reklama
hledat uživatel
       

Vanilkový extrakt

V receptech na zmrzlinu se často setkáváme s vanilkovým extraktem. Nejedná se o žádnou "umělotinu" plnou éček, ale o velmi kvalitní surovinu.

Vanilkový extrakt má stejnou funkci jako vanilkový cukr, avšak jeho výhodou je, že není sladký a je vyroben z pravé přírodní vanilky. Naopak vanilinový cukr je vyráběn ze syntetického ethylvanilinu.

Vzhledem ke své vysoké koncentraci může mít extrakt mírně nahořklou chuť, kterou se ale není třeba znepokojovat.

Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

1) Jako obvykle začneme přípravou surovin.

Dnes budeme potřebovat 250 ml plnotučného mléka, 500 ml smetany ke šlehání, 150 g cukru krupice, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu a špetku soli.

2) Vanilkový lusk podélně rozřízneme a seškrábneme veškerá semínka.

3) V hrnci zahřejeme mléko, většinu cukru a špetku soli.

Přidáme vanilková semínka včetně obou polovin vanilkového lusku. Těsně před bodem varu stáhneme z plotýnky, přiklopíme pokličkou a necháme hodinu louhovat.

Vyzkoušejte také recept na domácí pistáciovou zmrzlinu

 

4) Do šlehací mísy vyklepneme žloutky a přidáme tři lžíce cukru, společně dobře vyšleháme.

5) Mléko opět zahřejeme a pak velmi pomalu, za neustálého šlehání, přiléváme do žloutkové směsi.

Přiléváme jen část mléka, dokud žloutková směs není horká.

6) Za neustálého míchání pomalu (pod vodem varu) vaříme, dokud směs nezhoustne natolik, aby zůstávala na lžíci.

Do směsi přilijeme smetanu a necháme lehce zchladnout. Pak přimícháme vanilkový extrakt a necháme úplně vychladnout. Vanilkovou směs vložíme do lednice a nejlépe přes noc chladíme. Ovšem minimum jsou 4 hodiny.

7) Před nalitím směsi do zmrzlinovače vyjmeme vanilkový lusk!

Vyzkoušejte také recept na domácí čokoládovou zmrzlinu

 

8) Zmrzlinovač zapneme na 45 minut a necháme pracovat.

9) Hotovou vanilkovou zmrzlinu necháme ještě zmrazit v mrazáku, většinou stačí pár hodin.

10) Tato vanilková zmrzlina je opravdu výtečná, navíc vám krásně provoní byt. Pokud si ji s námi podle fotopostupu připravíte, nebudete litovat.



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 15
  • MICHAL Doub
    MICHAL Doub

    ještě se opravuji k výrobě toho vanilkového cukru je potřeba lusky podélně rozkrojit a nožem s nich projetím po vnitřní rozkrojené straně stáhnete zrníčka vanilky -semínka a ty dáváte špíčkou nože do toho cukru ,pak dobře lžýcí promíchávat a pevně uzavřít at tam moc nejde vzduch a tenhle cukr máte vysoce kvalitní ,vanilku -madagaskarskou koupíte na netu u nás ,čím více lusků tím levnější záleží na velikosti jsou lusky 10 cm pak 13 cm a i 22 cm čím větší tím lepší pro zpracování a cenu a i množství ...

    08.07.2014 23:39:18

  • MICHAL
    MICHAL

    ještě se opravuji k výrobě toho vanilkového cukru je potřeba lusky podélně rozkrojit a nožem s nich projetím po vnitřní rozkrojené straně stáhnete zrníčka vanilky -semínka a ty dáváte špíčkou nože do toho cukru ,pak dobře lžýcí promíchávat a pevně uzavřít at tam moc nejde vzduch a tenhle cukr máte vysoce kvalitní ,vanilku -madagaskarskou koupíte na netu u nás ,čím více lusků tím levnější záleží na velikosti jsou lusky 10 cm pak 13 cm a i 22 cm čím větší tím lepší pro zpracování a cenu a i množství ...

    08.07.2014 23:38:48

  • MICHAL
    MICHAL

    Sallmi je tele !

    Pro -Salmi ...... strašnej chytrák -chytračka kde bereš ty krávoviny že vanilkový cukr se vyrábí z přírodního aroma ????? DDDDD Počti si o tom trochu více chytráku a hlavně si zjisti něco o vanilkových i vanilínových cukrech tak budeš čumět vše je jeden velikej podvod protože i ty nej na trhu jsou jen umělé nahrážky a na oblbnutí zákazníka je v nich 0,005 procent z pravého lusku což je absurdita !!! jestli pak vůbec víš co to absurdita je !!! nejlépe když si vanilkový cukr vyrobíte nejlépe na netu objednejte vanilku z madagaskaru ta je vysoce kvalitní -je to vlastně druh orchideje -nic jiného .... a vemete třeba 5 nebo i deset lusků a smícháte v dobře uzavřeté skleničce s jemným krupicovým cukrem -ne mletým a dobře lžyčkou promíchat a i protřepat za pár dnů cukr nasaje vanilku a máte ten nejkvalitnější vanilkový cukr .... v D -testu byl od dr Oetkera jako jeden z mála co obsahoval tisícinku vanilky jinak pěkný podvod .Takže na našem trhu se vůbec nedá pravý vanil.cukr pořídit ....

    08.07.2014 23:32:05

  • Jarka
    Jarka

    Komentář k článku Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

    Vypadá to lákavě, dík za recept :-)

    25.08.2013 22:33:56

  • vlasta
    vlasta

    Komentář k článku Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

    Do teď jsem asi žil v omylu. Může mi někdo vysvětlit, proč se používá vanilkový lusk a ještě extrakt? Podle mě by mělo stačit jedno nebo druhé.

    25.08.2013 18:31:46

  • mocovaj
    mocovaj

    Nevim kde kupujete vanilkový extrakt nic s podobným názvem jsem neviděla a to už leta pracuji v potravinářském obchodě prosím tedy o radu.Dik

    25.08.2013 17:29:21

    • konvalinka
      konvalinka

      Re: extrakt

      Kupuji ho v internetovém obchodě s vanilkou. Mají lusky a vanilkové extrakty. My máme vše vanilkové rádi, takže jsem musela zapátrat.

      26.08.2013 10:33:43

  • weendy
    weendy

    reklama n azmrzlinovac

    u jine fy jsem se naucila zmrzlinu za chvilku, staci poradna smetana na slehani, 33 procent tuku,slehac, cukr a vanilkovy lusk vyskrabany, slehacku skoro do tuha naslehat ,pridat ingredience zamichat a dat mrazit a jinak do polotuhe slehacky pridat cokoli ovoce , nutelu orisky mandle co si vzpomenete a je to fantazie, naplnite bud tvoritka na nanuky, nebo jen do kelimku a za 2h mate zmrzku zmrazenou, nac slozite a se zbytecnymi pristroji?ze by nesly na odbyt?

    25.08.2013 08:23:52

    • pb
      pb

      Re: reklama n azmrzlinovac

      Tak otázka je čemu kdo říká zmrzlina. Mražená sladká šlehačka asi taky v mražáku neztvrdne (tedy aspon bez ovoce) a půjde sníst, ale to pravé ořechové to určitě není. Smysl stroje je, že udělá nášleh tj. dostane do toho vzduch. Jinak i recept v článku je strašně tučný a sladký, osobně dávám mléko a smetanu 1:1 a i tak to je o parník tučnější než všechno co se normálně prodává. Ale proti gustu...

      10.07.2019 06:00:25

  • Michal
    Michal

    Diky za recept, kritikum mimo misu: Ne kazdej vi a zna vse natoz pak Babicu

    14.08.2013 21:52:30

  • Sallmi
    Sallmi

    A ještě něco

    Jak se vaří pod bodem varu?

    14.08.2013 15:19:40

    • Karel Veliký
      Karel Veliký

      Re: A ještě něco

      Já teda obecně bod varu poznám podle toho, že něco začne bublat nebo pěnit. Takže pokud něco vaříme "pod bodem" varu, tak to nesmí začít naplno bublat a pěnit... (movitější mohou použít teploměr)...

      15.08.2013 10:51:07

  • Sallmi
    Sallmi

    Blbost v článku

    Vanilkový cukr je vyráběn z cukru a přírodního vanilkového aroma. To co je v článku popisováno je cukr vanilinový. Proč mám pocit, že ty články tady píšou totální amatéři ala Babica.

    14.08.2013 15:17:31

Celkem záznamů: 15

Přidat příspěvek k článku Recept na vanilkovou zmrzlinu krok za krokem

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.