reklama
hledat uživatel
       

Cenové rozdíly mezi kupovaným a domácím valašským frgálem

Nedávno mě rodina uprosila, abych jim na výletě koupila valašský frgál. Koupila jsem čtvrtku makového a čtvrtku borůvkového, za oba koláče jsem zaplatila 70 Kč, což mě překvapilo. Rozhodla jsem se, že zkusím tyto chutné koláče upéci doma a zjistím cenovou náročnost.

Podle našeho fotoreceptu upečete čtyři povidlové valašské frgály. Náklady na jejich upečení byly 129,14 Kč + náklady na energii. Práce s nimi moc nebylo, nejvíce obstarala domácí pekárna a trouba. Kdybych je však kupovala, zaplatila bych za ně 560 Kč. Příprava není vůbec složitá a výsledek je dokonce lepší než u koláče kupovaného.

Recept na valašský frgál krok za krokem

1) Příprava surovin na valašský frgál.

Připravíme si 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 125 g másla, 2 žloutky, 35 g droždí, 75 g moučkového cukru, 1,4 g citronové kůry a špetku soli.

2) Pořadí surovin v domácí pekárně.

Nejprve dáme na dno míchací nádoby změklé máslo. Pak přilijeme mléko s rozmíchanými žloutky. Poté přidáme mouku s moučkovým cukrem. Do jednoho rohu vsypeme sůl, do jiného citronovou kůru. Na střed rozdrobíme droždí.

 

3) Pekárnu zapneme na program těsto a necháme pracovat.

Po ukončení kynoucího programu necháme těsto ještě cca 1/2 hodiny kynout již ve vypnuté domácí pekárně.

4) Na povidlovou náplň budeme potřebovat 200 g povidel, vrchovatou lžíci moučkového cukru a 1 - 2 lžíce rumu.

Toto je náplň na jeden frgál. Pokud budete dělat všechny koláče povidlové, je nutné udělat povidlovou náplň ze čtyřnásobné dávky.

5) Vše promícháme do hladké konzistence. Pokud jsou povidla hustá, můžeme přikapávat rum, dokud nezískáme potřebnou hustotu.

6) Do misky si dáme 60 g másla, 120 g cukru krystal a 120 g hrubé mouky.

Vše rukama dobře prohněteme a vyrobíme si drobenku.

7) Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly, které postupně zpracujeme.

Z každého dílu vyválíme velké tenké kolo pouze s vyššími okraji, aby náplň nevytékala.

8) Na rozválené těsto rozetřeme připravená povidla.

9) Nyní přijde na řadu připravená drobenka.

10) Troubu předehřejeme na 170 °C a povidlové valašské frgály upečeme.

Na horkovzduch jsem koláče pekla 20 minut.

11) Valašský povidlový frgál rozkrájíme na čtvrtiny a můžeme podávat.

Pokud chceme, můžeme jej pocukrovat moučkovým cukrem, pro někoho jsou však sladké dost.

12) U správného frgálu by mělo těsto pod náplní zůstat tenké.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 36
  • JaRa
    JaRa

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    frgály byly mé první v životě a podle skvělého návodu se opravdu povedly!!

    29.06.2019 14:52:50

  • JaRa
    JaRa

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    ..těsto jsem vykoušela...dobře nakynulo i se sušenými kvasnicemi a mazance jsou výborné! doporučuji :o)

    29.06.2019 14:51:33

  • Ivana
    Ivana

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    ...nezlobte se možná koláč chutnal, ale do frgálu má tedy opravdu velmi HODNĚ daleko!

    10.04.2018 11:16:24

  • marca
    marca

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Opravdu nevím proč každý řešíte ceny frgálů možná ani jedna z vás tuto práci nedělala jen doma a to jak sami uznáte je o něčem jiném.Tato práce je náročná a myslįm si,že ne na zbohatnutí ,když má nëkdo potřebu hanit ceny tak ať peče doma a nectí tradice a peče ne frgále,ale vdolky!!!

    25.08.2016 18:17:13

  • marca
    marca

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Opravdu nevím proč každý řešíte ceny frgálů možná ani jedna z vás tuto práci nedělala jen doma a to jak sami uznáte je o něčem jiném.Tato práce je náročná a myslįm si,že ne na zbohatnutí ,když má nëkdo potřebu hanit ceny tak ať peče doma a nectí tradice a peče ne frgále,ale vdolky!!!

    25.08.2016 18:13:42

  • lida
    lida

    frgál

    21.05.2015 22:16:59

  • Veronika
    Veronika

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Me je teda uplne jedno jestli to je frgal nebo kolac.Uhnetala jsem robotem bez pekarny a testo bylo super!!!Nadherne se s nim pracovalo a vysledek vyborny.Jiny recept uz zkouset nebudu,tenhle je fakt super.Dekuji autorce receptu.

    22.08.2014 14:07:35

  • Marcela P.
    Marcela P.

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Za sebe tento recept hodnotím jak výborný!! Poprvé jsem "kuchtila" z kynutého těsta, na pekárnu nedám dopustit - ač jsem se chvílemi bála, že si kynoucí těsto otevře dvířka pekárny a zdrhne - tooolik toho bylo!
    Nakonec vše dopadlo na výbornou, chuť úžasná! Některé koláče jsem posypala mandlemi, upečené jsem je pokapala máslem s cukrem (už raději bez rumu, pekla jsem hlavně pro děti) a riskla jsem jeden na ochutnávku i s marmeladou. Vše super!!!

    23.04.2014 13:26:00

  • zdeněk hamšík
    zdeněk hamšík

    správný frgál se dělá ze čtyř druhů tuku....máslo,sádlo,lůj a olej.....opravdu tak je to ono...

    09.04.2014 01:45:35

  • Anežka
    Anežka

    Já vím každý chce ušetřit ale toto nejsou frgále paní neví co říka ,já nejsem z valach ale udělam lepší než táto paní jelikož když jsem je koupila tak jsem se podívalá a chutnala i tak se mě frgále nedařilo je udělat na poprvní skoušela jsem to několik let než jsem to vypilovala a to mohu řict že je nikdy neudělám jako na valachoch no a ta cena nevím kde k tejto ceně došla jelikož když dáž do frgálu to co tam patří tak za 1 ks se nedostaneš pod 55kč a to je nemám až tak velké jako valaší

    06.11.2013 14:53:45

  • Fikina
    Fikina

    Frgál nebo koláč to je snad jedno hlavně že je těsto dobré.Jsem ráda že je těsto pro domácí pekárnu,protože jsem invalidní a bez pekárny(která stála pár korun) bych nic neupekla.Díky za recept.

    06.10.2013 00:51:11

  • Liduna
    Liduna

    Frgál doma upečený a kupovaný je pěkný rozdíl.Je to 100 a 1. Domácí není šizený různýma náhražkama.Klasika je tvarohový a hruškový.Hrušková náplň vyjde opravdu draze,(sušení,potom další postup,než dojdete k cíli),ale ani tvaroh není dnes levný.Samozřejmě sypu drobenkou.Já po upečení oba druhy sypu strouhaným perníkem,dost pokapu rozpuštěným máslem,pokapu rumikem,po vychladnutí pocukruji.

    29.09.2013 23:57:29

  • marie jasenčáková
    marie jasenčáková

    Moje kamarádka pochází z Domažlicka a tam tyto koláče posypávají místo drobenkou strouhaným perníkem. a pak polévají máslem s rumem. Je to vynikající mňamka.

    25.09.2013 17:30:53

  • Martina
    Martina

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Ja mam dotaz - moc me nezajima, co se na skutecny frgal dava za ovoce a jak, ale chci se zeptat, jestli to testo (ktere je uvedeno v recetpu) je spravne a blizi se co nejverneji originalnimu frgalu. Dekuji za odpoved.

    22.09.2013 09:09:04

  • janca
    janca

    jsem z Valasska a tyto frgaly se pecou prevazne tady,delaji se hruskove tvarohove a makove.hruskovy se nedela z povidel,ale ze susenych hrusek,a nesmi to byt hrusky ledajake.je to tajemstvi pekaru,jak se takova nadivka pripravi.Musi se dobre omastit a pokapat rumem a to je basta

    21.09.2013 23:22:46

  • janca
    janca

    jsem z Valasska a tyto frgaly se pecou prevazne tady,delaji se hruskove tvarohove a makove.hruskovy se nedela z povidel,ale ze susenych hrusek,a nesmi to byt hrusky ledajake.je to tajemstvi pekaru,jak se takova nadivka pripravi.Musi se dobre omastit a pokapat rumem a to je basta

    21.09.2013 23:19:31

  • vosa
    vosa

    Valašský frgál

    Valašský frgál je trochu něco jiného. Navíc se ještě po upečení na konec pokape polorozpuštěným máslem tak, aby tvořilo oka.

    21.09.2013 12:57:06

  • jana
    jana

    Recept na valašský frgál krok za krokem

    To co paní upekla, je normální koláč s povidly. Frgál je úplně něco jiného. Na tento frgál se nedávají jen povidla, ale míchají se švestková povidla s hruškovými. Aspoň babička to tak dělala. Je s tím strašně moc práce, když se peče toho víc. Paní Pavla má pravdu, ten rum je taky vynikající.
    Vynikající je frgál jahodový a hruškový.
    Jestli je předražený? Zkuste koupit sušené hrušky nebo kolik stojí borůvky a jahody.

    21.09.2013 01:59:19

    • anna
      anna

      Re: Recept na valašský frgál krok za krokem

      No tak to je jenom obyčejný koláč na frgále se dává i tvaroh mák marmeláda a povidla .Dělá se to do trjuhelníku na celý koláč dělám ho a je vynikající.

      21.09.2013 07:22:34

    • liduli
      liduli

      Re: Recept na valašský frgál krok za krokem

      Frgále byly vždycky s hruškovými povidly a dalšími dobrotkami. Koláč na obrázku by upekl každý.
      A odkaz na domácí pekárnu taky považuji za scestný - nemá ji každý. Já osobně ji považuji za naprostou snobárnu a navíc není nad to, když těsto klasicky uhnětete a necháte vykynout

      21.09.2013 07:54:34

  • jana
    jana

    recept - frgál

    To co paní upekla, je normální koláč s povidly. Frgál je úplně něco jiného. Na tento frgál se nedávají jen povidla, ale míchají se švestková povidla s hruškovými. Aspoň babička to tak dělala. Je s tím strašně moc práce, když se peče toho víc. Paní Pavla má pravdu, ten rum je taky vynikající.
    Vynikající je frgál jahodový a hruškový.
    Jestli je předražený? Zkuste koupit sušené hrušky nebo kolik stojí borůvky a jahody.

    21.09.2013 01:57:08

  • MirkaM.
    MirkaM.

    Existuje dokonce frgal zelny!

    Dekuji autorce tohoto receptu!!!

    A jinak tady jsem nasla ...

    frgál zelný - 650g ...87Kc
    frgál slavnostní - průměr 70cm ...cena 666Kc
    frgál slavnostní - průměr 55cm ...464Kc
    frgál lesní směs - 650g ...87Kc
    frgál ořechový - 650g ..87Kc
    frgál švestkový - 600g ...78Kc.
    frgál borůvkový - 650g ...93Kc
    frgál rybízový - 650g ...87Kc

    Takze jdu na to ...upecu si tvarohovo-svestkovo-makovo frgal ...smich!
    Uz se nemuzu dockat!

    16.09.2013 16:46:07

  • MirkaM.
    MirkaM.

    Jak vznikl frgál? ...pro ivava!!!

    Jak vznikl frgál..

    Označením „frgál“ se v původním smyslu označoval nepovedený koláč. První zmínka o frgálu pochází z roku 1826. Později se však označení frgál začalo používat pro velké sladké koláče různých chutí, tak jak je známe dnes. Frgály se pak pekly pro různé slavnosti a hostiny. Frgál je taktéž znám jako koláč nebo pecák.

    Frgal muze byt hruskovy, jablkovy, jahodovy, tvarohovy, povidlovy, atd ...proste s cimkoliv!!!

    16.09.2013 16:35:18

    • Rozumbrada
      Rozumbrada

      Re: Jak vznikl frgál? ...pro ivava!!!

      Děkujeme za citaci. Pan ivava je bohužel nejspíš jeden z uctívačů Pohlreichovy sekty s názvem "Jenom já mám pravdu" ...

      16.09.2013 18:19:43

  • lucinkamicka
    lucinkamicka

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    No, možná že autorka nám mimo recept na fakt dobrý koláč dala i informaci o tom, že vyčůrané "podnikání" nad živnostníky (ti to tak nepředražují) existuje. Určitě ale ne u nás na Valašsku, kde se dají ty čtyři koláče koupit za 280 korun.
    Recept je výborný, některé konstruktivní připomínky jsou dobré a užitečné. Bylo by jich možné přidat ještě stovky a to proto, že receptů na valašský frgál (jakož i mnoho jiných krajových specialit) jsou stovky, v podstatě v každém domě je vždy malinko jiný. Vzhledem k tomu lze říct, že jeden jediný a ten pravý valašský frgál neexistuje. A přesto valašské frgály máme všichni rádi!!!
    Pokud by autorka uměla tak báječně ilustrativně zveřejnit i jiné valašské speciality až na úroveň celého tradičního jídelníčku, určitě by to bylo moc fajn.

    16.09.2013 08:13:56

  • ivava
    ivava

    co to je povidlový frgál????

    To co tady uvádíte jako pravý valasšský frgál, jím opravdu není a už vůbec ne povidlový. Dělá se hruškový, kde jsou v náplni sice povidla, ale jen jako jedna z ingrediencí.................. .....to co jste pekla je opravdu jen obyčejný kulatý koláč s povidly.

    14.09.2013 20:29:33

    • jarmilakozakova
      jarmilakozakova

      Re: co to je povidlový frgál????

      Paní má pravdu ze recept není na pravý valašský frgál.Jen kulatý povidlový koláč.Ale jistě byl dobrý.

      16.09.2013 11:08:53

    • Stašek
      Stašek

      Re: co to je povidlový frgál????

      Pane/paní "všude jsem byl/a, všechno znám"
      1) nikde není ani slovo, že se jedná o PRAVÝ valašský frgál
      2) "frgál" je valašský výraz pro koláč
      3) i na Valašsku pečeme frgály nejen s hruškovými povidly, ale i s trnkovými, dále i
      s tvarohem nebo s mákem, prostě na co je chuť a co je zrovna po ruce.
      4) takové rýpaly mám nejraději

      16.09.2013 11:09:28

    • Logistik
      Logistik

      Re: co to je povidlový frgál????

      Valašský frgál to je. Frgále mohou mít náplň různou. Tento je prostě s povidly. Pokud chcete, přidejte svůj vlastní recept tak, jak si myslíte, že by měl být. Nikdo vám v tom nebrání. Formulář pro přidání receptu naleznete zde: PŘIDAT RECEPT

      16.09.2013 14:07:36

  • Jarmi
    Jarmi

    do povidel se prida spetka mleteho badyanu , rum a promichat, pak je to ta spravna chut

    11.09.2013 18:55:17

  • alaska1111
    alaska1111

    recept na valašský frgál

    Souhlasím s Pavlou,a protože nemám domácí pekárnu zadělávám na ně klasickým způsobem,je dobré nechat těsto vykynout a pakzadělat ještě jednou,vyplatí se ta trocha času navíc jsou vláčnější

    11.09.2013 09:58:40

  • Pavla K.
    Pavla K.

    Komentář k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

    Ráda bych doplnila, že pravou chut frgálu získáte pouze v případě, že ještě teplé, upečené frgály, pokapete hojně směsí rozpuštěného másla, cukru a rumu, to jim zaručí tu úžasnou vláčnost a chut...cukrovat pak absolutně není třeba. Bez toho je to jen obyčejný povidlový koláč..a do drobenky bych určitě dala cukr moučkový, nikoli krystalový...

    10.09.2013 14:42:49

Celkem záznamů: 36

Přidat příspěvek k článku Recept na valašský frgál krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.