reklama
hledat uživatel
       

Domácí zavařování zeleniny

Přestože je na trhu opravdu široký sortiment zavařovaných výrobků ze zeleniny i ovoce, nad správnou domácí a vlastní sklenici naložených okurek, čalamády a ovocného kompotu nikdy není. Pamatujme však, že na zavařování se hodí jen ty nejjakostnější plody - zdravé, tuhé, nepřezrálé, pěkné barvy a nenapadené škůdci či hnilobou.

1) K zavařování zeleniny nesmí chybět kořeněný nálev

Na zhruba 6 - 7 velkých sklenic budeme potřebovat 1,5 l vody, 0,5 l octa, 160 g cukru, 1 rovnou lžíci soli, 1 lžičku nového koření, 1 lžičku celého pepře, 1 lžíci hořčičného semínka, bobkový list, cibuli, mrkev a podle chuti kopr. Někdo používá k přípravě Deko a k přislazování umělé sladidlo, my tuto variantu v receptu vynecháme.

2) Kromě surovin na nálev si samozřejmě připravíme zeleninu, kterou budeme zavařovat.

Mohou to být samotné okurky nakládačky, okurky hadovky nakrájené na kolečka, zároveň můžeme přidat kolečka syrové cibule a mrkev. Množství přizpůsobíme velikosti sklenic.

3) Do velkého hrnce nalijeme vodu s octem, přidáme cukr, sůl, nové koření, celý pepř, pár kousků bobkového listu, snítku kopru, hořčičné semínko, dále jednu nakrájenou cibuli a mrkev.

Zeleninu před přidáním do nálevu samozřejmě očistíme a mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na menší měsíčky nebo plátky. Zeleninu přihodíme do nálevu, přivedeme k varu a povaříme 5 minut. Před dalším použitím musíme nechat nálev vychladnout, bobkový list vyjmeme. Nálev můžeme připravit i samotný - pouze s kořením.

4) Mezitím si připravíme zeleninu, kterou budeme plnit sklenice.

Na okurky nakládačky budeme potřebovat trochu víc trpělivosti a času. Každou okurku důkladně očistíme od hlíny a zjemníme houbičkou. Pokud nakládáme mix zeleniny, všechny druhy řádně očistíme a nakrájíme na hranolky nebo kolečka.

5) Sklenice i s víčky pečlivě umyjeme a osušíme. Do sklenic velmi těsně napěchujeme celé okurky nakládačky. Pokud nakládáme více druhů zeleniny, tvoříme pravidelné vrstvy až po okraj sklenice.

6) Chceme-li nakládanou zeleninu hodně pikantní, přidáme do každé sklenice malou pálivou papričku.

7) Naplněné sklenice zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byla všechna zelenina ponořena. Sklenice zavíčkujeme a pevně utáhneme.

8) Připravené sklenice se zeleninou dáme do zavařovacího hrnce, zalijeme do 3/4 vodou, přivedeme k bodu varu, teplotu snížíme a sterilujeme na 80 °C 15 - 20 minut.

c

9) Zavařenou zeleninu opatrně vyjmeme z hrnce a zabalíme do látky.

Tento tip mám po našem dědečkovi. Můžeme použít staré prostěradlo, deku či jen větší množství utěrek. V teple zabalené sklenice se zavařenou zeleninou necháme do druhého dne odležet. A máme hotovo. Zavařené okurky či zeleninový mix podáváme jako přílohu a jen tak na chuť. Sklenice uchováváme v temnu a chladu. Uvidíte, jak si na nich nejen v zimě skvěle pochutnáte!



Další recepty na sterilovanou zeleninu 



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 26
  • Ina
    Ina

    zeleninový základ naložený

    Nemáte prosím někdo recept na naložený zeleninový základ na polévky, omáčky, maso apod.?

    02.10.2016 10:12:11

  • Martina
    Martina

    Komentář k článku Recept na zavařenou zeleninu krok za krokem

    Dobrý den,zavařuji okurky,tak jak se zavařovat mají.Už 4 rok se mně stává,že na třetí den se nálev ve sklenicích začne kalit.Už jsem z toho zoufalá.Co dělám špatně?Nemůže to být tím,že umývám sklenice v myčce,kde se přidává leštidlo,sůl?

    03.08.2016 10:22:10

    • Odehnal
      Odehnal

      Re: Komentář k článku Recept na zavařenou zeleninu krok za krokem

      Tento problém jsem před lety vyřešil, dělám si vlastní nálev a používám pouze sladidlo FAN. Okurky mají výbornou sladkokyselou chuť a dosud jsem neslyšel zápornou kritiku.

      04.07.2017 15:35:06

  • jirai
    jirai

    Zavařování v mikrovlnce

    Zavařovat v mikrovlnce je možné,ja to praktikuji již 4 roky.Také jsem tomu nevěřil,ale pak jsem viděl v TV takový naučný pořad,(ČT 2),kde to krásně vysvělili,nějaký cizinec mluvící česky a čeští kolegové,ten pořad byl super.V mikrovlnce můžete i vařit v kovu,jen nesmí mít ostré a roztřepené okraje.Jinak zavařování v mikr. je super!!!!Už bych to v hrnci nedělal.

    08.08.2013 20:33:51

    • ludmila
      ludmila

      Re: Zavařování v mikrovlnce

      Tady tomu Vašemu příspěvku nevěřím.Stačí malá zlatá ozdoba na talíři a je malér.Proč tedy vyrábí speciální nádobí do mikrovlnky?

      09.08.2013 15:15:18

  • Michy
    Michy

    Komentář k článku Recept na zavařenou zeleninu krok za krokem

    Sůl se dává, postačí jedna rovná lžíce. Děkuji za přidané recepty, jistě si každý vybere :-)

    05.08.2013 17:18:53

  • Fana Kluková
    Fana Kluková

    Zelenina, okurky i voda z okurků

    jsou výborné do bramborového salátu. Přeji ať se to všem podaří. FKL

    05.08.2013 00:13:15

  • Fana Kluková
    Fana Kluková

    Nejlepší okurky od mé maminky

    Zavařuji je už přes padesát let a to pro celou rodinu. Sama si je vypěstuji a naložím. Je mě 72 let.
    Čerstvě natrhané okurky namočím do studené vody, pak je umyji kartáčkem v další studené vodě, opláchnu po třetí a dám na čistou utěrku (nebo ručník) Připravím mrkev, cibuli, kopr, feferonky kousíček - mohou být i loňské.
    Skládám do jedné sklenice : 1/2 hořčicové skleničky malé(1 dcl) octa
    2 čajové lžičky soli
    1 polévková lžíce cukru krystal
    4 ks sacharin
    5 ks celý pepř
    5 ks nové koření
    1 ks bobkový list
    hořč. semínko
    kopr
    malá cibulka
    několik koleček mrkve
    okurky
    vinný list nahoru a zalít studenou vodou až po
    vrch uzavřít sklenici a sterilizovat na 80 st. C
    20 minut
    Vybrat sklenice ze zavařovacího hrnce a dát na studenou zem. Po chvíli obrátit dnem vzhůru a pokud je tam nerozpuštěný cukr ten se rozpustí sám. Obrátit zpět sklenice a hotovo.
    Recept je výborný, zavaříte tolik sklenic kolik máte okurek a nezbývá žádný nálev!

    05.08.2013 00:09:17

    • ludmila
      ludmila

      Re: Nejlepší okurky od mé maminky

      Ani to kolik nálevu uvařit neřeším.Ale když mám okurek moc a aby mi nescházel,tak počítám zhruba 1/4 l. na sklenici.Pokud zbude nic se nestane,nálev klidně použiji příště.Ale jak to tak tady čtu,tak spousta postupů je časově náročná a zbytečná.Nevím proč okurky skládat na utěrku?Vyberu z poslední vody a v momentě oschnou samy.Koření vařím ve vodě,s octem ,cukrem ,solí.Žádná spousta práce a výsledek je 1*. Přeji hezký den .Ludmila.

      05.08.2013 08:39:40

  • Okurek
    Okurek

    Komentář k článku Recept na zavařenou zeleninu krok za krokem

    Dobrý večer, nějak se začít musí, to je jasné, důležitá je snaha :) Základ je kvalitní vstup. Ty okurky na fotkách jsou příšerné, chce to je posbírat o pár dní dříve :) Nakládat kolečka okurek je blbost. Raději je naložit s višňovým listím do kameňáku. A takové ty historické rady, že se něco musí nechat vychladnout a něco zabalit do prostěradla, to není cesta. Neříkám, že to nemůže fungovat, ale je lepší si podle mě zkoušet vlastní logické postupy než něco přebírat jen proto, že to tak někdo kdysi před sto lety tak dělal. Znám to z domu, například moje maminka ty umyté okurky vyskládala na stůl a nechala je oschnout x hodin. To jsem dones nepochopil a docela mi to vadilo, když jsem jí jako kluk pomáhal. A když jsem se jí ptal proč, tak prostě proto, že to tak dělala její maminka :) Prostě je potřeba u toho přemýšlet a zkoušet vlastní varianty postupů a chutí, zvlášť když je člověk mladý :) Hezký den!

    04.08.2013 22:53:05

  • ludmila
    ludmila

    Komentář k článku Recept na zavařenou zeleninu krok za krokem

    Ještě jsem chtěla podotknout.Takové okurky ,jaké jsou na obrázku nepovažuji za nakladačky,ty jsou nechutné už od pohledu ,ale ani takové se nestanou dutými,při přelití horkým nálevem.

    04.08.2013 17:37:44

  • Hana
    Hana

    Nanašla jsem v receptu sůl...Nedává se?

    Můj recept: 1 a 3/4 l vody
    1/2 l octa
    16 dkg cukru
    6 dkg soli
    30 peciček cukerínu
    Vše svařím, a naleju na okurky


    Vše ostatní dám do každé sklenice zvlášt.
    Páár koleček cibule, 2 kroužky mrkve, 1/2 stroužku česneku,Snítku
    kopru, kousek bob.listu,2kuličky nového koření,5kuliček celého pepře,
    1 hřebíček a půl malé lžíčky hořčičného semínka a kroužek křenu....
    Je to sposta práce, ale stojí za to...

    Zavařím 15-20 minut na devadesát....

    Hezký den Hanka

    04.08.2013 17:19:58

    • l
      l

      Re: A sůl?

      Zavařuji zásadně v mikrovlnce. Je to rychlé a snadná manipulace. Okurky jsou výborné i druhým rokem.

      05.08.2013 15:17:50

    • Jandová
      Jandová

      Re: A sůl?

      Když doma zavařuju okurky, tak především proto, aby nebyly s umělými sladidly. Proč si kazit zdraví i s vlastnoručním výrobkem, když te není nutné?

      05.08.2013 16:44:33

  • ludmila Švestková
    ludmila Švestková

    Zavařování okurek

    Jak to tady čtu,tak tak hle se zavařovalo před 30 lety.Není mi dost dobře jasné,proč se musí nechat lák vychladnout ,když se pak sklenice zahřívají.Proč tolik vody? Zavařuje se v páře!V dnešní době mikrovlnek,není nic jednoduššího.Zaliji horkým nálevem,uzavřu a dám do mikrovlnky,čas nastavuji podle počtu sklenic.Když se mi to nezdá,že je to málo horké klidně přidám a nestalo se mi že by mi sklenice nedržely.A ještě k tomu nálevu.Pokud okurky pořádně napěchujete,nálevu tam příjde málo a zelenina je bez chuti.Lák musí musí být silnější.Jinak trvám na tom,tak se zavařovalo,před hodně a hodně lety. Ludmila.

    04.08.2013 11:04:13

    • Michy
      Michy

      Re: Zavařování okurek

      Nikde není napsáno, že člověk nemůže vařit, péct a zavařovat podle starých návodů :-) Tento postup mám po dědečkovi. Jsem proti používání mikrovlnky, takže nám doma tento recept vyhovuje, stejně jako síla nálevu. Třeba někdo uvítá tip na vaše zavařování - každého volba. Pěkné léto :-)

      04.08.2013 12:45:07

    • emily jakl
      emily jakl

      Re: Zavařování okurek

      Ano rozhodne je to rychlejsi metoda. Metoda uzivani microwaves je take rychlejsi cesta k ruznym nemocem a kdyz budu moc morbidni i ke smrti. Rychlejsi a pohodlnejsi neznamena nejlepsi.

      13.06.2014 19:06:39

Celkem záznamů: 26

Přidat příspěvek k článku Recept na sterilovanou zeleninu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.