Úroda okurek a jiné zeleniny je v plném proudu, proto se dnes krok za krokem vrhneme na zavařování.
Přestože je na trhu opravdu široký sortiment zavařovaných výrobků ze zeleniny i ovoce, nad správnou domácí a vlastní sklenici naložených okurek, čalamády a ovocného kompotu nikdy není. Pamatujme však, že na zavařování se hodí jen ty nejjakostnější plody - zdravé, tuhé, nepřezrálé, pěkné barvy a nenapadené škůdci či hnilobou.
Na zhruba 6 - 7 velkých sklenic budeme potřebovat 1,5 l vody, 0,5 l octa, 160 g cukru, 1 rovnou lžíci soli, 1 lžičku nového koření, 1 lžičku celého pepře, 1 lžíci hořčičného semínka, bobkový list, cibuli, mrkev a podle chuti kopr. Někdo používá k přípravě Deko a k přislazování umělé sladidlo, my tuto variantu v receptu vynecháme.
Mohou to být samotné okurky nakládačky, okurky hadovky nakrájené na kolečka, zároveň můžeme přidat kolečka syrové cibule a mrkev. Množství přizpůsobíme velikosti sklenic.
Zeleninu před přidáním do nálevu samozřejmě očistíme a mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na menší měsíčky nebo plátky. Zeleninu přihodíme do nálevu, přivedeme k varu a povaříme 5 minut. Před dalším použitím musíme nechat nálev vychladnout, bobkový list vyjmeme. Nálev můžeme připravit i samotný - pouze s kořením.
Na okurky nakládačky budeme potřebovat trochu víc trpělivosti a času. Každou okurku důkladně očistíme od hlíny a zjemníme houbičkou. Pokud nakládáme mix zeleniny, všechny druhy řádně očistíme a nakrájíme na hranolky nebo kolečka.
c
Tento tip mám po našem dědečkovi. Můžeme použít staré prostěradlo, deku či jen větší množství utěrek. V teple zabalené sklenice se zavařenou zeleninou necháme do druhého dne odležet. A máme hotovo. Zavařené okurky či zeleninový mix podáváme jako přílohu a jen tak na chuť. Sklenice uchováváme v temnu a chladu. Uvidíte, jak si na nich nejen v zimě skvěle pochutnáte!
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena