reklama
hledat uživatel
       

Recept na závin s rebarborou krok za krokem

1) Vypracování těsta na rebarborový závin.

Do mísy nasypeme 450 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 balíček prášku do pečiva. Přidáme změklý a na kousky pokrájený tuk na pečení, 2 celá vejce a 6 lžic mléka.

2) Vařečkou nejprve rozetřeme tuk s částí mouky, potom postupně s ostatními surovinami dobře promícháme.

3) Rukou vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky pro lepší zpracování.

Takto vypracované těsto si přendáme na talířek a necháme v chladu chvíli odpočinout. Mezitím si připravíme na zahradě vytrhanou rebarboru.

4) Příprava rebarbory - množství rebarbory záleží na velkosti a síle listů.

Je-li rebarbora slabší, pak budeme potřebovat cca 8 listů, silnějších postačí polovina. Záleží také na tom, jak hodně máme rádi záviny naplněné. Odkrojíme listy a rebarboru oloupeme. Opláchneme vodou, osušíme a nakrájíme na drobné kousky.

5) Zhotovení závinu a pečení

Z lednice si vyndáme odpočaté těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Vyválíme postupně dva pláty (ne moc slabé) na moukou posypaném vále. Na 1/3 plátu rozložíme drobně pokrájenou rebarboru a posypeme ji mletou skořicí a vanilkovým cukrem, přidáme rozinky.

6) První rebarborový závin opatrně stočíme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Stejným způsobem připravíme druhý závin. Při stáčení závinu dáváme pozor na to, abychom si jej nepotrhali díky kouskům rebarbory. Proto je vhodné mít rebarboru nakrájenou drobněji.

Oba záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat i nasekanými vlašskými ořechy nebo mandlemi.

7) Závin pečeme v horkovzdušné troubě při 150 °C asi 45 minut.

Podle typu trouby a nastaveného pečení si hlídáme nahnědlé zbarvení závinu.

8) Upečený závin s rebarborou necháme vychladnout, posypeme cukrem a podáváme.

Není důležité dodržovat tradiční suroviny k přípravě závinu (jako jsou jablka). I s rebarborou chutná závin výtečně.

Vyzkoušejte i další recepty z rebarbory

Křehký rebarborový koláč
(doba přípravy 1 hod )

Nejlepší rebarborový koláč
(doba přípravy 1 h 30 min )

Rebarborový koláč s tvarohovou náplní
(doba přípravy 1 h 30 min )

Klasický rebarborový koláč z kynutého těsta
(doba přípravy 1 h 30 min )

Bábovka z podmáslí a rebarbory
(doba přípravy 1 hod )



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Hanka
    Hanka

    Komentář k článku Recept na rebarborový závin krok za krokem

    Doporučuje se pod rebarboru dát tvaroh ten stáhne kyselinu, kterou rebarbora obsahuje .Listy přeci nekonzumujeme , řapíky oloupeme a na drobno nakrájíme -dochutíme cukrem, skořicí-použijeme plátky mandlí....prostě každý podle své chuti.
    Rebarbora se doporučuje používat v květnu a červnu, kdy ještě těch kyselin tolik neobsahuje.

    09.05.2019 07:37:46

  • M.
    M.

    pozor na rebarboru!!

    Někoho možná překvapí, že oblíbená rebarbora, ze které lidé dělají koláče a kompoty, je ve skutečnosti jedovatá, hlavně její listy. Ty obsahují několik druhů kyselin.

    ● Průběh otravy: Nevolnost, zvracení, bolest hlavy, krvácení, pálení v krku, problémy s močením, možná je i smrt. Především pro těhotné ženy jsou listy rebarbory velmi nebezpečné.

    01.07.2013 14:45:13

    • Stáňa
      Stáňa

      Re: pozor na rebarboru!!

      Samozřejmě se používají jen řapíky, které se oloupou a jsou jedlé a neškodné. Listy se odstraní a vyhodí.

      02.07.2013 21:36:15

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Recept na rebarborový závin krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.