Rajčatovou polévku z čerstvých rajčat si můžeme uvařit i v zimě. Chuť polévky vyladí perníkové koření a řapíkatý celer. Neseženeme-li námi uváděný sýr, výborně jej nahradí i parmezán.
Na 4 porce rajčatové polévky si připravíme 1 kg rajčat, 2 řapíky celeru, 500 ml zeleninového vývaru, 400 ml rajčatového protlaku, 100 ml smetany, 100 g italského sýru Grana Padano, 4 stroužky česneku, 1 cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce cukru, 1,5 lžičky perníkového koření, 1,5 lžičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, sůl a pepř.
Mícháme, dokud cibule nezesklovatí.
Rajčatovou polévku krátce povaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Čerstvý rozmarýn je samozřejmě nejlepší, ale lze použít i sušený. Nakonec můžeme přidat i větvičku z rajčat a opět krátce povaříme.
Pokud chceme polévku hustší, zahustíme ji trochou mouky, například pohankovou. Ale v našem případě to nebylo potřeba.
Rajčata, řapíkatý celer, cibuli a česnek koupíme za 60 Kč. Za sýr, smetanu, vývar a protlak dáme 65 Kč. Za zbylé suroviny si započítáme 5 Kč. Čtyři porce rajčatové polévky nás tak vyjdou na 130 Kč.
Úvodní foto: Pixabay.com
Recepty na další výborné polévky, které spolehlivě zahřejí
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena