Recept na cibulový koláč krok za krokem
1) Na cibulový koláč si připravíme barevnou papriku (asi 4 ks), středně velkou cibuli (3 ks), vejce (3 ks), 3 stroužky česneku, 1 kelímek zakysané smetany, 100 g ementálu, čerstvou petrželku, sůl a mletý černý pepř.
Těsto můžeme použít kupované listové, ale my si připravíme domácí z 3 dl hladké mouky, čtvrt lžičky soli, 0,75 dl olivového oleje, lžíce tymiánu a 4 lžic vody.
2) Připravíme si těsto na cibulový koláč, které důkladně vypracujeme z výše uvedených surovin. Hněteme, dokud není těsto pěkně propracované, pak ho lehce vyválíme a vyložíme jím kulatou formu. Pomocí prstů těsto roztlačíme po celé ploše i na strany.
Těsto na cibulový koláč propícháme vidličkou a dáme ho na 10 minut předpéct do středně vyhřáté trouby.
3) Mezitím si připravíme zeleninu a bylinky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Papriku očistíme a nakrájíme na jemné nudličky. Petrželku nasekáme.
4) Vejce rozšleháme se smetanou, solí, pepřem, prolisovaným česnekem a nastrouhaným sýrem.
5) Na troše oleje lehce orestujeme cibuli s paprikou.
6) Zeleninu nasypeme na předpečené těsto a zalijeme smetanovo-vaječnou směsí. Nakonec cibulový koláč zasypeme petrželkou.
Cibulový koláč vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme asi 25 minut (podle typu trouby). Povrch slaného koláče by měl být zlatavý.
7) V tuto chvíli stačí už jen cibulový koláč nakrájet na trojúhelníčky a podávat. Chutná výborně teplý i studený.