reklama
hledat uživatel
       

Recept na závin s rebarborou krok za krokem

1) Vypracování těsta na rebarborový závin.

Do mísy nasypeme 450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva. Přidáme změklý a na kousky pokrájený tuk na pečení, 2 celá vejce a 6 lžic mléka.

2) Vařečkou nejprve rozetřeme tuk s částí mouky, potom postupně s ostatními surovinami dobře promícháme.

3) Rukou vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování.

Takto vypracované těsto si přendáme na talířek a necháme v chladu chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme na zahradě vytrhanou rebarboru.

4) Příprava rebarbory - množství rebarbory záleží na velkosti a síle listů.

Je-li rebarbora slabší, pak budeme potřebovat cca 8 listů, silnějších postačí polovina. Záleží také na tom, jak hodně máme rádi záviny naplněné. Odkrojíme listy a rebarboru oloupeme. Opláchneme vodou, osušíme a nakrájíme na drobné kousky.

5) Zhotovení závinu a pečení

Z lednice si vyndáme odpočaté těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme postupně dva pláty (ne moc slabé) na moukou posypaném vále. Na 1/3 plátu rozložíme drobně pokrájenou rebarboru a posypeme ji mletou skořicí a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky.

6) První rebarborový závin opatrně stočíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Stejným způsobem připravíme druhý závin. Při stáčení závinu dáváme pozor na to, abychom si jej nepotrhali díky kouskům rebarbory. Proto je vhodné mít rebarboru nakrájenou drobněji.

Oba záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat i nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.

7) Závin pečeme v horkovzdušné troubě při 150 °C asi 45 minut.

Podle typu trouby a nastaveného pečení si hlídáme nahnědlé zbarvení závinu.

8) Upečený závin s rebarborou necháme vychladnout, posypeme cukrem a podáváme.

Není důležité dodržovat tradiční suroviny k přípravě závinu (jako jsou jablka). I s rebarborou chutná závin výtečně.

Vyzkoušejte i další recepty z rebarbory

Křehký rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Nejlepší rebarborový koláč
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rebarborový koláč s tvarohovou náplní
(doba přípravy 1 h 30 min )

Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )

Bábovka z podmáslí a rebarbory
(doba přípravy 1 hod )