reklama
hledat uživatel
       

Recept na ukrajinský boršč krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na boršč budeme potřebovat tyto suroviny: 300 - 400 g hovězího i vepřového masa (může být jeden druh i mix), 1 - 2 červené řepy, 1/3 - 1/2 hlávky bílého zelí, 2 - 3 brambory, 1 velkou cibuli, 1 - 2 mrkve, 1 petržel, 2 papriky, 2 rajčata. Na dochucení si připravíme 2 - 3 stroužky česneku, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžíci octa, 1 lžičku cukru, bobkový list, nové koření, celé kuličky černého pepře, sůl, mletý černý pepř. Nezapomene také na olej, kysanou smetanu a čerstvou petrželku. 

Ukrajinský boršč

2) Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. 

Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. 

Ukrajinský boršč

3) Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. 

Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. 

Ukrajinský boršč

4) Připravíme si druhou zeleninovou směs. 

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. 

Ukrajinský boršč

5) V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme.  

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

6) Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. 

Ukrajinský boršč

7) Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. 

Ukrajinský boršč

8) Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. 

Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. 

Ukrajinský boršč

9) Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. 

Ukrajinský boršč

10) Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb. 

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč a finanční náročnost

Nejvyšší položkou je samozřejmě maso, za to si započítáme 70 Kč. Veškerá zelenina nás vyjde zhruba na 50 Kč, koření, protlak a dochucovače na 15 Kč. Nezapomeneme na kelímek kysané smetany - asi 15 Kč. Šest opravdu vydatných porcí boršče nás tak vyjde přibližně na 150 Kč. 

Další recepty na boršč najdete zde



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 8
  • václav
    václav

    Boršč- konroverzní téma?

    Přátelé, moje matka byla pátou generací volyňských čechů z oblasti pod Luckem a boršč dělala často. Princip je jednoduchý a pracnost značná. Podstata je ale jednoduchá: používá se výhradně hovězí maso- vepřové je nasládlé jako lidské maso a kombinuje se s lehce orestovanou zeleninou, která se vaří s masem do měkka. Jen červená řepa se vařila zvlášť v okyselené vodě, aby neztratila svou barvu a chuť a kořenění je otázkou chuti. Teprve pak se smíchají všechny komponenty a na talíři se přidává zakysaná smetana- to je zásadní...V

    27.10.2018 20:34:26

  • Svetlana
    Svetlana

    Komentář k článku Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

    Broš který máte recept j dispozici není ukrajinský,je to vyloženě ruský!!!Nejčastěji ukr.borš se vaří z vepřového masa,pak se tam dává červená řepa,brambor a končí zelí a cibulku s mrkví osmažíme nejlépe na sadle,pak přidáme protlak.úplně na konci dáme česnek do boršu,pepř a bobkový list.Žadny ocet tam ne patří.A se šťovikem to je taky jinej recept!

    24.10.2018 08:13:06

  • boban
    boban

    ono je to relevantní, byl jsem na UA několikrát a přebýval v různých částech této země a různých lidí a boršč dělá každý jinak -je to takový recept jako sekerková polévka u nás - prostě co je to se přidá ale kopr je národní koření to se nedává jen do 2ou potravin a to do čaje a kávy. A ja si taky dělám boršč system co mám to dám ale kopr holt musí bejt:))

    22.10.2018 22:37:36

  • Vlasta
    Vlasta

    Pravý ukrajinský.

    Nedávno jsem dala boršč ochutnat Ukrajinci. sice mu chutnal, ale... Patří tam pouze maso hovězí. Uzené a vepřové do boršče nepatří. Nebyl tam kopr a chyběly fazole.Tak to dělá jeho maminka.

    20.10.2018 15:09:56

  • Tonny
    Tonny

    Zavádějící název článku.

    Pravý ukrajinský bořč? Tento uvedený recept není rozhodně pravý ukrajinský, ale spíše ruský. Na Ukrajině měla prakticky každá rodina svůj recept, který se i v rámci jednotlivýc vesnic velmi lišil. Mí předci byli Volynští češi a například místo klasického masa se používá uzené protože to bylo prakticky jediné k dispozici. Dále samozřejmě buráček, kysané zelí a hlavně fazole. Cibule, mrkev, česnek tam třeba v našem receptu vůbec není. :-)

    19.10.2018 18:06:04

    • milka
      milka

      Re: Zavádějící název článku.

      Mate pravdu, nasi pratele take delaji casto bors, jsou to ukrajinci. Ptala jsem se prave na borsc, protoze jsem varivala ten podobny zde v clanku. Ten je podle nich rusky. U nich je druhu hodne, takove to co dum da. Ale nikdy tam nechybi kopr. Nasi pratele napriklad nedavaji zeli, ale misto nej stavel. Takovy velky zahradni stovik, nikdy jsem ho predtim neznala. A borsc maji kremovy, podavaji s kysanou smetanou. Takze ono to neni tak jednoduche odkud a jaky bors je. Tak jako mnoho druhu gulasu, stew atd....v kazdem pripade lze odzkouset vice druhu. Nam vic chutna ten s cervenou repou...bez fazoli, ale s koprem..;o)

      21.10.2018 01:17:02

  • ivana
    ivana

    Kde je kopr? Vždy je v UK pokrmech a v boršči ne?

    19.10.2018 13:08:43

  • AKM
    AKM

    Recept se mi líbí a odpovídá Ukrajinskému boršči letnímu - zimní je s kysaným zelím. Jen na doplnění místo syrového masa je vhodnější použít maso uzené nejlépe přírodně nad ohněm. Boršč pak získá lepší - navoněnější ,-) chuť

    23.11.2015 12:07:37

Celkem záznamů: 8

Přidat příspěvek k článku Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.