Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.
Na švestkové čatní budeme potřebovat 1 kg švestek, 200 ml pomerančové šťávy, 1 - 2 jablka, 200 ml suchého červeného vína, 2 - 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu, 100 g rozinek, 2 - 3 šalotky, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 kousky celé skořice, 2 snítky tymiánu a 1 lžičku mletého chiili.
Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu.
Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky.
Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo.
V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme.
Za švestky, jablka, pomeranče, šalotku, cukr, med a víno si započítáme 90 Kč. Rozinky se zázvorem a veškerým kořením nás budou stát cca 25 Kč. Švestkové čatní tak připravíme za 115 Kč.
Další skvělé recepty ze švestek
Švestky v hlavní roli - vyzkoušejte ty nejlepší recepty!
Sezóna švestek je v plném proudu a možná už nevíte, co s nimi. Přitom existuje tolik známých i méně známých variant, jak je zpracovat a pochutnat si na nich. Vytvořili jsme pro vás výběr skvělých receptů ze švestek, které stojí za to vyzkoušet.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena