reklama
hledat uživatel
       

Recept na švestkové čatní krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na švestkové čatní budeme potřebovat 1 kg švestek, 200 ml pomerančové šťávy, 1 - 2 jablka, 200 ml suchého červeného vína, 2 - 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce medu, 100 g rozinek, 2 - 3 šalotky, 5 cm čerstvého zázvoru, 2 kousky celé skořice, 2 snítky tymiánu a 1 lžičku mletého chiili. 

 

2) Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky.

Jablka oloupeme, vykrojíme jadřinec a nakrájíme na menší kousky. Z pomeranče vymačkáme šťávu. 

3) Šalotky oloupeme a nahrubo nakrájíme. 

4) Švestky a jablka vsypeme do hrnce. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

5) K ovoci přidáme šalotku a rozinky. 

6) Přidáme skořici a tymián, přilijeme červené víno. 

7) Celou směs na čatní osladíme cukrem a medem. 

Množství sladidel přidáváme podle toho, jak máme zralé a sladké švestky. 

8) Nakonec hrnec s veškerými surovinami zasypeme mletým chilli a dáme vařit. 

Čatní vaříme od doby varu na mírném plameni 45 - 60 minut, ke konci musíme častěji míchat, aby se nám čatní nepřipalovalo. 

9) Švestkové čatní je hotové ve chvíli, kdy se ovoce rozvaří a omáčka je dostatečně hustá. 

V tuto chvíli čatní ochutnáme a podle potřeby ještě dosladíme. 

10) Švestkové čatní podáváme jako pikantní a velmi výraznou omáčku k masu i zelenině. Stačí 1 - 2 lžičky a z obyčejného pokrmu se rázem stane pokrm nevšední. 

11) Čatní lze uchovat v lednici zhruba 2 měsíce. Stačí ještě horké čatní přelít do sterilizovaných sklenic, uzavřít víčkem, obrátit dnem vzhůru a nechat vychladnout. 

Švestkové čatní a finanční náročnost

Za švestky, jablka, pomeranče, šalotku, cukr, med a víno si započítáme 90 Kč. Rozinky se zázvorem a veškerým kořením nás budou stát cca 25 Kč. Švestkové čatní tak připravíme za 115 Kč. 


Přidat příspěvek k článku Recept na švestkové čatní krok za krokem