Recept na slaný houbový koláč krok za krokem

Přinesli jste si z lesa pravé hříbky? Připravujete slané pohoštění? Nebo jen máte chuť na něco k vínu? Houbový koláč rozhodně nezklame! Naučíme vás ho krok za krokem.

Recept na slaný houbový koláč krok za krokem 

1) Příprava surovin. 

Na těsto si připravíme 200 g hladké mouky, 1 žloutek, 130 g másla a 1 lžičku soli. 

Na náplň budeme potřebovat 200 g čerstvých hub, 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžici oleje, z bylinek potom tymián s rozmarýnem, kmín, mletý černý pepř a sůl.

Na vaječnou sedlinu si připravíme 3 - 4 vejce, 300 g zakysané smetany, sůl a mletý černý pepř. 

2) Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme jeden žloutek, lžičku soli a změklé máslo nakrájené na kousky. 

Vyzkoušejte také recept na dýňový koláč krok za krokem

 

3) Zpracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 2 hodiny do lednice. 

4) Mezitím si připravíme náplň. Cibuli oloupeme, čerstvé hříbky očistíme hadříkem. 

Pokud nemáme hříbky čerstvě nasbírané z lesa, postačí i hnědé žampiony. 

5) Cibuli nakrájíme na drobné kostičky, houby na plátky. 

6) Připravíme si také vaječnou sedlinu. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme zakysanou smetanu, sůl, pepř a vše dobře prošleháme. 

7) Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a nejprve téměř dozlatova osmahneme cibuli. 

Poté vsypeme houby a podusíme. Podle potřeby podlijeme trochou vody. 

8) Houbovou směs osolíme, opepříme, okmínujeme a dochutíme bylinkami (tymián, rozmarýn). 

Bylinky lze použít čerstvé i sušené. 

Vyzkoušejte také recept na jablečný koláč krok za krokem

 

9) Těsto rozválíme na plát a opatrně přeneseme do máslem vymazané formy. Okraje seřízneme. Těsto v troubě vyhřáté na 180 °C předpékáme asi 10 minut. Poté necháme korpus vychladnout. 

Těsto je velmi křehké, pokud by se nám nepodařilo vyválet a přenést, lze ho do formy pomocí prstů jen šikovně vymačkat. Okraje nebudou tak dokonalé, ale na chuti to neubere. 

Na vychladlý korpus rozprostřeme podušené houby. 

10) Vše zalijeme vaječnou směsí a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut, až povrch zezlátne. 

11) Slaný houbový koláč necháme před krájením vychladnout. 

12) Slaný houbový koláč podáváme jako slané pohoštění, ale také jako výbornou studenou večeři. 

Slaný houbový koláč a finanční náročnost

Suroviny na těsto nás vyjdou na cca 33 Kč, náplň na 35 Kč, vaječná sedlina na 37 Kč. 8 porcí houbového koláče tak připravíme zhruba za 105 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Michy autor článku:

Recept na slaný houbový koláč krok za krokem

Recepty: 3578

Fotografie článku: Recept na slaný houbový koláč krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na slaný houbový koláč krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na slaný houbový koláč krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora - víte, že opravdu zdravá je jen v určitém období?

    Rebarbora (reveň kadeřavá) pochází z Číny a dorůstá výšky okolo dvou metrů. V kuchyni využíváme řapíky jejích listů, které oloupeme a uchováváme nakrájené na centimetrové špalíky. Vždy je konzumujeme jen tepelně upravené. Rebarborové řapíky obsahují pro zdraví přínosnou kyselinu listovou, jablečnou a citronovou.

  • Sekundární neplodnost

    Sekundární neplodnost

    Dlouhodobá a zdánlivě marná snaha o druhé dítě není nijak vzácným či ojedinělým jevem. Máte už jedno dítě, jste rodina, užíváte si ve třech všech svých radostí i starostí, ale po nějaké době se znovu oddáte přetrvávající touze po dalším přírůstku do rodiny.




přidat nový recept