Rádi byste při vaření využili mladý špenát, který je právě k dostání, případně vám roste ve skleníku nebo na zahrádce? Zapečte jej s lasagnemi a připravte tak výborný bezmasý pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.
Na 5 porcí špenátových lasagní si připravíme: 12 lasagní, 500 g baby špenátu, 200 g ricotty, 100 g parmazánu, 2 stroužky česneku, 700 ml mléka, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 1 lžíci olivového oleje, sůl, pepř, muškátový oříšek a bazalku na ozdobu.
Do rozehřátého másla za stálého míchání vsypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Po minutě neustálého míchání po částech vlijeme mléko a přivedeme k varu.
Do omáčky vsypeme 50 g strouhaného parmazánu a mícháme, dokud se sýr v omáčce nerozpustí.
Můžeme přikrýt pokličkou a necháme pár minut prohřát, aby špenát změknul, přitom neztratil barvu.
Na dno lehce vymazané zapékací mísy rozložíme 3 plátky lasagní, na ně rozetřeme část bešamelu, špenátové směsi a opět rozložíme lasagně. Postupně vrstvíme tak, aby poslední vrstva končila špenátovou náplní.
Posledních 10 minut pečeme lasagně odkryté, aby povrch lehce zezlátl.
Příprava bešamelové omáčky nás vyjde na 40 Kč, Špenátová náplň nás bude stát 90 Kč. Za lasagne a poslední vrstvu parmazánu dáme 55 Kč. Čtyři porce špenátových lasagní tak připravíme za 185 Kč.
Špenát i v dalších receptech, které stojí za to vyzkoušet
Dušený špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 1 hod )
Dušený špenát s tofu
(doba přípravy 30 min )
Špenát s vejci a bramborem
(doba přípravy 1 hod )
Výborný špenát z čerstvých listů
(doba přípravy 25 min )
Špenátová polévka se smetanou
(doba přípravy 20 min )
Brambory zapečené se slaninou a špenátem
(doba přípravy 1 hod )
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena