reklama
hledat uživatel
       

Recept na rýžový nákyp s meruňkami krok za krokem

1) Připravíme si potřebné suroviny.

Budeme potřebovat 450 g rýže, 1 konzervu kompotovaných meruněk, 1 l mléka, 120 g másla, 2 vejce, 2 balíčky vanilkového cukru, 3 - 4 lžíce cukru krupice, 1 bio citron, 4 celé hřebíčky a 1 špetku soli.

2) Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu. Osolíme ji, přidáme hřebíček a vsypeme propláchnutou rýži.

Za občasného promíchání vaříme rýži 10 minut.

3) Mezitím rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

4) Kompotované meruňky slijeme a necháme okapat.

Většinu rozkrájíme a pár kousků si schováme na pozdější zdobení.

5) Z rýže slijeme přebytečnou vodu, vyndáme hřebíček a zalijeme horkým mlékem.

Za stálého míchání uvaříme rýži doměkka (dalších 5 - 10 minut).

6) K rýži vsypeme vanilkový i krupicový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, asi 90 g másla a přikryjeme pokličkou.

Rýži necháme částečně vychladnout.

7) Do částečně vychladlé rýže přidáme žloutky a dobře promícháme.

Jako poslední přijde bílkový sníh, který vmícháme do rýže jen zlehka, aby nám nespadl.

8) Zapékací mísu (případně malé mističky) vymažeme máslem a navrstvíme polovinu rýže. Poklademe okapanými meruňkami a přikryjeme druhou polovinou rýže.

Na vrch rýžového nákypu s meruňkami položíme tenké plátky másla a vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C péct. Nákyp pečeme asi 50 minut.

9) Upečený rýžový nákyp s kompotovanými meruňkami naporcujeme, případně podáváme přímo v malých mističkách, ve kterých jsme nákyp pekli.

Meruňkový rýžový nákyp posypeme před podáváním moučkovým cukrem a ozdobíme zbylým ovocem.



Přidat příspěvek k článku Recept na rýžový nákyp s meruňkami krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.