reklama
hledat uživatel
       

Recept na valašskou kyselicu krok za krokem

Polévka, ve které i lžíce stojí? To je valašská kyselica, vydatná polévka, která vydá za hlavní chod. Dnes vás ji naučíme krok za krokem.

Recept na valašskou kyselicu

1) Příprava surovin.

Na kyselicu budeme potřebovat 500 g kysaného zelí, 450 g brambor, 2 klobásy, 200 g zakysané smetany, 150 g slaniny, 1 cibuli, 30 g sušených hub, 30 g sádla. 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, celý kmín, sůl a případně i ocet.


2) Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly.


3) Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka.


4) Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout.

Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín. Povaříme doměkka.


5) Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka.

Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme.


6) Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí.


7) Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily.


8) Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky.

Valašskou kyselicu povaříme dalších 15 minut. Polévku podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem.


9) Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.

Valašská kyselica a finanční náročnost

Za uzeninu, brambory, sušené houby a kysané zelí zaplatíme 143 Kč. Zakysaná smetana, sádlo, cibule, mouka a koření nás vyjde na 17 Kč. 4 - 5 porcí této vydatné valašské kyselice uvaříme za 160 Kč.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1

Přidat příspěvek k článku Recept na valašskou kyselicu krok za krokem