci dobytka žádné neměli. Žádný Maďar by nikdy nedal do leča napřed papriku a pak rajče. Postup je takový, že sádlo/olej, na to nakrájená klobása (pouští mastnotu a papriku,koření, žádné (koření) se do leča NEDÁVÁ, pak zesklovatět cibulku, dále rajče ( Maďaři dle oblasti loupou rajčata, blanšírovat a pak oloupat) a nakonec,vždy, na proužky nakrájenou papriku. A vždy do pravého leča používají vejce a dá se říci, že hodně, na počtu nešetří. A samozřejmě sůl a pepř.

    24.08.2018 18:34:13

    • kováková
      kováková

      Re: Pravé maďarské lečo

      Maďaři vejce do leča nikdy nemíchají,ale v leču ze zeleniny se udělají důlky,do nich se vyklepne vejce,a nechá se dojít v horkém leču.jinak by to vypadalo jako vejce s paprikami,ne lečo.Maďarské lečo má vždy krásnou červenou šťávu.Moje švagrová byla Maďarka a vařila ráda i u nás maďarská jídla.Lečo jsem jedla pouze od ní.

      08.09.2018 13:15:58

  • Face-to-Face Financial Advice - CUSO Financial Services at Bellco CU
    Face-to-Face Financial Advice - CUSO Financial Services at Bellco CU

    Bellco Credit Union Apps on the App Store

    Business Loans & Credit Cards | Bellco Credit Union

    22.08.2018 23:42:48

  • Romča
    Romča

    Recepty jsou opravdu pro začátečníky,ale komu se to nelíbí ať je nečte a na stránky nechodí.Někdy i letitá kuchařka ráda změní a koukne jen okrajově a nové je na talíři.Proč hanět lepší je ochutnat.

    22.08.2018 11:04:55

  • László
    László

    Biela paprika v leče je ako Žid Karl Marx pápež vo Vatikáne.

    09.06.2017 09:52:34

  • Jokerboy
    Jokerboy

    Ty Vaše recepty " krok za krokem " jsou hrozne smešné...myslíte ze nekomu pomuze videt nakrajenou pulku cibule na prkne, videt jak se sypou ctvrtky rajcat do panve, jak se potírá langos tatarkou atd...??

    po vaší " prosáté " mouce by se pravidla čekého pravopisu otáčela v hrobě :-)

    Ale když Vás to baví, jen tak dál :-)

    31.08.2016 13:49:30

    • Petr Král
      Petr Král

      Re: feedback

      Jokerboy - Recepty jsou pro začátečníky, které by zajímalo například " jak velké kostky " to mají být. Ohledně pravopisu - použití příčestí se slovotvorným přesahem je přinejmenším povoleno a rozhodně nejde o hrubku. Nicméně tyto stránky se věnují vaření a receptům, nikoliv pravopisu. Momochodem - věta začíná velkým písmenem, za tečkou děláme obvykle mezeru a velké V se píše obvykle jen při prvním oslovení. Ale když vás to baví, jen tak dál.

      10.11.2016 15:37:49

    • Josef Ondra
      Josef Ondra

      Re: feedback

      Myslím že směšný jste vy. Vy musíte být dobrý kuchař. Tak sem nechoďte když jen kritizujete. Právě jsem si toto lečo uvařil podle tohoto receptu z dvojité dávky, a dodal jednu smetanu podle prvního příspěvku. Lečo nemá chybu. Jen ho musím dát do flašek, bo to sám nesežeru. Dík za recept

      07.06.2019 12:14:50

Celkem záznamů: 13

Přidat příspěvek k článku Recept na pravé maďarské lečo krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.