reklama
hledat uživatel
       

Recept na rajčatovou polévku 

1) Příprava surovin.

Na 4 porce rajčatové polévky si připravíme 1 kg rajčat, 2 řapíky celeru, 500 ml zeleninového vývaru, 400 ml rajčatového protlaku, 100 ml smetany, 100 g italského sýru Grana Padano, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce cukru, 1,5 lžičky perníkového koření, 1,5 lžičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, sůl a pepř.


2) Oloupanou cibuli a očištěný řapíkatý celer nakrájíme na drobno. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na plátky.



3) Omytá rajčata nakrájíme na malé kostičky.

4) Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, vsypeme česnek, řapíkatý celer a cibuli.

Mícháme, dokud cibule nezesklovatí.


5) K zelenině přidáme rajčata, protlak a vývar.

Rajčatovou polévku krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.




6) Do polévky vložíme bobkový list a rozmarýn.

Čerstvý rozmarýn je samozřejmě nejlepší, ale lze použít i sušený. Nakonec můžeme přidat i větvičku z rajčat a opět krátce povaříme.


7) Bobkový list a větvičku vyjmeme. Do polévky nasypeme 80 g sýru a přilijeme smetanu.



8) Rajčatovou polévku naposledy důkladně rozmixujeme a ochutíme solí, pepřem, cukrem a perníkovým kořením.

Pokud chceme polévku hustší, zahustíme ji trochou mouky, například pohankovou. Ale v našem případě to nebylo potřeba.


9) Rajčatovou polévku na talíři posypeme zbylým sýrem a podáváme.

Rajčatová polévka a finanční náročnost

Rajčata, řapíkatý celer, cibuli a česnek koupíme za 60 Kč. Za sýr, smetanu, vývar a protlak dáme 65 Kč. Za zbylé suroviny si započítáme 5 Kč. Čtyři porce rajčatové polévky nás tak vyjdou na 130 Kč.




Přidat příspěvek k článku Recept na rajčatovou polévku krok za krokem